Hagymás rostélyos: saláta alapon, sült krumplival, sült hagymakarikákkal az egyik legfinomabb marhahús étel. Készítése egyszerű, néhány kényes lépéssel. 

Hagymás rostélyos 1

Hagymás rostélyos recept

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 3 (nehéz)

Hozzávalók

4 személyre (a képek 2 személyre készültek)

  • 4 szelet rostélyos, hátszín vagy bélszín
  • 1 kg krumpli
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 fej saláta
  • 2 evőkanál liszt
  • só, színes bors
  • 2 dl napraforgó olaj a pácoláshoz
  • 5 dl napraforgó olaj a krumpli és hagyma kisütéséhez

Bevásárlólista

  • 4 szelet rostélyos, hátszín vagy bélszín
  • 1 kg krumpli
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 fej saláta
  • 1 liter napfaforgó olaj
  • 1 tasak színes bors

Emlékeztető: liszt, só

Előkészítés

A marhahús pácolása:

  • Ez a lépés teszi lehetővé, hogy a marhahús rövid ideig sütve puha legyen. Ez a bélszín esetében egyszerű, de hátszínt és különösen a rostélyost napokig kell pácolni, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Mindezt befolyásolja még, hogy mennyi idős és hogyan tartott állat húsáról van szó.
  • Maga a pácolás egyszerű: a húst borsozás után mindkét oldalát olajjal megkenve egy zárható, fedeles műanyag tálban egymásra helyezed, majd annyi olajjal leöntöd, amennyi ellepi. Ezt követően lezárod és a hűtőben több napig tárolod.
  • A húst ne sózd meg, mert kiengedi a levét és párolás ellenére száraz lesz.

Előkészítő munkák az étel készítése előtt:

  • A salátát levelekre szeded, megmosod és egy alul lyukacsos tálba teszed, hogy lecsepegjen.
  • A krumplit megtisztítod, cikkekre vágod, vizet öntesz rá, hogy ne feketedjen meg és félre teszed.
  • A salátáról a vizet papírtörlővel letörölgeted.
  • A hagymát megtisztítod és karikákra vágod.

A hagymás rostélyos elkészítése

  1. A fél liter olajat egy lábasban felteszed melegedni.
  2. A két kanál lisztet és a hagyma karikákat egy zárható tálba teszed és a fedőt rátéve jól összerázod.

    Hagymakarikák lisztezve

    Hagymakarikák lisztezve

  3. Amikor az olaj felforrósodott, beleteszed a lisztes hagymakarikákat sülni.

    Hagymakarikák sütése

    Hagymakarikák sütése

  4. Amíg a hagyma sül, a krumpliról leöntöd a vizet, jól lecsepegteted, a húst kiveszed az olajból, azt is lecsepegteted.
    Krumpli feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

    Pácolt marhaszelet

    Pácolt marhaszelet

  5. Amikor a hagyma aranybarnára sült, szűrőkanállal papírtörlővel bélelt tálra kiszeded és félre teszed.

    Sült hagymakarikák

    Sült hagymakarikák

  6. Miután a hagyma elkészült, a krumplit ugyanabban a forró olajban elkezded sütni. Az olaj maradjon közepesen forró. Így nagyjából akkor lesz kész, amikor a hús is megpuhul.
  7. A hússzeleteket mindkét oldalán átsütöd, majd kevés vízzel puhára párolod. Amikor kész, félreteszed pihenni, majd megsózod.
    Rostélyos ősütése 2

    Rostélyos sütése

    Rostélyos készen

    Rostélyos készen

  8. Közben a krumpli is megsült, azt is papírtörlővel bélelt tálra szeded.

    Sült krumpli

    Sült krumpli

  9. Minden elkészült, az ételt lehet tálalni.

Megjegyzések:

  • Az étel készítésének legkényesebb pontja a hús sütése, mert könnyen kemény marad. Az enyém sem lett tökéletes, de már tudom, hogy legközelebb mit csinálok másképp, és majd itt leírom a tutit.
  • Fontos az is, hogy az ételkészítés egyes lépései jól következzenek egymás után, frissen sültek legyenek, ne legyen időveszteség és az ételek a tálalásig melegek maradjanak.

Elkészítési idő (a pácolás idő nélkül):

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Hagyma sütése: 10 perc
  • Hús és krumpli sütése (ha belefér egy-egy edénybe): 15 perc

Összesen: 50 perc

Hagymás rostélyos tálalása

A tányérra saláta ágyat készítesz levelekből. Erre teszed a sült krumplit, majd a hús szeletet és végül a tetejére a sült hagyma karikákat. Természetesen másképp is tálalhatod.

Hagymás rostélyos tálalva 1

Hagymás rostélyos tálalva

 

Egy más jellegű marhahúsból készült étel: az Eszterházy rostélyos receptjét egy másik cikkemben megtalálod.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.