Baconbe tekert csirkemáj: valódi csemege és fél óra alatt asztalra teheted. A szalonna, a fűszerek és a mellette sülő zöldpaprika nagyon jó ízűvé teszi a májat.
Baconbe tekert csirkemáj recept
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 8 db csirkemáj
- 8 vékony szelet bacon szalonna
- 2 db zöldpaprika
- 4 csipet só (ha a szalonna nem elég sós)
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál baromfizsír (sertészsír is lehet)
- 8 db fogpiszkáló
Bevásárlólista
- 8 db csirkemáj
- 8 vékony szelet bacon szalonna
- 2 db zöldpaprika
Emlékeztető: só, bors, majoránna, kakukkfű, baromfi vagy sertészsír, esetleg olaj, fogpiszkáló
Megjegyzések:
- Ha nagyobb étkű a család, fejenként 3 db májat is számolhatsz.
- A körethez szerezz be friss zöldségeket- olívás fűszeres salátát készíts belőle.
- Ha táplálóbb ételt szeretnél, készíts hozzá krumplipürét is. Ha ezt teszed, először a pürének való krumplit tedd fel főni.
Előkészítés
- A csirkemájakat átnézed, az inakat és az esetleges zöldes részeket kivágod. Megszórod a fűszerekkel – ezt sütés közben is megteheted.
- A zöldpaprika csumáját kiveszed, a paprikákat karikára szeleteled.
A baconbe tekert csirkemáj elkészítése
- A csirkemájakat megfűszerezed (ezt sütés közben is elvégezheted).
- Egy vágódeszkára kiterítesz 1 szelet bacon szalonnát.
- Ráhelyezed a csirkemájat.
- Betekered a májat a szalonnába és fogpiszkálóval összetűzöd, hogy sütés közben ne essenek szét.
- Hasonló módon begöngyölöd a többi májat is.
- Egy nagyobb serpenyőben (ha szükséges, kettőben) felmelegíted (forró legyen, ne langyos!) a zsírt és ráhelyezed a baconbe tekert csirkemájakat.
- Rászórod a felszeletelt zöldpaprikát.
- Amíg a máj sül, megmosod és feldarabolod a salátának való zöldségeket és elkészíted a salátát.
- 5 perc után – amikor alul már kissé megpirultak – megfordítod a májakat a serpenyőben és megsütöd a másik oldalukat is.
- Amikor a másik oldal és már kissé megpirult, a máj elkészült.
Elkészítési idő:
- Csirkemájak megtisztítása, átnézése: 5 perc
- Betekerés baconbe, összetűzés: 10 perc
- Zöldpaprika felszeletelés, serpenyőbe rakás: 5 perc
- Sütés: 10 perc
Összesen: 30 perc
Megjegyzések:
- A csirkemájat csak sütés után sózd meg.
- A sütés idejét ne nyújtsd el, mert közben a máj megkeményedik.
Baconbe tekert csirkemáj tálalása
- Tedd a májakat egy nagyobb tányérra. Ha a szalonna nem volt elég sós, kevés sót is szórhatsz rá.
- A salátát mellé tálalhatod.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Nahát, én eddig mindig sütőben csináltam, de ebben a nagy melegben jó ötletnek találom, hogy nem kell hozzá még nagyobb poklot csinálni a konyhában.
Köszi az ötletet! 🙂
Szia, Vera!
Bizonyos ételeknél az is szóba jöhet, hogy a főzőlapon párolod és utána egy-két percig grillezed a sütőben. Ez nemcsak a meleg miatt előnyösebb, hanem azért is, mert a sütő sokkal többet fogyaszt, mint a főzőlap.
…ha most ezt VALAKI elém tenné, ahogy tálalva van rá pillantanák és komótosan elkezdeném minden ízét kiélvezve, lassan elfogyasztani, csak úgy forrón, ahogy Krúdy leírta a velős csont mikéntjét……..gyuri
A szárnyas májat nyugodtan meg lehet sózni sütés előtt is, mert nem keményíti meg. Csak a marha és disznó májat nem szabad megsózni sütés előtt!! De máskülönben, hogy érti a megjegyzést író? Hogy lehet megsózni sütés után? Kigöngyölöd a baconből, megsózod, majd visszagöngyölöd? Figyeljünk már oda mit írunk!
Kedves Levente!
Köszönöm a hasznos kiegészítést. Tartok itthon egy meglehetősen terjedelmes ételkészítési ismeretekről szóló szakkönyvet is (rengeteg szakácskönyv mellett). A csirkemájból készült ételekről igen kevés az információ. Valószínűleg azért, mert a májas ételek inkább sertésmájból készülnek. Sajnos, nem tudtam, hogy a csirkemáj sütés előtt is sózható, ezért e tekintetben csak mende-mondára hagyatkoztam.
Egyébként nem hiszem, hogy ennek az ételnek az utólagos sózása megoldatlan feladatot jelent, mivel egy mozdulattal ketté vágható és így már könnyen megsózható.
Elég kellemetlenül érintett viszont, hogy hozzászólásának stílusa kissé lekezelő, mintha egy kis tudatlan diákhoz szólna. – Egyébként a bejegyzésekben levő megjegyzéseket is én írom, mint ahogy a honlap teljes tartalmát is. Ez így összességében ételkészítési, tálalási, fotókészítési és fogalmazási ismereteket, valamint információ átadási készségeket is jelent. Ezeket vegyészmérnöki pályafutásom alatt és után több évtizedes tanulással és munkával szereztem meg. Ennek ellenére én is tévedhetek. Remélem, azért ez nem gyakori.
Ismételten köszönöm, hogy hozzászólásából ismét hasznos információt szereztem.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa