Sütőtökös muffin: népszerű sütemény népszerű zöldséggel együtt. Mi más is lehetne a végeredmény, mint egy közkedvelt, finom sütemény.
Sütőtökös muffin recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
12 db 7 cm átmérőjű muffinhoz (mérleg nélkül, könnyen beszerezhető alapanyagokból)
- 16 evőkanál liszt
- 1 sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál házilag készített)
- 6 dkg vaj (vedd ki előre a hűtőből)
- 6-8 evőkanál porcukor (ízlés dolga, és attól is függ, milyen sütőtök pürét használsz)
- 2 db tojás
- 8 – 10 evőkanál sütőtök lekvár
- 5 evőkanál főzőtejszín (20 %-os)
- ½ – 1 dl tej (lehet több vagy kevesebb)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 csipet só
Bevásárlólista
- 1 sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál házilag készített)
- 10 dkg vaj (vedd ki előre a hűtőből)
- 2 db tojás
- 200 g 20 %-os főzőtejszín
- 1 csomag őrölt szerecsendió
Emlékeztető: liszt, porcukor, tej, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, só, sütőtök lekvár
Megjegyzések:
- A fűszerek helyett használhatsz másfél teáskanálnyi Kotányi mézes fűszer keveréket. Igaz, ez a keverék tartalmaz még néhány más fűszert a fentieken kívül, de nagyon jó illatú és ízű lett tőle a muffin)
- Sütőtök pürére több megoldást ajánlhatok: sütőtök bébiételt, házilag készített sütőtök pürét (sült sütőtökből, vagy főttből pépesítve), sütőtök lekvárt.
- Vaníliás cukrot úgy készíthetsz, hogy a használt, lemosott, megszárított vanília rudat porcukorba teszed – sokkal jobb, mint a mesterséges aromával készített vaníliás cukor.
- Ha nincs otthon éppen tejszín, tejjel is elkészítheted, tejből kevesebb kell, mert hígabb
- A receptben kissé púpozott evőkanalakról van szó.
Előkészítés
- Mérd ki a hozzávalókat.
- Készítsd el, vagy készítsd elő a sütőtök pürét vagy lekvárt.
Sütőtökös muffin elkészítése
- Kapcsold be a sütőt 200 fokra,– levegőkeverés nélkül.
- Keverd össze egy nagyobb tálban a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a vaníliás cukrot és a sót.
- Egy másik tálban egy villával dolgozd össze a vajat a cukorral.
- Keverd bele egymás után, (közben mindig összekeverve) a tojást és a sütőtök pürét.
- Add hozzá a masszát a lisztes keverékhez, majd keverd hozzá a tejszínt és a tejet kis részletekben. Vigyázz, hogy csak annyit, hogy a massza jól, könnyedén keverhető legyen (nézd meg a képet). A masszába tehetsz vágott diót vagy mandulát is.
Kész tésztamassza
- A muffin formákat béleld ki muffin papírral, papírszalvétával, vagy vajazd be és lisztezd ki (ahogy régen sütöttek).
- Kanalazd be a formákba a masszát (2-3 kanálnyi jut egy-egy formába). Javaslat: kanalazz sorba, akkor biztos, hogy kb. egyenlő mennyiség jut egy-egy muffin-helyre, mert az utolsó kanálnál már látni fogod, hogyan oszd tovább a masszát. (Nagyjából a forma ¾-ig lesz tele.
- Tedd be a sütőbe.
- 20 perc után tűpróbával ellenőrizd. (Előbb ne nyisd ki a sütőt, mert a tészta összeesik. Ha még ragad a tű és nagyon puhának tűnik a tészta, mérsékeld a meleget 180 fokra, és süsd tovább, amíg a tűn a tészta ragad. Ez az idő akár még 10 perc is lehet. Közben már érezheted a jó fűszeres illatot.Ha mindent jól ment, a muffinok a forma fölé emelkednek.
Elkészítési idő (sütőtök püré elkészítése nélkül):
- Előkészítés: 5 perc
- Összekeverés: 10 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc (ebből munka: 15 perc)
Tálalás
Lehet a tetejét különféle módon díszíteni (különféle ízesítésű mázak, sajt- vagy más krémek, esetleg tejszínhab), de adok néhány tálalási ötletet.
Képek: saját készítésű muffinok saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások