Birsalma lekvár cukor nélkül: a mai kívánalmak szerint tartósítószer sincs benne. Mivel a birsalma nem savanykás, ezért cukor nélkül is nagyon finom lekvár készülhet belőle.

Birsalma lekvár cukor nélkül 1

Birsalma lekvár cukor nélkül

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

  • 60 dkg tisztított, feldarabolt birsalma (a kiindulási mennyiség függ a birsalma állapotától)
  • 1 evőkanál citromlé (hogy ne sötétedjen meg)
  • 1 dl víz a pároláshoz

Bevásárlólista

  • 1 kg birsalma
  • 1 db citrom

Emlékeztető: nincs

Előkészítés

  • Az üvegeket tisztára mosod és kiszárítod. Nagyon fontos, hogy jól záródó fedők legyenek, mert tárolás közben nem szabad levegőnek kerülni a lekvárba, különben megromlik.
  • A gyümölcs felületén levő barnás színű bevonatot ledörzsölöd.

    Birsalmák

    Birsalmák

  • A birsalmákat megmosod.
  • Vágódeszkára téve a gyümölcsöket feldarabolod.

    Birsalma feldarabolása

    Birsalma feldarabolása

  • Kivágod a magházat és a kukacos részeket.
  • Feldarabolod.

Birsalma lekvár cukor nélkül – elkészítés

  1. A feldarabolt birsalmát egy alkalmas méretű lábasba teszed.
  2. A citromlét beleöntöd a vízbe és ráöntöd a birsalmára. Erre azért van szükség, mert a birsalma nehezen enged vizet és víz hozzáadása nélkül leéghetne.

    Birsalma főzés 1

    Birsalma főzés 1

  3. Fedő alatt párolod 20 percig (ha még nem lenne puha, tovább)
  4. A főző vizet leöntöd. (Ezt akár meg is lehet inni.)
  5. A megfőtt birsalmát péppé turmixolod.

    Turmixolás

    Turmixolás

  6. Tovább főzöd 40 percig. Sajnos, ez állandó figyelmet és gyakori keverést igényel, mert mint minden, viszonylag sűrű, pürészerű dolog, általában pöfög és fröcsköl.
    Birsalma főzés 2

    Birsalma főzés 2

    Birsalma főzés 3

    Birsalma főzés 3

  7. Forrón kitisztított üvegekbe mered úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött.
  8. Az üvegeket lezárod és 5 perre fejre állítod. Ezalatt a levegő átbuborékol a lekváron és sterilizálódik.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  9. Egy napra száraz dunsztba teszed.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: tisztítás, mosás, darabolás: 30 perc
  • Előfőzés, turmixolás: 20 perc
  • Főzés: 40 perc
  • Üvegekbe merés, üvegek további kezelése: 10 perc

Összesen: 100 perc

Tárolás, felhasználás

Tárolásnál és felhasználásnál több dologra ügyelj:

  • A kidunsztolt üvegeket felcímkézed és hűvös, szellős helyen tárolod.
  • Felbontás után tartsd hűtőben és néhány nap alatt használd fel.
  • Készíthetsz belőle – mivel cukrot nem tartalmaz – sűrítéssel mártást vagy pürét. Ha a citrom miatt túl savanykásnak érzed, a savanyú ízt ellensúlyozhatod kevés cukor hozzáadásával.

Ajándék ötlet: textil tetővel ellátva ajándékba is adhatod.

Birsalma lekvár cukor nélkül 3

Birsalma lekvár cukor nélkül

 

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei