Hollandi mártás: a négy alapmártás egyike. Ízesíthető mustárral, egy vagy több zöld fűszernövénnyel, gazdagítható tejszínhabbal.
Hollandi mártás recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
2,5 dl mártáshoz
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál víz
- 1 babérlevél
- 1 kávéskanál fehér szemes bors
- 3 tojás sárgája
- 20 dkg vaj
Szükséged lesz még 2 db egymásba tehető lábasra.
Bevásárlólista
- 3 tojás
- 20 dkg vaj
- 1 kis üveg fehérborecet (ebből csak kevés kell)
Emlékeztető: babérlevél, fehér szemes bors
Hollandi mártás készítése
A hollandi mártás egyszerűen elkészíthető. Kulcskérdés, hogy készítés közben nem szabad felforrnia. Ez vízfürdő alkalmazásával érhető el, amely nem más, mint két egymásba helyezhető lábas, és az alsó lábasban vizet forralsz.
- A fehér borecetet és a vizet a babérlevéllel és szemes fehér borssal egy edényben felforralod, felére párolod, majd leszűröd.
- Beleöntöd a kisebb lábasba és hozzákevered a tojások sárgáját.
- A vajat egy másik edényben felolvasztod.
- A fűszeres ecettel kevert tojások sárgáját habverővel a vízfürdőn sűrűre, habosra vered.
- A készítésnél a legkényesebb lépés, hogy nem szabad felforrnia. Ezért kell vízfürdőt használni, amely megakadályozza, hogy a készülő mártás hőmérséklete 100 fok fölé menjen. A vízfürdőt két egymásba helyezett lábasból állíthatod össze. A nagyobbik lábosban lassan forralsz annyi vizet, hogy a felső lábas, amelyben a mártás van, ne érjen bele a vízbe, hanem csak a gőztől kapja a hőt.
- Hozzáadod keverés közben a felolvasztott vajat és tovább vered, amíg besűrűsödik. Ezzel a mártás el is készült.
Elkészítési idő:
- Fűszeres ecet készítése, vaj felolvasztása: 5 perc
- Mártás összeállítása, főzése: hozzávetőlegesen 15 perc
Összesen: 20 perc
Felhasználás
A hollandi mártást általában ízesítve használjuk, mivel ez lényegében egy alapmártás. Az ízesített mártásokat már más néven nevezzük:
Mustáros mártás:
A fenti mennyiséghez 2 teáskanálnyi dijoni mustárral készül. Halhoz, csirkéhez illik.
Muszlin mártás:
A fenti mennyiséghez 1 dl tejszínhabot adagolunk. Közben összekeverjük – halakhoz, csirkéhez.
Zöldfűszeres hollandi mártás:
A kész mártásba zöldfűszereket keverünk (külön-külön, tehát 5-féle mártásról van szó), mivel ezzel a mártást még különlegesebbé tehetjük – az alábbi mennyiségekben
- 2 evőkanál tárkony mogyoróhagymával – marha steak-hez (béarni mártás)
- 2 evőkanál snidling
- 2 evőkanál petrezselyem
- 2 evőkanál zsálya
- 2 teáskanál kakukkfű.
Besamell mártást is találsz az oldalamon.
Képek: saját készítésű mártás saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások