Rántott tengeri hal: sokan szeretik azt, ha szálka nélküli, filézett halból készül. amely kapható az élelmiszer üzletek hűtőpultjaiban – néhány kényes pontra is felhívtam a figyelmedet.

Rántott hal 1

Rántott tengeri hal készítése

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 nagy vagy 8 kisebb szelet tengeri halszelet (halfilé)
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 dl olaj (függ az edény méretétől)
  • fűszerek: só, színes v. más bors, aki szereti: kevés citromlé

Bevásárlólista

  • 4 nagy vagy 8 kisebb szelet halfilé
  • 2 db tojás
  • 1 liter étolaj (nem kell mind)

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só, színes v. más bors, aki szereti: kevés citromlé

Beszerzés, mélyhűtött hal felengedése

Ha mélyhűtött halat veszel:

Akár készítés előtt néhány órával vásárlod, akár az otthoni mélyhűtődből veszed ki, előző nap) fagyott állapotban tedd először a hűtőbe, hogy ne túl gyorsan engedjen fel. Panírozás előtt szedd le róla a még fel nem olvadt jégdarabokat és öblítsd le a halat. Ha még fagyott, hagyd hogy felengedjen. Amikor ez megtörtént, itasd le a felületéről a nedvességet papírtörlővel. Ha ezt nem teszed meg, a panír átnedvesedik és sütés közben akár le is válhat a halról.

Ha friss halfilét vásárolsz:

Öblítsd le a halszeleteket és papírtörlővel itasd le róluk a nedvességet.

Halfilé

Halfilé

Halfilé leitatása papírtörlővel

Halfilé leitatása papírtörlővel

Előkészítés

Fűszerezés: bedörzsölheted a felületet kevés citromlével (nem kötelező), sózd és borsozd.

Halfilé fűszerezve

Halfilé fűszerezve

Pihentetés: hagyd fűszerezve állni 25-30 percig.

Készítsd elő tányérokban, vagy más alkalmas edényben a panírozáshoz szükséges anyagokat.

Rántott tengeri hal elkészítése

  1. Tedd fel melegedni az olajat.
  2. Forgasd bele a halszeleteket lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába. A panírozott halat ne tapogasd és ne tedd egymásra.
    Panírozás 1 - lisztben

    Panírozás 1 – lisztben

    Panírozás 2 - tojásban

    Panírozás 2 – tojásban

    Panírozás 3 - zsemlemorzsában

    Panírozás 3 – zsemlemorzsában

  3. Amikor az első adag kész, kezdheted sütni forró olajban egy serpenyőben. Arra figyelj, hogy az olaj elég meleg legyen, mert különben a hal sok olajat szív magába, és a panír is leválhat róla. Ellenőrzéshez dobj bele kis darab kenyeret. Egy-egy oldal sütése nagyjából 2 – 2 percig tart, de a hal színéről is megítélheted. A hal húsa puha és gyorsan megsül.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  4. Amíg egy-egy adag sül, panírozhatod a következő adagot.
  5. A megsült halszeleteket tedd papírtörlőre, hogy a fölösleges olajat szívja le róla.

Elkészítési idő:

  • Fűszerezés: 5 perc
  • Pihentetés: 25 perc (ezalatt készítsd elő, vagy készítsd el a köretet)
  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés (sütőedény és halszelet  méretétől függ), 4 adagra számolva: 20 perc

Összesen 4 adag elkészítése: 60 perc

Megjegyzések:

  • az elkészítési időbe nem számoltam bele a mélyhűtött hal felengedésének idejét
  • amíg a hal sül, a köret is elkészíthető.

Többféle, halhoz illő köretet készíthetsz. Például majonézes krumplit, vagy krumplisalátát. Ezek akár előző nap is elkészülhetnek. Nekem most a hasáb burgonya volt praktikus. Ha ezt szeretnéd, Vágd fel a krumplit és süsd a hal mellett egy másik lábasban vagy serpenyőben.

Rántott tengeri hal tálalása

Amikor megsültek a halak és a köret is elkészült, tálalhatsz.

Rántott hal tálalva

Rántott tengeri hal tálalva

 

Képek: saját készítésű rántott hal saját felvételei.