Hagymás rostélyos: saláta alapon, sült krumplival, sült hagymakarikákkal az egyik legfinomabb marhahús étel. Készítése egyszerű, néhány kényes lépéssel.
Hagymás rostélyos recept
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 3 (nehéz)
Hozzávalók
4 személyre (a képek 2 személyre készültek)
- 4 szelet rostélyos, hátszín vagy bélszín
- 1 kg krumpli
- 2 db közepes hagyma
- 1 fej saláta
- 2 evőkanál liszt
- só, színes bors
- 2 dl napraforgó olaj a pácoláshoz
- 5 dl napraforgó olaj a krumpli és hagyma kisütéséhez
Bevásárlólista
- 4 szelet rostélyos, hátszín vagy bélszín
- 1 kg krumpli
- 2 db közepes hagyma
- 1 fej saláta
- 1 liter napfaforgó olaj
- 1 tasak színes bors
Emlékeztető: liszt, só
Előkészítés
A marhahús pácolása:
- Ez a lépés teszi lehetővé, hogy a marhahús rövid ideig sütve puha legyen. Ez a bélszín esetében egyszerű, de hátszínt és különösen a rostélyost napokig kell pácolni, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Mindezt befolyásolja még, hogy mennyi idős és hogyan tartott állat húsáról van szó.
- Maga a pácolás egyszerű: a húst borsozás után mindkét oldalát olajjal megkenve egy zárható, fedeles műanyag tálban egymásra helyezed, majd annyi olajjal leöntöd, amennyi ellepi. Ezt követően lezárod és a hűtőben több napig tárolod.
- A húst ne sózd meg, mert kiengedi a levét és párolás ellenére száraz lesz.
Előkészítő munkák az étel készítése előtt:
- A salátát levelekre szeded, megmosod és egy alul lyukacsos tálba teszed, hogy lecsepegjen.
- A krumplit megtisztítod, cikkekre vágod, vizet öntesz rá, hogy ne feketedjen meg és félre teszed.
- A salátáról a vizet papírtörlővel letörölgeted.
- A hagymát megtisztítod és karikákra vágod.
A hagymás rostélyos elkészítése
- A fél liter olajat egy lábasban felteszed melegedni.
- A két kanál lisztet és a hagyma karikákat egy zárható tálba teszed és a fedőt rátéve jól összerázod.
- Amikor az olaj felforrósodott, beleteszed a lisztes hagymakarikákat sülni.
- Amíg a hagyma sül, a krumpliról leöntöd a vizet, jól lecsepegteted, a húst kiveszed az olajból, azt is lecsepegteted.
- Amikor a hagyma aranybarnára sült, szűrőkanállal papírtörlővel bélelt tálra kiszeded és félre teszed.
- Miután a hagyma elkészült, a krumplit ugyanabban a forró olajban elkezded sütni. Az olaj maradjon közepesen forró. Így nagyjából akkor lesz kész, amikor a hús is megpuhul.
- A hússzeleteket mindkét oldalán átsütöd, majd kevés vízzel puhára párolod. Amikor kész, félreteszed pihenni, majd megsózod.
- Közben a krumpli is megsült, azt is papírtörlővel bélelt tálra szeded.
- Minden elkészült, az ételt lehet tálalni.
Megjegyzések:
- Az étel készítésének legkényesebb pontja a hús sütése, mert könnyen kemény marad. Az enyém sem lett tökéletes, de már tudom, hogy legközelebb mit csinálok másképp, és majd itt leírom a tutit.
- Fontos az is, hogy az ételkészítés egyes lépései jól következzenek egymás után, frissen sültek legyenek, ne legyen időveszteség és az ételek a tálalásig melegek maradjanak.
Elkészítési idő (a pácolás idő nélkül):
- Előkészítő munkák: 25 perc
- Hagyma sütése: 10 perc
- Hús és krumpli sütése (ha belefér egy-egy edénybe): 15 perc
Összesen: 50 perc
Hagymás rostélyos tálalása
A tányérra saláta ágyat készítesz levelekből. Erre teszed a sült krumplit, majd a hús szeletet és végül a tetejére a sült hagyma karikákat. Természetesen másképp is tálalhatod.
Egy más jellegű marhahúsból készült étel: az Eszterházy rostélyos receptjét egy másik cikkemben megtalálod.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások