Sertéspörkölt: az egyik kedvenc magyar étel. Elkészítése egyszerű, ha figyelembe veszed a pörkölt készítésének néhány alapszabályát. Köretként legjobban a nokedli illik hozzá.
Sertéspörkölt recept
Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg sertés comb vagy lapocka
- 2 db közepes hagyma
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 db kisebb zöldpaprika (elhagyható)
- fél paradicsom (elhagyható)
- 3 teáskanál piros fűszerpaprika
- só
Bevásárlólista
- 80 dkg sertés comb vagy lapocka
- 2 db közepes hagyma
- 1 db kisebb zöldpaprika (elhagyható)
- 1 db kis paradicsom (elhagyható)
Emlékeztető: sertészsír, piros édes (csípős) fűszerpaprika,só
Megjegyzés:
- Nagyétkű családoknál 1 kg hússal számolj. Ha megmarad, nem baj, fel lehet használni például valamilyen rakott étel (rakott kelkáposzta, rakott cukkini) készítéséhez.
Előkészítés
- Vágd fel a húst 2 x 2 cm-es kockákra (a mérettől eltérhetsz, a kisebb darabok gyorsabban, a nagyobbak lassabban fognak megpuhulni)
- Darabold fel a hagymát.
Sertéspörkölt készítése
- Olvaszd fel a zsírt egy lábosban.
- Tedd rá a hagymát, kisebb darabokban a zöldpaprikát s a paradicsomot (e két utóbbit a hús párolása közben is beleteheted).
- Párold a hagymát üvegesre.
- Tedd rá a húst és süsd át, amíg a felülete kivilágosodik. (A felületén kéreg keletkezik, és az értékes anyagok a húsban maradnak.)
- Fedd le és hagyd lassan párolódni, amíg kiengedi a levét és közben félig megpuhult.
- Tedd hozzá a fűszerpaprikát.
- Keverd össze és párold tovább fedő nélkül addig, amíg a leve majdnem teljesen eltűnik. (Ez a pörkölés.)
- Engedd fel annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi.
- Pörköld le ismét.
- Engedd fel annyi vízzel, hogy sűrű szaft maradjon rajta. Ha még mindig nem lenne puha, tégy rá fedőt és párold puhára.
Elkészítési idő:
- Hús és hagyma feldarabolása: 15 perc
- Hagyma dinsztelése: 5 perc
- Párolás, sütés: 80 perc
Összesen: 100 perc (ebből munka: 30 perc)
Sertéspörkölt tálalása
Tálalhatod:
sima nokedlival
kapros nokedlival.
Megjegyzés:
A körettel vigyázz, mert nem illik hozzá a krumpli, krumplis köret, tarhonya (ezek a marhapörkölt köretei).
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Kár, hogy a jelzett sajtos pogácsa helyett a „disznópörkölt” lett megjelentetve !!! ??? Az előbbit szívesebben venném!!! József