Petrezselymes nokedli: igen. Ritkán jut az ember eszébe, hogy e gyakran készített köretbe felaprított fűszernövényeket tegyen. Többfélével is megpróbálhatod.
Petrezselymes nokedli recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 bögre liszt (6 dl)
- 1 bögre víz (3 dl)
- 2 tojás
- só
- 1 csokor petrezselyem (vagy kapor)
- 2 dkg vaj
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt (2 bögrényi), vaj, só
Megjegyzések:
- Leírhattam volna a hozzávalókat súlyban is, de úgy gondoltam, a bögrés kiméréssel megkönnyítem a dolgodat, így mérleget nem is kell használnod. Ha éppen nem 3 dl-es a bögréd, az sem baj, mivel a tojás mennyisége a nokedliban nem túl lényeges, lehet több vagy kevesebb.
- A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől is, ezért lehet kicsit több vagy kevesebb.
- Ha két személyre készíted, vedd a fenti mennyiségek felét.
- Ha rögtön tálalod, a vajat nem is kell rátenned.
- Ugyanezzel a recepttel a petrezselyem kihagyásával sima nokedlit is készíthetsz.
Előkészítés
- A petrezselyem leveleket leszeded a szárról és felaprítod.
- Felteszel forrni vizet vízforralóban ( 3 adag kell) vagy egy 5 literes lábasban.
Petrezselymes nokedli készítése
- Egy tálba kiméred a két bögre lisztet, hozzákeversz 1 mokkás kanálnyi sót.
- Beleütöd a 2 db tojást.
- Keverés közben részletekben hozzáadod a vizet. Ne a mennyiséghez ragaszkodj, hanem figyeld a tészta sűrűségét. A képen láthatod, hogy közepesen sűrű tésztát kell készítened, amely nem folyik át a nokedli szaggatón, de azért viszonylag könnyen átnyomható rajta.
- Tedd bele a petrezselymet és keverd el a tésztában.
- Öblítsd le a szaggatót és helyezd a forrásban levő víz edényének peremére.
- Tedd rá a tészta negyedét és nyomd át a lyukakon. Más típusú szaggatóval is dolgozhatsz. Ha kerek nokedli szaggatód van, főzőkanalat tudsz használni, ha csúszkás, akkor természetesen azt.
- Még egy negyedet szaggass a vízbe.
- Várd meg, amíg a nokedlik feljönnek a víz tetejére, utána szűrőkanállal szedd ki egy tálba. Ne öblítsd le! Kevés vajat rátéve nem fog összeragadni akkor sem, ha nem azonnal tálalod.
- Ismételd meg a kifőzést a tészta másik felével.
Elkészítési idő:
- Petrezselyem tisztítása, felaprítása: 5 perc
- Tészta összekeverése: 5 perc
- Nokedli szaggatás és kifőzés 2 részletben: 5 perc
- Kiszedés, tálalás: 5 perc
Összesen: 20 perc
Kapros nokedli készítése:
A kapros nokedli készítése azonos módon történik. Friss kapor általában nincs kéznél, fagyasztott formában is beleteheted.
Petrezselymes nokedli tálalása
Legjobban illik csirke pörkölthöz vagy paprikáshoz, sertéspörkölthöz.
A kapros nokedli harcsapaprikás kiváló körete lehet.
Képek: saját készítésű nokedlik saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások