Dorozsmai molnár ponty: a nevéből ítélve biztosan van benne ponty és valamilyen tészta – de még más is. Ha megnézed a receptet, garantálom, el is készíted.

Dorozsmai molnár ponty 1

Dorozsmai molnár ponty recept

Elkészítési idő (jó munkaszervezéssel): 45 perc

Hozzávalók

A halhoz és tésztához:

  • 8 szelet ponty (patkó)
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál piros édes fűszerpaprika
  • 2 dl napraforgó olaj
  • 20 dkg csusza tészta

A gombapörkölthöz:

  • 20 dkg termesztett gomba
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál zsír
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 8 szelet ponty (patkó)
  • 20 dkg csusza tészta
  • 20 dkg termesztett gomba
  • 1 fej hagyma

Emlékeztető: liszt, édes piros fűszerpaprika, só, napraforgó olaj, zsír

Előkészítés

  • hagyma és gomba feldarabolása

Elkészítés

  1. Elkészíted a gombapörköltet. Amíg a pörkölt párolódik, elkezdheted a hal panírozását és sütését.

    Gombapörkölt

    Gombapörkölt

  2. A lisztet összekevered a piros paprikával. Ne lepődj meg, alig fog benne látszani, mégis elég ahhoz, hogy a hal szépen süljön. Ha túl sokat teszel bele, akár meg is éghet és keserű lesz a panír.
  3. Felteszed a tészta főzővizét (vagy előkészíted vízforralóban).
  4. Beleforgatod a lisztbe a halszeleteket.
    Ponty szeletek paprikás lisztbe forgatása

    Ponty szeletek paprikás lisztbe forgatása

    Ponty szelet paprikás lisztben

    Ponty szelet paprikás lisztben

    Ponty szeletek sütés előtt

    Ponty szeletek sütés előtt

  5. Közben egy nagyobb serpenyőben felteszel annyi olajat melegedni, amennyi a halsütéshez szükséges.
  6. A felforrósodott olajba beleteszed a halszeleteket. Amikor megpirult az alsó fele, megfordítod és megsütöd a másik felét is.
    Ponty sütése 1

    Ponty sütése 1

    Ponty sütése 2

    Ponty sütése 2

  7. Amíg a halak sülnek, kifőzöd a tésztát.

    Csusza tészta kifőzése

    Csusza tészta kifőzése

  8. Amikor a halszeletek megsültek, tálalhatsz.

    Ponty szeletek kisütve

    Ponty szeletek kisütve

Elkészítési idő (pontyszeletekből és kész tésztából):

  • Gombapörkölt készítése: 30 perc (közben hal lisztbe forgatása, tészta főzővízének felforralása)
  • Hal sütése 3 adagban: további 15 perc (közben a tészta kifőzése)

Összesen: 45 perc (ha jól szervezed a munkát)

Dorozsmai molnár ponty tálalása

  • A tányérokra felrakod a tésztát. Mellé teszed a halat. Az tészta tetejére teszed a gomba pörköltet.
  • Tálalhatsz úgy is, hogy a tésztát összekevered a gombapörkölttel és úgy teszed a hal mellé.
Dorozsmai molnár ponty tálalása 2

Dorozsmai molnár ponty tálalása

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.