Töltött csirkemell: a viszonylag száraz húsból jól elkészített töltelékkel és néhány szelet baconnel finom, szaftos darabokat varázsolhatsz.
Töltött csirkemell recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db nagyobb csirkemell filé (ha te készíted, hagyd rajta a bőrét)
- 6 szelet vékony szelet húsos szalonna (bacon)
- 1 kis fej hagyma
- 2 dkg húsos szalonna
- 2 dkg reszelt sajt
- 1 db zsemle vagy 2 szelet fehér kenyér
- 1 db tojás
- 1 kiskanál zsír (ha nem tapadásmentes edényben sütöd, 1 teáskanál vagy 1 evőkanál)
- só, bors, majoránna, petrezselyem
Megjegyzés:
Nagyétkűeknek lehet, hogy a fenti mennyiségek kétszeresével kell számolnod.
Előkészítés
- A hagymát és a 2 dkg szalonnát feldarabolod.
- A sajtot megreszeled.
- A petrezselymet (4 szálkivételével) felaprítod.
- A csirkemelleket a belső felével felfelé fordítod és éles késsel bevágod úgy, hogy egy-egy zacskó legyen bennük. A vágást a belső, vékonyabb felénél kezd és vágd be a szélektől nagyjából 1 cm-re. Ide kerül majd a töltelék. Ez egy kis ügyességet és odafigyelést kíván. Vigyázz, hogy ne szúrd ki. (Ha mégis sikerült, hústűvel tűzd össze a lyukat.)
- Fűszerezd be a csirkemellet sóval, borssal, majoránnával (vagy kevés kakukkfűvel). Ha rajta van a bőr, vágd ketté, hogy a csirkemell két külön darabban legyen.
Töltött csirkemell elkészítése
Töltelék készítése:
- A szalonnát olvaszd ki és a zsíron dinszteld meg a hagymát. A szalonnadarabokat is hagyd benne.
- Tedd rá a jól kinyomkodott zsemlét. Szórd rá a reszelt sajtot és keverd össze a szalonnás hagymával.
- Üss rá egy tojást, tedd bele a vágott petrezselymet és dolgozd össze egyenletes masszává.
Csirkemell megtöltése:
- Oszd a tölteléket két részre. Egy teáskanállal rakosgasd be a csirkemellekben készített zacskókba. (Ha nem fér bele, nem nagy baj, megsütöd mellette.)
- Tűzd össze a lyukat egy vagy két hústűvel.
- Ha rajta van a bőr, vágd ketté. Csavarj rá egy-egy csirkemell darabra 3 szelet vékony szalonnát.
Sütés:
- Olvaszd és forrósítsd fel a kiskanálnyi zsírt a serpenyőben.
- Tedd rá a csirkemelleket és süsd át minden oldalukról.
- Tégy alájuk 1 – 2 kanálnyi vizet, fedd le és párold puhára. Amikor megpuhultak, vedd le a fedőt és süsd le zsírjára. Süthetsz mellette kockára vágott édesburgonyát vagy sütőtököt. Levehető nyelű serpenyőben a sütőben is átsütheted.
Elkészítési idő:
- Töltelék elkészítése: 25 perc
- Csirkemellek töltése, baconbe csavarása: 5 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Tálalás
Mindkét csirkemellet középen vágd ketté. Köretként adhatsz hozzá párolt rizst vagy süthetsz a csirkemellek mellett például édesburgonyát vagy sütőtököt.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások