Muffin: az alaprecept a muffin hazájában, Amerikában olyan, mint nálunk a piskóta, százféle édesség alapja. Sütési gyakorlat nélkül is bátran nekivághatsz. Biztosan az egyik kedvenced lesz.
Muffin alaprecept
Elkészítési idő: 35 perc (munka: 10 perc)
Hozzávalók
6 darabhoz (12 darabhoz vedd a dupláját)
- 8 evőkanál liszt
- 1/2 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 4 evőkanál porcukor
- 4 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1/2 tasak Bourbon vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor (nem minden változathoz szükséges)
- 1/2 dl tej
Bevásárlólista
- 1 db tojás
- 1 tasak Bourbon vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
- 10 dkg vaj (csak a fele kell)
Emlékeztető: liszt, só, porcukor, tej
Megjegyzés:
- Az interneten többféle alapreceptet találhatsz. Akár olyat is, amelyben a liszt, cukor és zsiradék aránya egyenlő. A fenti receptben a vaj és a cukor kevesebb, mint a liszt.
- Egyes változatokban a vaj helyett olaj szerepel.
- A leírások mind megegyeznek abban, hogy sütőporral készülnek. Ez érthető, mivel a tojás egészben kerül a tésztába, és nem felvert tojáshab formájában, mint a piskótában, valamint a megfelelő állag eléréséhez tej is szükséges.
A muffin elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
- Keverd össze a porszerű hozzávalókat: a lisztet, sütőport és a sót.
- Dolgozd össze a vajat a cukorral.
- Keverd bele a tojást.
- Add hozzá részletekben a lisztet és a tejet – közben mindig keverd egyenletesre. A tej mennyisége nem határozható meg pontosan. Annyi kell hozzá, hogy jól keverhető, de ne túl híg legyen. Ha például pürét teszel majd a tésztájába, mint ahogy a sütőtökös muffin készül, kevesebb tej kell.
- Ha valamilyen darabos dolgot teszel majd a tésztájába, mint például a karácsonyi muffin készítésénél, azt most keverd bele.
- Béleld ki a sütőformát muffin papírokkal, oszd szét benne a tésztát egyenletesen. A fenti mennyiségből a forma háromnegyedig lesz töltve.
- A sütést kezd 180 fokon, majd 10 perc múlva vedd le a hőmérséklete 150 fokra, hogy a sütemények belseje is jól átsüljön. 20 perig ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni.
- 25 perc után ellenőrizd a tűpróbával.
- Ha a tű már nem ragad, a tészta megsült. Hagyd nyiva a sütő ajtaját, de a süteményt csak 10 perc műlva szedd ki, hogy egyenletgesen hűljenek.
Elkészítési idő:
- alkotók összekeverése: 5 perc
- betöltés formába: 5 perc
- sütési idő: 25 perc
Összesen: 35 perc (munka: 10 perc)
Muffin tálalása
- Mivel ez egy alaprecept és ízesítőként csak vaníliát tartalmaz, lekvárral tálalhatod.
- Vanília sodó is illik hozzá (akkor a tésztába ne kerüljön vanília).
Képek: saját készítésű muffin saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások