Sertéspörkölt: az egyik kedvenc magyar étel. Elkészítése egyszerű, ha figyelembe veszed a pörkölt készítésének néhány alapszabályát. Köretként legjobban a nokedli illik hozzá.

Sertéspörkölt 1

Sertéspörkölt recept

Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg sertés comb vagy lapocka
  • 2 db közepes hagyma
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 db kisebb zöldpaprika (elhagyható)
  • fél paradicsom (elhagyható)
  • 3 teáskanál piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertés comb vagy lapocka
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db kisebb zöldpaprika (elhagyható)
  • 1 db kis paradicsom (elhagyható)

Emlékeztető: sertészsír, piros édes (csípős) fűszerpaprika,só

Megjegyzés:

  • Nagyétkű családoknál 1 kg hússal számolj. Ha megmarad, nem baj, fel lehet használni például valamilyen rakott étel (rakott kelkáposzta, rakott cukkini) készítéséhez.

Előkészítés

  • Vágd fel a húst 2 x 2 cm-es kockákra (a mérettől eltérhetsz, a kisebb darabok gyorsabban, a nagyobbak lassabban fognak megpuhulni)
  • Darabold fel a hagymát.

Sertéspörkölt készítése

  1. Olvaszd fel a zsírt egy lábosban.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. Tedd rá a hagymát, kisebb  darabokban a zöldpaprikát s a paradicsomot (e két utóbbit a hús párolása  közben is beleteheted).

    Hagyma dinsztelése 1

    Hagyma dinsztelése 1

  3. Párold a hagymát üvegesre.

    Hagyma dinsztelése 2

    Hagyma dinsztelése 2

  4. Tedd rá a húst és süsd át, amíg a felülete kivilágosodik. (A felületén kéreg keletkezik, és az értékes anyagok a húsban maradnak.)
    Hús hozzáadása

    Hús hozzáadása

    Hús átsütése

    Hús átsütése

  5. Fedd le és hagyd lassan párolódni, amíg kiengedi a levét és közben félig megpuhult.

    Hús párolva

    Hús párolva 

  6. Tedd hozzá a fűszerpaprikát.

    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

  7. Keverd össze és párold tovább fedő nélkül addig, amíg a leve majdnem teljesen eltűnik. (Ez a pörkölés.)
    Összekeverve

    Összekeverve

    Zsírjára sütve

    Zsírjára sütve

  8. Engedd fel annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi.
  9. Pörköld le ismét.
  10. Engedd fel annyi vízzel, hogy sűrű szaft maradjon rajta. Ha még mindig nem lenne puha, tégy rá fedőt és párold puhára.

    Sertéspörkölt készen

    Sertéspörkölt készen

Elkészítési idő:

  • Hús és hagyma feldarabolása: 15 perc
  • Hagyma dinsztelése: 5 perc
  • Párolás, sütés: 80 perc

Összesen: 100 perc (ebből munka: 30 perc)

Sertéspörkölt tálalása

Tálalhatod:

sima nokedlival

Sertéspörkölt nokedlival

Sertéspörkölt nokedlival

petrezselymes nokedlival

kapros nokedlival.

Megjegyzés:

A körettel vigyázz, mert nem illik hozzá a krumpli, krumplis köret, tarhonya (ezek a marhapörkölt köretei).

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.