Gyümölcsleves: többféle gyümölcsből készül. Kedvelt alapanyaga az alma, de sok más gyümölcsöt lehet vele társítani, esetleg még citromlével is lehet ízesíteni.
Gyümölcsleves recept
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 4 db közepes alma
- 40 dkg friss vagy mirelit cseresznye
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- fél citrom és narancs héja
- 5 db szegfűszeg
- 5 darabka fahéj
- 0,8 – 1 liter víz
Bevásárlólista
- 4 db közepes alma
- 40 dkg friss vagy mirelit cseresznye
- 2 dl tejföl
- 1 db citrom
- 1 db narancs (nem feltétlenül kell)
Emlékeztető: liszt, cukor, szegfűszeg, fahéj (darabos)
Előkészítés
- Mosd meg és darabold fel az almát. Gyorsabban megy, ha a gerezdekre vágást almaszeletelővel végzed.
- Ha nem szeretnél magokkal bajlódni, magozd ki a cseresznyét vagy használj magozott mirelitet, befőttet.
- Vágd le a citrusokról a héjat és készítsd elő a többi fűszert.
Gyümölcsleves elkészítése
- Főzd ki a fűszereket 1 dl vízben. Ennek az előnye, hogy nem fognak a fűszerek a levesben úszkálni.
- Öntsd a többi vizet a fűszeres vízhez egy nagyobb lábasban.
- Tedd bele a feldarabolt almát és a cseresznyét.
- Forrald fel.
- Amíg a gyümölcs fő, készítsd el a 2 dl tejfölből és 2 e vőkanál lisztből a habarást (keverd őket alaposan össze), majd hígítsd fel a gyümölcsök főzőlevével.
- Öntsd a habarást a levesbe keverés közben.
- Forrald fel a levest (a lisztnek meg kell főnie). Ha a gyümölcsök még nem lennének puhák, semmi baj, a forró vízben úgyis megpuhulnak.
- Hűtsd le (tedd a főzőedényt hideg vízbe, utána a hűtőbe). Előző nap elkészítve a hűtésre jobban van idő.
Elkészítési idő:
- Fűszeres víz elkészítése, gyümölcsdarabolás: 10 perc
- Gyümölcsök főzése, leves habarása: 20 perc
- Hűtés: 30 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Gyümölcsleves tálalása
Tányérban vagy csészében, hidegen.
Megjegyzések:
- Ez a gyümölcsleves recept sokféle gyümölcsből készíthető. A lényeg, hogy kerüljön bele savanykás ízű gyümölcs. Ha ez éppen nincs, semmi baj, a citromlé megteszi a magáét.
- A leves sűrűsége a liszt mennyiségével szabályozható.
- A színeltérés a lábosban és a tányérban levő leves között a világítás eltérő volta miatt van.
Meggyleves receptet is találsz az oldalamon.
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Kedves Zsuzsi! Nagyon szeretem, heti ajánlataid, mindig találok benne olyant amit megfőzők, szeretem, ahogy figyelmeztetsz , mire kell ügyelni a főzés, sütés közben. Nem utolsó a végeredmény, a FINOM ÍZ. Köszönöm. Kellemes nyarat kívánok neked és kedves családodnak. Üdv. Margit