Birsalmás pite: nagyon finom. A töltelék kicsit munkásabb, mint az almás pite tölteléke, de különleges íznek lehetsz részese, amellyel másokat is megajándékozhatsz.
Birsalmás pite készítése
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
egy közepes, kb. 35 x 20 cm-es tepsihez
A tésztához:
- 40 dkg liszt (BL55)
- 20 dkg vaj
- 2 – 3 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál tejföl
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 1,5 kg reszelt birsalma
- 2-4 evőkanál cukor
- kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 dkg dió
Bevásárlólista
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 kg reszelt birsalma
- 10 dkg dió
Emlékeztető: porcukor, tejföl, só, zsemlemorzsa, őrölt fahéj
Megjegyzés:
- Az 1,5 kg reszelt birsalmához jóval több nyers alma szükséges. Lehet, hogy akár 2,5 kg, vagy még több azért, mert a birsalma sokszor kukacos, a hibás részeket nem lehet felhasználni. Héja még jó éles késsel is nehezen távolítható el, és több a veszteség, mint a közönséges almánál.
Előkészítő munkák
- A pitetésztát elkészítheted egy olyan alaprecept szerint, amelyet más piték készítéséhez is felhasználhatsz.
- A megtisztított birsalma darabokat le kell reszelned (lapokra). Ez elég hosszadalmas munka. Gyorsíthatod kis kézi meghajtású reszelővel.
- A birsalma tölteléket – mivel elég kemény, meg kell párolnod. Tedd a reszelt almát egy lábosba. Önts alá fél deci vizet. Nyomd rá egy citrom levét (javítja az alma ízét és nem barnul meg nagyon a töltelék.
- Párold puhára. Pároláskor hagyd a fél citromokat az almán.
- Darabold fel a diót.
- Amikor az alma megpuhult, távolítsd el a fél citromokat, mert nincs többé rájuk szükség. Egy szűrőkanálra téve csepegtesd le az almát, és egy kicsit nyomkodd ki belőle a folyadékot. Ezt a műveletet több részletben tudod elvégezni.
A birsalmás pite elkészítése
- Béleld ki a tepsit sütőpapírral, mert így a sütés végeztével sokkal könnyebbe ki tudod takarítani a tepsit.
- A tészta felét nyújtsd ki, helyezd a tepsibe. Nyomkodd a széleit a tepsi oldalára.
- Szórd meg a tésztát a zsemlemorzsával, mert ez fel fogja szívni a fölösleges folyadékot.
- Rakd az almát a tepsibe.
- Szórd meg a cukorral és a vágott dióval.
- Nyújtsd ki a tészta másik felét és helyezd a tepsibe. A széleket nyomkodd le.
- Kend meg a tésztát felvert tojással és villával szurkáld meg, hogy a fölösleges nedvesség el tudjon párologni.
- Süsd 175 fokon 40 percig, mert ennyi idő alatt a tészta alul is felül is megsül.
- Hagyd még 10 percig a sütőben. Utána vedd ki, hagy kihűlni, majd szeleteld fel.
Elkészítési idő:
- Alma hámozása, hibás részek kivágása, lereszelés: 30 perc
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Tepsibe rakás: 10 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 140 perc (ebből munka: 100 perc)
Birsalmás pite tálalása
Rakhatod tálra vagy tányérra, kisebb-nagyobb szeletekben.
Képek: saját készítésű birsalmás pite saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások