Töltött csirke recept: egy kis csavarral (a csavar nem a receptben van, hanem az ételben. Előnye: a fogyasztás előtti napon is előkészíthető.

Töltött csirke 1

Töltött csirke recept

Elkészítési idő: 205 perc

6 személyre

Hozzávalók

A töltelékhez:

  • 4 db zsemle
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 közepes fej hagyma
  • 15 dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj)
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

A húshoz és sütéshez:

  • 1 db egész csirke (1,5 kg körüli)
  • 2 evőkanál zsír
  • só, majoránna vagy más szárított zöld fűszer
  • 1 db alma

Bevásárlólista

  • 1 db egész csirke (1,5 kg körüli)
  • 1 db alma
  • 4 db zsemle
  • 2 közepes fej hagyma
  • 15 dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj)
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, őrölt fekete bors, majoránna vagy más szárított zöld fűszer, zsír,

Megjegyzések:

Majoránna helyett használhatsz más zöld fűszert is vagy keverve (a kakukkfűvel vigyázz, mert nagyon intenzív az aromája – ha szereted is, nagyon keveset használj belőle)

Töltött csirke recept – elkészítés

  1. Készítsd el a tölteléket a fenti hozzávalókból.
  2. Tisztítsd meg a csirkét.
  3. Fektesd a csirkét a hasára, vágd fel középen a bőrét és óvatosan, hogy a bőr ne sérüljön, fejtsd le a húsról.
  4. Egy éles késsel vágd ki a far-hátat (ez a csavar). a mellénél hagyd rajta a borda-csontokat, mert az fogja a csirke mellét jól megtartani. A far-hátat felhasználhatod (aprólékkal, nyakkal, lábbal és/vagy más húsfélével kiegészítve) húsleves készítésére.

    Csirke felvágott bőre

    Csirke felvágott bőre

  5. Ha most a csirkét megfordítod, úgy néz ki, mintha egész csirke lenne.

    Csirke farhát nélkül

    Csirke farhát nélkül

  6. Nyúlj be a mell és a combok bőre alá, és vigyázva válaszd szét a bőrt a hústól.
  7. Sózd meg és fűszerezd be a csirke belső részét.
  8. Töltsd be a tölteléket a combok és a mell bőre alá. (Ha marad, megsütheted mellette.)

    Töltött csirkemell

    Töltött csirkemell

  9. Fordítsd meg a csirkét és tégy bele a feldarabolt almából annyit, amennyi belefér (az íze miatt van rá szükség.

    Alma a csirke belsejében

    Alma a csirke belsejében

  10. Tűzd össze a bőrt hústűvel, de össze is varrhatod.

    Töltött csirke hátul összetűzve

    Töltött csirke hátul összetűzve

  11. Megfordítva a csirke kész a sütésre.
  12. Tedd tepsibe vagy sütőtálra.

    Töltött csirke sütésre előkészítve

    Töltött csirke sütésre előkészítve

  13. Forrósítsd meg a 2 kanál zsírt és öntsd le vele a csirkét úgy, hogy nagyjából mindenhova jusson. Ez azért kell, hogy a bőre kissé összehúzódva jobban tartsa meg a töltelékben levő ízeket.
  14. Önts kevés vizet (egy deci) a hús alá. Erre azért van szükség, hogy a hús kezdetben ne süljön, hanem párolódjon. Így lesz a belseje finom puha.
  15. Takard le alufóliával. Párold 150 fokon másfél órát. Közben, ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet.

    Félig megsült csirke

    Félig megsült csirke

  16. Vedd le a fóliát és süsd 200 fokon addig, amíg szép barnás lesz a teteje. Ez nagyjából fél óráig fog tartani. Itt azonban ne az időt nézd elsősorban, hanem azt, hogy milyen a csirke.
  17. Amikor a hús megsült, vedd ki a sütőből és pihentesd 15 percig. Erre azért van szükség, hogy szépen lehessen szeletelni.

    Töltött csirke sütve 2

    Töltött csirke recept szerint sütve

Elkészítési idő:

  • Töltelék készítése: 40 perc
  • Csirke előkészítése: 15 perc
  • Csirke megtöltése: 15 perc
  • Sütés: 120 perc
  • Pihentetés: 15 perc

Összesen: 205 perc (ebből munka: 70 perc)

Megjegyzés:

  • Ha nincs időd vagy kedved a far-hát kiemelésére, akkor az evvel kapcsolatos műveleteket hagyd ki. A combokat ez esetben nem fogod tudni teljesen megtölteni, csak a felső részét. Ehhez a megoldáshoz 2 – 3 zsemle is elég lesz.

Töltött csirke recept – tálalás

Darabolt fel. vágd le a combokat.

A mellet középen vágd szét, emeld le a csontról és 2 – 2 darabban vagy szeletekre vágva tálalhatod.

Köret lehet: krumplipüré, majonézes krumpli, párolt rizs, párolt zöldségek, ízlés szerint valamilyen saláta.

Töltött csirkecomb 1

Töltött csirke recept szerint – tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.