Spárga hollandi mártással: különleges zöldség különleges mártással különleges gasztronómiai élményt nyújthat – ha jól van elkészítve. Itt megtudhatod a módját.
Spárga hollandi mártással – recept
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 főre
A spárgához:
- 2 csomag zöld spárga – vigyázz a vásárlásnál
Szükséged lesz még egy magasabb edényre, amelyben a spárgát meg tudod főzni.
A hollandi mártáshoz:
2,5 dl lesz belőle
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál víz
- 1 babérlevél
- 1 kávéskanál fehér szemes bors
- 3 tojás sárgája
- 20 dkg vaj
Szükséged lesz még 2 db egymásba tehető lábasra (vízfürdő összeállításához).
Bevásárlólista
- 2 csomag zöld spárga
- 3 tojás
- 20 dkg vaj
- 1 kis üveg fehérborecet (máshoz is használhatod majd)
Emlékeztető: babérlevél, fehér szemes bors, só
Előkészítés
- A spárgák végéről letörsz egy-egy 2 – 3 cm-es darabot (ott, ahol roppan)
- Az így megtisztított spárgákat leöblíted. A spárga tisztításáról itt olvashatsz többet.
Spárga hollandi mártással – elkészítés
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- A spárgákat egy alkalmas edénybe állítod. Teheted speciális spárgafőző lábasba, két egymásba tehető magasabb edény belső részébe, vagy csomóban összekötve hozzáerősítheted az edény füléhez.
- Felteszel vizet melegedni, vagy bekészítesz vizet a forralóba.
- A fehér borecetet és a vizet a babérlevéllel és szemes fehér borssal egy edényben felforralod, felére párolod, majd leszűröd.
- Beleöntöd a kisebb lábasba és hozzákevered a tojások sárgáját.
- A vajat egy másik edényben felolvasztod.
- A fűszeres ecettel kevert tojások sárgáját habverővel a vízfürdőn sűrűre, habosra vered.
- Nem szabad felforrnia. Ezért kell vízfürdőt használni. A vízfürdő nem más, mint két egymásba tehető edény, a külső részében teszed a vizet. Ezt melegíted, így a belső részben levő anyag hőmérséklete nem lehet több 100 foknál.
- Hozzáadod keverés közben a felolvasztott vajat és tovább vered, amíg besűrűsödik. Ezzel a mártás el is készült. A mártás készítéséről egy bővebb, képes leírást itt olvashatsz.
- Zöld fűszerekkel – például felaprított petrezselyemmel – lehet ízesíteni.
- Ráöntöd a forró vizet a spárgára (a fejek és a fejek alatti rész ne érjen a vízbe) és 3 percig forralod.
- Kiemeled a forró vízből.
Elkészítési idő:
- spárga tisztítása, főzése: 10 perc
- Fűszeres ecet készítése, vaj felolvasztása: 5 perc
- Mártás összeállítása, főzése: hozzávetőlegesen 15 perc
Összesen: 30 perc
Tálalás
A mártást a tányérra öntöd. Egyik oldalon elhelyezed rajta a megpárolódott spárgákat úgy, hogy a mártást is lehessen látni.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások