Petrezselymes nokedli: igen. Ritkán jut az ember eszébe, hogy e gyakran készített köretbe felaprított fűszernövényeket tegyen. Többfélével is megpróbálhatod.

Petrezselymes nokedli 1

Petrezselymes nokedli recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 bögre liszt (6 dl)
  • 1 bögre víz (3 dl)
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem (vagy kapor)
  • 2 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt (2 bögrényi), vaj, só

Megjegyzések:

  • Leírhattam volna a hozzávalókat súlyban is, de úgy gondoltam, a bögrés kiméréssel megkönnyítem a dolgodat, így mérleget nem is kell használnod. Ha éppen nem 3 dl-es a bögréd, az sem baj, mivel a tojás mennyisége a nokedliban nem túl lényeges, lehet több vagy kevesebb.
  • A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől is, ezért lehet kicsit több vagy kevesebb.
  • Ha két személyre készíted, vedd a fenti mennyiségek felét.
  • Ha rögtön tálalod, a vajat nem is kell rátenned.
  • Ugyanezzel a recepttel a petrezselyem kihagyásával sima nokedlit is készíthetsz.

Előkészítés

  • A petrezselyem leveleket leszeded a szárról és felaprítod.
  • Felteszel forrni vizet vízforralóban ( 3 adag kell) vagy egy 5 literes lábasban.

Petrezselymes nokedli készítése

  1. Egy tálba kiméred a két bögre lisztet,  hozzákeversz 1 mokkás kanálnyi sót.
  2. Beleütöd a 2 db tojást.
  3. Keverés közben részletekben hozzáadod a vizet. Ne a mennyiséghez ragaszkodj, hanem figyeld a tészta sűrűségét. A képen láthatod, hogy közepesen sűrű tésztát kell készítened, amely nem folyik át a nokedli szaggatón, de azért viszonylag könnyen átnyomható rajta.

    Nokedli tészta

    Nokedli tészta

  4. Tedd bele a petrezselymet és keverd el a tésztában.
    Petrezselyem hozzáadása

    Petrezselyem hozzáadása

    Petrezselymes nokedli tészta

    Petrezselymes nokedli tészta

  5. Öblítsd le a szaggatót és helyezd a forrásban levő víz edényének peremére.
  6. Tedd rá a tészta negyedét és nyomd át a lyukakon. Más típusú szaggatóval is dolgozhatsz. Ha kerek nokedli szaggatód van, főzőkanalat tudsz használni, ha csúszkás, akkor természetesen azt.
    Nokedli szaggató tésztával

    Nokedli szaggató tésztával

    Szaggatás

    Szaggatás

  7. Még egy negyedet szaggass a vízbe.
  8. Várd meg, amíg a nokedlik feljönnek  a víz tetejére, utána szűrőkanállal szedd ki egy tálba. Ne öblítsd le! Kevés vajat rátéve nem fog összeragadni akkor sem, ha nem azonnal tálalod.
    Nokedli készen

    Nokedli készen

    Kiszedés 1

    Kiszedés

  9. Ismételd meg a kifőzést a tészta másik felével.Petrezselymes nokedli 1

Elkészítési idő:

  • Petrezselyem tisztítása, felaprítása: 5 perc
  • Tészta összekeverése: 5 perc
  • Nokedli szaggatás és kifőzés 2 részletben: 5 perc
  • Kiszedés, tálalás: 5 perc

Összesen: 20 perc

Kapros nokedli készítése:

A kapros nokedli készítése azonos módon történik. Friss kapor általában nincs kéznél, fagyasztott formában is beleteheted.

Petrezselymes nokedli tálalása

Legjobban illik csirke pörkölthöz vagy paprikáshoz, sertéspörkölthöz.

Sertéspörkölt petrezselymes nokedlival

Sertéspörkölt petrezselymes nokedlival

A kapros nokedli harcsapaprikás kiváló körete lehet.

 

Képek: saját készítésű nokedlik saját felvételei.