Bográcsgulyás: az egyik legismertebb és legkedveltebb magyaros étel – a gulyás – bográcsban főzve. Ha betartod a receptben írt arányokat és a sózást is eltalálod, garantálom, szenzációs lesz. T
Bográcsgulyás sertéshúsból – recept
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
6 – 8 személyre
- 1,5 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 kg krumpli
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db nagyobb fehérrépa
- 1/2 zellergumó
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3 db vöröshagyma
- 3 evőkanál sertészsír
- 12-13 dkg készen vásárolt csipetke (25 dekás csomag fele)
- 2 szál zeller zöld
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 3 evőkanál csípős piros fűszerpaprika (a csípős és édes paprika arányát tetszés szerint változtathatod attól függően, mennyire csípős ételt szeretnél)
- 3 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- só (esetleg 1 – 2 kiskanál őrölt fűszerkömény – de ez ízlés dolga)
Bevásárlólista
- 1,5 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 kg krumpli
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db nagyobb fehérrépa
- 1/2 zellergumó zölddel
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3 db vöröshagyma
- 25 dkg csipetke száraztészta (a fele kell az ételbe)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: sertészsír, édes és csípős piros fűszerpaprika, fűszerkömény (feltételesen), só
Megjegyzés:
- Ez a mennyiség egy 6 literes, kb. 4,5 liter hasznos térfogatú bográcsban készült.
Előkészítés
Amíg a férfinép rakja a tüzet, a nők elvégezhetik az előkészítő munkákat:
- A hagymát és zöldpaprikát tisztítsd meg, vágd apróra (össze is keverheted, mert együtt kerülnek a bográcsba).
- A paradicsom héját (forró vízbe mártás után) távolítsd el és darabolt fel.
- A húst vágd fel kisebb kockákra (a kisebb darabok gyorsabban megfőnek).
- A krumplit darabold fel (ne túl nagyra, hogy együtt főljön meg a zöldségekkel).
- A sárgarépát, fehérrépát és zellergumót tisztítsd le, kockázd fel.
- A petrezselymet mosd meg és néhány szál kivételével aprítsd fel.
- A zeller- és petrezselyemszárakat kösd össze egy csomóba (nem szóródnak szét a levesben és a főzés végén könnyen eltávolíthatók).
- Ha időd engedi, akár a csipetkét is elkészítheted 1 tojásból és 10 dkg lisztből.
Bográcsgulyás elkészítése
- Ellenőrizd, hogy a tűz egyenletesen égjen a bogrács alatt és főzés közben pótold a fát szükség szerint.
- Olvaszd fel a zsírt a bográcsban, tedd bele a hagymát (a zöldpaprikával és paradicsommal együtt) és párold addig, amíg összeesik.
- Tedd rá a húst, forgasd át a hagymával együtt. Keverd addig, amíg kivilágosodik. Lassan párold a saját levében. Ha túl nagy lenne a tűz és elpárologna a leve, pótold kevés vízzel.
- Fél óra elteltével, amikor már kiengedte a levét, tedd bele a piros paprikát, keverd össze és párold tovább. Hogy ne párologjon el a leve, lefedheted egy fedővel.
- Amikor a hús már majdnem puha, engedd fel egy liter vízzel, várd meg, amíg újra forr, tedd bele a krumplit, a zöldségeket, és a készen vásárolt csipetkét (ha magad készítetted, akkor csak egy negyed óra múlva). Adj hozzá még annyi vizet, hogy az étel nagyjából 4 liternyi legyen.
- Főzd tovább addig, amíg minden megpuhul.
- A kész levesből távolítsd el a zeller zöldet és a petrezselyemszárat.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók feldarabolása: 30 perc (ezalatt be lehet gyújtani a tüzet)
- Hagyma és hús párolása: 60 perc (előfordulhat, hogy több)
- Összefőzés zöldségekkel 30 perc
Összesen: 120 perc
Bográcsgulyás tálalása
Tálalás előtt szórd rá a petrezselyemzöldet és kanalazd a gulyást a tányérokba. Ügyelj arra, hogy a sűrűje az alján van és mindenkinek jusson belőle.
Ez a bográcsgulyás recept az alapja már jó néhány éve a bográcsban főtt gulyásunknak és még mindig sikerült: hol nagyon jól, hol még jobban. A férfiak le is aratják minden alkalommal a babérokat. Az étel történetével is megismerkedhetsz különféle írásokból.
Képek: családi főzés, saját felvételek
Kedves Pap Zsuzsa ! Ezt az ételt ELŐSZERETETTEL szoktam készíteni,nem csak nekem,de a Vendégeinknek is mindig ízlett … Annyi változással,hogy én csontos darabokat is teszek bele és nem túl erősen.
Kíváncsian várom a következő RECEPTEKET !!!
Tisteletel : Gyenge Imre
Kedves Imre! A csont még javítja az étel ízét. Mi is teszünk bele, ha úgy adódik. Szinte mindig társaságban készül és ilyenkor a férfiaké a főszerep, a nők csak kuktáskodnak.
A receptek pedig jönnek, bár van már fent közel négyszáz, de van még téma bőven.
Tisztelt Bográcsozó!
A bográcsgulyásba nem teszünk zöldséget, az hosszú levű pörkölt!
Szíveskedjék Erdei Ferenctől megtanulni a bográcsban főzés csínját-
binját!
Köszönöm szépen a helyreigazítást. Azért főzzük így, mert a gulyáslevesbe mindig teszünk zöldséget és csipetkét. Ezek szerint ez nem az igazi. Majd jövőre így készítjük. A mienk (azért írom így, mert a bográcsozás nálunk amolyan közös főzés – és többnyire férfimunka – nő ott csak kukta lehet) elnevezése ezek szerint helyesen: gulyásleves bográcsban. Vagy még az sem? Elolvastam Csiki Sándor elmélkedését a gulyáslevesről, Erdei Ferenc kiskönyvét pedig letöltöttem az internetről. – Hiába, jó pap is holtig tanul!
Ez nagyon megalazo: „Amíg a férfinép rakja a tüzet, a nők elvégezhetik az előkészítő munkákat”
Hasonlo, a lanyomek sportnapjahoz, ott az volt, amig a fiuk fociznak, addig a lanyok megcsinálják nekik a szendvicseket.
Jah, hogy sok lány meg szeretett volna focizni, na az nem lehetett, azt csak a fiuknak!
Az előkészitő munkákon ugye meg azt érted, hogy mindent felpucolnak, neked csak innod kell, meg beleszorni ezeket.
A hagyma dinsztelése képen valami piros is van a bográcsban a hagymán és a zöldpaprikán kívül,paradicsomot sejtet,de az nem szerepel a hozzávalókban,létezik?
Hali
Kedves Illés!
Köszönöm az észrevételt.
Bizony a paradicsom kimaradt a receptből. Pótoltam.
Tökéletes a recept . Nem hallottam olyant még hogy a bográcsgulyásba ne tegyünk zöldséget ! Amit az úr írt , az valószínüleg pörköltleves .