Eszterházy rostélyos: marha rostélyosból, hátszínből, zöldségekkel készül kapribogyóval, borral, citromlével ízesítve. Tészta köret, zsemlegombóc illik hozzá.

Eszterházy rostélyos 1

Eszterházy rostélyos recept

Elkészítési idő (pácolás nélkül): 100 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg marha hátszín vagy lecsontozott rostélyos (a képeken csak 2 szeletet látsz, mert az étel 2 személyre készült, készítési módja természetesen 4 személyre is ugyanaz) – 4 szelet arányosan több hozzávalóval
  • 1 – 1,5 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • 1 kávéskanál piros édes fűszerpaprika
  • 1 dl fehér bor
  • 1 dl húsleves vagy hús alaplé
  • 1 kis (75 g) sűrített paradicsom
  • 1-2 evőkanál kapribogyó
  • 1 db citrom
  • 2 dl tejföl
  • só, bors,  petrezselyem (ez utóbbit kihagyhatod)

Bevásárlólista

  • 80 dkg marha hátszín vagy lecsontozott rostélyos
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • 1 üveg fehér bor (csak 1 dl kell!)
  • 1 kis (75 g) sűrített paradicsom
  • 1 kis üveg kapribogyó
  • 1 db citrom
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, piros édes fűszerpaprika, húsleves, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, őrölt bors

Előkészítés

  • A hagymát és a zöldségeket megtisztítod, megmosod, kockákra vágod.
  • A petrezselymet felaprítod.
  • A citromot megmosod és zöldségtisztítóval vékonyan lehámozod a héját.
  • A húst megmosod, megsózod és borsozod.
  • Ha a húst pácban érlelted, letörölgeted róla a pácot, megsózod és borsozod.

Eszterházy rostélyos elkészítése

  1. A zsírt (olajat) egy nagyobb lábosban felmelegíted.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. A hússzeletek mindkét oldalát átsütöd benne.
    Hús lesütése 1

    Hús lesütése 1

    Hús lesütése 2

    Hús lesütése 2

  3. Egy tányérra kiszeded.

    Átsütött hússzeletek

    Átsütött hússzeletek

  4. A hús helyére beteszed a lábosba  a hagymát, majd a zöldségeket és néhány percig pirítod rajta.

    Hagyma és zöldség pirítása

    Hagyma és zöldség pirítása

  5. Meghinted a piros paprikával és a liszttel, hozzáadod a húslevest és a fehér bort.

    Liszt és pirospaprika hozzáadása

    Liszt és pirospaprika hozzáadása

  6. Hozzákevered a sűrített paradicsomot, a kapribogyót és a citrom héját.

    Paradicsom, kapribogyó, citromhéj hozzáadása

    Paradicsom, kapribogyó, citromhéj hozzáadása

  7. Felforralod és beleteszed a hússzeleteket. Fedő alatt puhára párolod.
  8. Amikor a hús megpuhult, kiveszed az edényből.
  9. A mártáshoz hozzákevered a tejfölt, a citromlét, ha kell, sót és borsot.
  10. Feforralod és hozzáadsz vágott petrezselymet.
  11. A mártás készen is van, visszateszed bele a húst és átforralás után kész az étel.

    Rostélyos készen

    Rostélyos készen

Megjegyzések:

  • A párolási idő lerövidíthető, ha a húst készítés előtt bepácolod (fűszerezed, vékonyan olajjal bekened – nem sózod) – és egy-két napig letakarva fóliával a hűtőben tárolod.
  • Ez a marhahúsból készült étel kicsit hasonlít a vadashoz, csak egyszerűbben van elkészítve.

Elkészítési idő (pácolás nélkül):

  • előkészítő munkák: 15 perc
  • a hús elősütése: 10 perc
  • mártás elkészítése: 15 perc
  • hús párolása átlagosan: 50 perc
  • étel befejezése: 10 perc

    Összesen: 100 perc

Eszterházy rostélyos tálalása

  • Tálalhatod zsemlegombóccal, spagettival, metélt tésztával.
  • Ha zsemlegombóccal készíted, a húst a tányérokra szeded, a mártással leöntöd és a gombócokat mellé rakod.
  • Spagettivel, széles metélttel jobb megoldás, ha a tésztát a tányérra teszed, ráhelyezed a húst, majd a mártással leöntöd.
  • Citromkarikával, petrezselyemmel, vékonyra szelt zöldségekkel díszítheted.
Eszterházy rostélyos tálalva 2

Eszterházy rostélyos tálalva

Ha kedveled a marhahúsból készült ételeket, nézd meg a hagymás rostélyos receptjét is.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei