Csirkehúsleves:  rendszerint akkor készítjük, amikor egész csirke egyes részeit nem tudjuk a húsételhez felhasználni. Ilyen darabok a far-hát, a nyak, a lábak és esetenként a szárny és az alsó comb is.

Csirkehúsleves 1

Csirkehúsleves recept

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 1 kg csirke far-hát (lehet még benne szárny, alsó comb, nyak, lábak)

    Csirkedarabok

    Csirkedarabok

  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 – 1 zeller- és karalábédarab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál zeller zöld
  • 10 szem fekete bors
  • 10 dkg levestészta

Bevásárlólista

  • 1 kg csirke far-hát
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 db zeller zölddel
  • 1 db karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg levestészta

Emlékeztető: szemes fekete bors

Előkészítés

  • A csirke darabokról tisztítsd le a nem kívánt részeket (például a far-hát végén levő zsírzót, a lábakon alsó comb végén sokszor rajta maradt sárga felső bőrdarabokat).
  • A zöldségeket akkor is előkészítheted, amikor a levest már feltetted, mivel azok később kerülnek a levesbe.

Csirkehúsleves készítése

Kicsit eltér más húslevesek készítéséről, mert a csirkehúsleves sokkal gyorsabban megfő, mint a marhahúsból , vagy akár az orjacsontokból készült leves.

  1. A csirkedarabokat felteszed főni 1,5 liter vízben. Ha többször vitatott módszeremet alkalmazod, akkor hagyod felforrni, az első vizet leöntöd róla, lemosod a habot a csirkedarabokról, kimosod a főzőedényt és tiszta vízben teszed fel ismét. Ha nem, akkor ez kimarad.
    Csirkedarabok első főzése

    Csirkedarabok első főzése

    Felhabosodás

    Felhabosodás

  2. A vizet lassan melegítsd fel, mert akkor fognak jól kifőni belőle a húsban levő értékes anyagok. Felforrás után lassan gyöngyözzön, ne forrald erősen, mert zavaros lesz a leves.

    Csirkedarabok második főzése

    Csirkedarabok második főzése

  3. Tisztítsd meg a zöldségeket (a hagyma alsó vörös héját hagyd rajta) és darabold fel.
  4. Amikor a húsdarabok félig megpuhultak, sózd meg és tedd bele  a megtisztított zöldségeket és a borsot.  A só mennyiségét nem lehet megadni,  kóstolgasd, és ízlésed szerint tegyél bele sót. Fontos, hogy ne a végén tedd bele, mert ízetlenek lesznek a benne főtt dolgok. A só egy része helyett használhatsz Vegeta Naturellát (nincs benne nátriumglutamát), szebb színe lesz a levesnek.

    Főzés zöldségekkel

    Főzés zöldségekkel

  5. Főzd lassan, addig, amíg minden megpuhul. A főzési időt csak hozzávetőlegesen lehet megadni, mert függ attól, mekkora is milyen „öreg” volt a csirke. Az elpárolgott vizet ilyenkor pótolhatod attól függően, hány leves-adagot szeretnél.

    Leves készen 1

    Leves készen 1

  6. Tedd fel a levestészta főzővizét, amikor felforrt, főzd ki benne a levestésztát a megadott főzési idővel.
  7. Amikor minden megpuhult, szedd ki egy tálba a zöldségeket (a hagymát, zeller zöldet kidobhatod) és a húsdarabokat. A far-hátról a húst le is szedheted, mert kevés van rajta, és a levesben nem annyira szép látvány.

    Zöldségek

    Zöldségek

  8. A leszűrt levesbe tedd vissza a húsdarabokat és a zöldségeket, melegítsd vissza forrásig.

Elkészítési idő:

  • Csirkedarabok megmosása: 5 perc
  • Főzés: 60 perc (ezalatt meg lehet tisztítani  a zöldségeket)
  • Szűrés, hús leszedés egyes csontdarabokról: 15 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 30 perc)

Megjegyzés:

Ha előző nap főzöd, akkor a zöldségeket csak másnap tedd vissza, mert a sárgarépától édeskés íze lehet a levesnek.

Csirkehúsleves tálalása

A kifőtt levestésztát tedd a tányérokba. Tégy mellé zöldségeket és húsdarabokat, merd rá a levest. Figyelj rá, hogy minden forró legyen, mert a kihűlt húsleves nem az igazi.

Csirkehúsleves tálalva 3

Csirkehúsleves tálalva

 

Húsleves készítését más húsokból itt találsz:

Újházi tyúkleves

Pulykanyak leves

Marhahús leves

 

Sztori:

Gyerekkoromban gyakran ebédeltünk együtt nagyszüleimmel és édesanyám testvérének családjával. Hatan voltunk gyerekek. Amikor csirkehúsból és -aprólékból készült a leves, mi gyerekek mindig a csirkenyakat szerettük volna megkapni, de nem jutott mindenkinek (akkoriban faluhelyen még otthon nevelt csirkékből készültek az ételek, és legjobb esetben is csak három csirkét vágtak le egy ilyen nagy létszámú ebédhez). Nagyapám egyszer – amikor a csirkenyakon marakodtunk – megszólalt: „Nektek a hétfejű sárkányt kellett volna levágni, hogy mindenkinek jusson egy nyaka.”

Hétfejű sárkány Sulinet Tudástár

Sokféle húsból készítettem már húslevest, de hétfejű sárkányból még nekem sem sikerült. A piacon viszont már kapható akárhány csirkenyak is egy húsleveshez.

 

Képek:

  • saját készítésű leves saját felvételei
  • hétfejű sárkány: Sulinet Tudásbázis

 

Van hozzátenni valód?