Ananász: különleges gyümölcs. Kemény burok védi a finom, ehető belsőt. Nem kapható minden utcasarkon, de a belőle készített termékeket szinte minden élelmiszerüzletben megveheted.
Ananász
Termesztése
Trópusi növény. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Itt ültetvények vannak. Mivel kemény burok védi a belső részt, a termelésnél általában nem szükséges rovarirtót használni, ezért ez a gyümölcs sem tartalmaz káros anyagokat. A mérsékelt égövön tenyésztő házakban termelik. (Forrás: Wikipedia)
Forgalmazása
Kereskedelmi forgalomban az alábbi formában kapható:
- gyümölcs
- konzerv befőtt (karikák vagy kockák formájában)
- gyümölcslé
Hatása az egészségre
Az alábbi hatásokban nyilvánul meg:
- segíti az emésztést (a benne levő enzim hatásának köszönhetően – ezért készülnek belőle „fogyókúrás” tabletták)
- gyorsítja a sebgyógyulást (gyulladáscsökkentő hatás)
- természetes vérhígító
- mangánt és C vitamint is tartalmaz.
(Forrás: Jonny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás)
Jó tudni:
Az egészségre hasznos anyagok nagy része nem a gyümölcsben, hanem a szárában van, ami ehetetlen. Ebből készítik a különféle táplálékkiegészítőket is.
Ananász a gasztronómiában
Felhasználása szélesebb körű, mint gondolnád:
Fogyasztható:
- nyersen – szeletelése szépen és praktikusan ananász-szeletelővel történet, amelyet úgy lehet használni, mint egy dugóhúzót
- ital formájában
- befőtt formájában (karikákra szeletelve vagy kockákra vágva).
-
- fagylaltként
- grillezve
- bundázva és kisütve (rántott ananász karikák)
- pizza feltétként (Hawaii pizza)
- húsok köreteként
Képek:
- termékfotók, Google képtár
- nyers ananász és étel: saját fotók
Legutóbbi hozzászólások