Birsalma befőtt: ami jó csak történhet a birsalmával, az itt megtörténik. Hihetetlenül finom, különleges fűszerezéssel, keleties jelleggel. Próbáld ki!
Birsalma befőtt
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
3 db 750 ml-es üveg befőtthöz
- 1,5 kg tisztított, hámozott birsalma
- 1,5 liter víz
- 1 citrom leve (a vízbe téve megakadályozza a barnulást
- 40 dkg cukor
- fűszerek: 5-6 db szegfűszeg, 4-5 db fahéj, 5 db kardamom, 1 db csillagánizs
- 3 db jól záródó csavaros tetejű üveg
Bevásárlólista
- 2.5 kg birsalma
- 1 db citrom
- 1 kg kristálycukor (40 dkg kell)
- 1 tasak kardamom
- 1 tasak csillagánizs
Emlékeztető: szegfűszeg, darabos fahéj
Megjegyzés:
- A nyers birsalma mennyiségét nem lehet megadni, mert függ a fajtájától és attól, hogy vannak-e benne rossz részek, amit ki kell vágni (ugyanis ez gyakran előfordulhat akkor is, ha kívülről nem látszik.
- A kardamom és a csillagánizs keleti fűszerek. Ma már nagyobb élelmiszerüzletekben vagy fűszerüzletekben nálunk is beszerezhető. Ha ez problémás, akár el is hagyhatod. Helyette tégy bele néhány darab citromhéjat.
- A citromlé a befőtt áztató- illetve főzővizében azért szükséges, mert megakadályozza a birsalma megbarnulását.
- A cukor nélküli változatot a birsalma fanyar alapíze miatt nem javasolom.
Előkészítés
- A másfél liter vizet tedd egy tálba és be nyomd bele a citrom levét.
- A birsalma tisztítását lásd egy korábbi írásomban.
- A birsalmákat darabold fel.
- A tisztított, meghámozott birsalma szeleteket tedd 1,5 liter citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg.
Birsalma befőtt készítése
A birsalma befőtt készítésének lépései:
- A megtisztított, lehámozott birsalmát a citromos áztató vízben tedd fel főni egy nagyobb lábasban.
- Add hozzá a fűszereket és a cukrot.
- Melegítsd forrásig. Főzd 15 percig illetve addig, amíg a birsalma darabok félig megpuhulnak.
- Szedd ki a birsalmákat a 3 db üvegbe egyenlegesen elosztva.
- Szűrd le a főzőlevet és forrald fel. Gyorsan dolgozz, hogy a birsalmák ki ne hűljenek.
- Öntsd fel vele az üvegekben levő birsalmát. Az üvegek legyenek minél jobban tele.
- Zárd le az üvegeket.
- Állítsd fejre az üvegeket. A tetején maradt levegő átbuborékol a forró oldalon és sterilizálódik. Ha ebben nem bízol, lezárás előtt tégy késhegynyi nátrium benzoátot az oldal tetejére és utána zárd le.
- Tedd száraz dunsztba 24 órára.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Birsalma tisztítása: 30 perc
- Főzés: 20 perc
- Üvegekbe rakás, felöntőlé felforralása, birsalmára öntése: 20 perc
Összesen: 70 perc
Tárolás, felhasználás
- Hűvös, szellős, nem túl világos helyen tárold.
- Felhasználhatod desszertként, de leves vagy krémleves készítésére is.
- Ha ajándékba adod, készíts rá textiltetőt és zárd le rafia-szállal.
Birsalma befőtt képek: saját készítésű befőtt saját felvételei.
És ezt a valamit befőttnek csufoljak?vagy en nem tudom mit nevezett befőttnek nagyanyám?
Talan kompót..vagy az sem?
Kedves József!
Igen, szerintem ez a birsalma befőtt készítésének leírása.
És Ön szerint mi a befőtt? Örülnék, ha tájékoztatna erről.
Én is nagyon szeretem a birs palinkat de a befottet is
Biztos, jó a pálinka is és a befőtt is nagyon finom, csak kicsit munkás az elkészítés a birsalma tulajdonságai miatt.
Azt gondolom, nem árt tájékozódni, mielőtt kritikát fogalmazunk meg. Főleg, ha az nem is dicsérő. Vannak szép hazánkban tájegységek, ahol a télire eltett befőttet is kompótnak hívják. Pedig a kompót az elkészítés után záros határidőn belül fogyasztott gyümölcs főzet. Megjelenésük, ízviláguk valóban hasonló, de nem ugyan az.
