Amerikai fánk: jobban hasonlít a mi farsangi fánkunkra, mint gondolnád. Az eltérés abban van, hogy kevesebb benne a tojás sárgája, és kicsit több a vaj, mint a miénkben.
Amerikai fánk recept
Elkészítési idő: 130 perc (ebből munka: 75 perc)
Hozzávalók
14 db nagy lyukas fánkhoz, és kb. 50 db kis kerek fánkhoz
- 50 dkg fehér búzaliszt (BL 55)
- 3 dl tej
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 4 db tojás sárgája
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet só
- kisütéshez: étolaj (lábas nagyságától függően, a fánkoknak „úszni” kell
- tálaláshoz: porcukor és savanykás ízű lekvár, például: sárgabaracklekvár, narancslekvár
Bevásárlólista
- 1 kg fehér búzaliszt
- 1 liter tej (3 dl kell csak)
- 4 db tojás
- 10 dkg vaj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 liter étolaj (háromnegyede kell)
Emlékeztető: kristálycukor, porcukor, só, savanykás ízű lekvár (pl. sárgabarack, narancs)
Megjegyzések:
- A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek.
- A képeken fele mennyiségű fánk elkészítését látod.
- Ha megnézed a hozzávalókat, azt láthatod, hogy majdnem azonos a mi farsangi fánkunkkal. Kicsit kevesebb tojás sárgája és egy kicsivel több vaj van benne. Az elkészítési módja is azonos a miénkkel.
A tészta elkészítése
- Langyosíts fel fél deci tejet,old fel benne az 1 kávéskanál cukrot és morzsold bele az élesztőt.
- A vajat olvaszd fel (csak langyos legyen!)
- Tedd a lisztet egy nagyobb tálba, keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral.
- Készíts mélyedést a liszt közepébe. Tedd bele a felhabosodott élesztőt, a 4 db tojás sárgáját, és részletekben a maradék tejet és a felolvasztott vajat.
- Keverd össze a tészta hozzávalóit.
- Kézzel vagy dagasztófejes kézi mixerrel dolgozd össze a tésztát. Az utóbbi esetben is fejezd be kézzel. A kézi dagasztásnál emelgesd fel a tésztát (ne gyömöszöld), mert így több levegő kerül bele és sütés után lyukacsosabb lesz.
- Takard le és hagyd kelni addig, amíg a tészta kétszer akkora lesz.
- Tedd a megkelt tésztát nyújtólapra és nyújtsd ki kb. másfél cm vastagra. Még nyújtófát sem kell használnod, kézzel is szétnyomkodhatod.
- Szaggasd ki nagy kör alakú szaggatóval és mindegyik közepét szúrd ki még egy kisebbel. A széleken leeső tésztából is tudsz még kis kerek tésztákat szaggatni.
- Takard le konyharuhával és pihentesd a fánkokat még 15 percig.
Megjegyzések:
- Megteheted, hogy a szaggatás után a hulladékot összegyúrod, és ismét nagy fánkokat készítesz belőle.
- A kis fánkokat kisütheted, vagy sütőben is megsütheted. Ez utóbbi esetben foszlós kis vajas pogácsák lesznek és napokig fogyaszthatók maradnak.
A fánkok sütése
Legalább annyira kényes művelet, mint a kelt tészta készítése.
- Melegítsd fel egy lábosban az olajat. Olyan lábost használj, amelyiknek van fedele. Az olaj ne legyen túl forró.
- Tedd bele a fánkok egy részét tetejükkel lefelé és fedd le a lábos a fedővel.
- Hagyd sülni nagyjából másfél percig.
- Amikor elkezd az olaj sercegni (a fedőről a lecsapódott pára elkezd visszacsepegni az olajdba), vedd le a fedőt, fordítsd meg a fánkokat és a másik oldalukat is süsd meg aranybarnára.
- Szedd ki dupla papírtörlővel kibélelt tálra. Szokás a tetejét cukormázzal bevonni, de nem okvetlenül szükséges – máz nélkül is nagyon finom.
Elkészítési idő:
- Tészta összekeverése, dagasztás: 30 perc
- Kelesztés: 40 perc
- Szaggatás: 15 perc
- Pihentetés: 15 perc
- Sütés több adagban: 30 perc
Összesen: 130 perc (ebből munka: 75 perc)
Amerikai fánk tálalása
Szórd meg porcukorral és adj hozzá sárgabarack, narancs vagy más finom lekvárt.
Képek: saját készítésű fánk saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások