Birsalma püré: megfelelően fűszerezve sült húsokhoz kiváló. Cukor nélkül, pürésítve eltett birsalmából készült, de friss gyümölcsből hasonló módon elkészíthető.

Birsalma püré sült tarjához 1

Birsalma püré recept

Elkészítési idő: 85 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg tisztított, feldarabolt birsalma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl 20%-os tejszín
  • 1 mokkás kanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkás kanál őrölt fahéj
  • 1/4 mokkás kanál szegfűszeg
  • 1 kiskanál chili szósz (ettől kicsit csípős lesz, nem feltétlenül kell)
  • 1 kiskanál kristálycukor

Bevásárlólista

  • 1 kg birsalma
  • 1 db citrom
  • 200 g 20 %-s főzőtejszín
  • 1 kis darab gyömbér
  • 1 kis üveg csili szósz (feltételes)

Emlékeztető: liszt, őrölt fahéj, szegfűszeg, kristálycukor

Megjegyzések:

  • Alapanyagként felhasználhatsz cukor nélkül eltett birsalma lekvárt, pürét. Ez esetben az elkészítési idő jelentősen rövidebb lesz.
  • A fűszerezést végezheted saját ízlésed szerint. A citrom azért kell, hogy ne sötétedjen meg a mártás, és ellensúlyozására szolgál a cukor.

Előkészítés

Bármit is készítesz a birsből, birsalma lekvárt, birsalma sajtot vagy pürét, az előkészítő munka azonos. A gyümölcsök felületén barnás színű bevonat van, amelyet kézzel való ledörzsöléssel tudsz eltávolítani. Ezután a gyümölcsöket álló vízben jól megmosod, utána folyó vízben leöblíted. A birs sajnos sokszor hibás (előfordul, hogy belül kukacos is), de ettől még felhasználható, csak a hibás részeket ki ki kell vágni. Ezért jobb, ha először feldarabolod. A gyümölcsök kemények, ezért biztonságosabb, ha vágódeszkán dolgozol vele. Még így is vigyázni kell, hogy a kés meg ne csússzon rajta. Legjobb, ha négybe vágod , mert a magház kivágása és a hámozás is így a legkönnyebb. Ezt követően még le kell öblítened.

Birsalmák tisztítás előtt

Birsalmák tisztítás előtt

Birsalma darabolás

Birsalma darabolás

Birsalma püré készítése

  1. A feldarabolt birsalmára annyi vizet öntesz, hogy éppen ellepje.
  2. Beleteszed a citromlét és felteszed főni.

    Birsalma főzés

    Birsalma főzés

  3. Amikor megfőtt, leöntöd (nem kiöntöd, mert egy kis cukorral megiható) róla a vizet, jól lecsepegteted.

    Főtt birsalma

    Főtt birsalma

  4. Botmixerrel pépesíted vagy átpasszírozod.

    Birsalma püré sűrítmény

    Birsalma püré sűrítmény

  5. A lisztből és tejszínből habarást készítesz, a püréhez adod, összekevered.

    Tejszínes habarás

    Tejszínes habarás

  6. Beleteszed a fűszereket, elkevered a masszában.

    Fűszerezés 1

    Fűszerezés 1

  7. Felforralod (a benne levő lisztnek meg kell főnie). A püré elkészült.

    Birsalma püré

    Birsalma püré

Elkészítési idő:

Birsalma tisztítása, feldarabolása: 20 perc

  • Főzés: 30 + 30 = 60 perc
  • Turmixolás 5 perc (passzírozás: 25 perc)
  • Habarás, fűszerezés  5 perc

Összesen: 85 perc – ha passzírozol: 105 perc (munka: 55 perc)

Tálalás

Sült húsok mellé illő köret.

Birsalma püré sült tarjához 4

Birsalma püré sült tarjához

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.