A recept kiváló, az eredményhez gratulálok!
Barátsággal: M.
Kedves Magdi!
Köszönöm dicsérő szavaidat.
Én is úgy tudom, ahogy te leírtad: amit a fenti módszerrel hosszabb időre elteszünk, az a befőtt,amit rövid időn belül elfogyasztunk, az a kompót, de valóban, nagyon hasonlít az elkészítésük, csak a kompótot nem kell dunsztolni.
Kedves Birsbarátok!
Közel a 70-hez már jónéhány kiló birsalmát főztem külömbözőképpen. Ez a keleties fűszerezés fantasztikus lett, bár kissé eltértem a recepttől: hámozás nélkül, citromot és egy késhegynyi citromsavat tettem a vízbe, áztattam egy éjszakán át, így talán a citromsav kioldotta a birs héjában lévő olajat és cukrot is, a csillagánizzsal és kardamommal különösen jó íz jött létre. Érdemes kipróbálni!
Örülök, hogy sikerült újdonságot tennem a birsalma témához. Ezt a fűszer kombinációt használom általában gyümölcslevesekhez és mártásokhoz. Szinte minden gyümölcshöz illik. Nálunk a karácsonyi borleves is evvel készül.
A te változatod is biztosan nagyon finom. Legközelebb kipróbálom.
Itt sem tudtok nyugton maradni itt is veszekedtek buta nők. Jó ez a recept, én is így csinálom évek óta.
Csak a második mondathoz: köszönöm.
Lovazo….. Nem csak a neve, az egyén is egy bunkó! Nem a nők kezdték a kötözködést, ha tud olvasni! Lapozzon csak vissza az elejére!
Arról nem a nők tehetnek, h van egy pár impotens, aki nem bír magával….
A leírást köszönöm megcsináltam a hozzászólók receptjeivel kiegészítve! Isteni finom !
Kedves Éva! Örülök, hogy jól sikerült. A birsalma nagyon értékes gyümölcs, csak elég nehéz vele megküzdeni. Én már sütve is kipróbáltam. Fél birsalma, kevés cukor és dió a közepébe, így egy desszert, vagy csak hús mellett megsütve kiváló köret.
Köszönöm a receptet! Én most fogom kipróróbálni.
A bunkó emberek bunkó hozzászólásaivaleg nem kell foglalkozni.
Szép napot mindenkinek!
Most készítettem először birsalma kompótot a recept alapján. Nagyszerű lett 😍
Köszönöm szépen a feltöltést. 😊 A befőttet is el készítem mert az idén lett bőven birsalma.
Mi ma fogjuk elkészíteni, remélem sikerülni fog, és finom lesz. Köszi, hogy megosztottad velünk. Szép napot.
Én birsalma befőttet szeretnek venni. Ön esetleg árul ??? Örülnék ha igen.
Én csak a recepteket írom le, amelyeket én magam is elkészítek. Semmiféle készítményt nem forgalmazok. Sajnálom!
Szólláth Józsefné –
Találn már kibontottad a birsalma befőttet. Remélem, jól sikerült.
Hajek Károlyné –
Talán most már kibontottad. Remélem, jól sikerült.
Tegnap készítettem el, a birs súlya(+10dkg)ugyanannyi lett, az üveg is 3db. 😁Kicsit több cukrot tettem bele. Köszönöm a receptet, igazán finom lett a BEFŐTT., 😘
Kedves Zsuzsa. Recepted alapján készítettem el a befőttet, kiegészítve az egyik hozzászólásban szereplő infoval, miszerint héjastul aprítottam össze, majd citromsavas vízbe áztatva egy éjszakát érleltem, mielőtt a recepted szerint elkészítettem volna.
Megkóstoltam, isteni lett, köszönöm a receptet!
Nagyon szépen köszönöm a receptet! Csuda finom lett, legközelebb többet készítek. Mire észbe kaptam, a párom / és a kutyám/ befaltak egy üvegnyi mennyiséget! 😃
Köszönöm a hozzászólást. A birsalmából a befőtt és a lekvár is nagyon finom (én szegfűszeget, fahéjat és citromhéjat használok a készítéséhez). Egyik évben valaki az év lekvárjának nevezte. Próbáld ki azt is.