Kókuszgolyó: nemcsak az szereti, aki megeszi, hanem az is, aki készíti. A hidegen, sütés nélkül készülő desszert golyócskák ugyanis szinte elronthatatlanok.
Kókuszgolyó recept
Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók
27 db közepes méretű, töltött golyóhoz
- 25 dkg háztartási keksz darálva
- 4 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 kiskanál Kotányi mézes fűszerkeverék(helyette lehet: fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér keveréke
- 3-4 evőkanál baracklekvár
- 3 – 4 evőkanál tej
- 30 szem magozott meggybefőtt
- 30-45 szem arany mazsola
- 1/4 tasak kókuszreszelék
- néhány evőkanál rum
Bevásárlólista
- 25 dkg háztartási keksz darálva
- 1 tasak Kotányi mézes fűszerkeverék
- 1 kis üveg sárgabarack lekvár (ha nincs otthon)
- 1 üveg kimagozott meggybefőtt
- 10 dkg nagy szemű arany mazsola
- 1 tasak kókuszreszelék
- 1 kis üveg rum
Emlékeztető: porcukor, kakaópor, tej,
Megjegyzések:
- Készítheted csak meggyel, vagy csak mazsolával is. Szerintem a meggy jobban illik hozzá (az édes alapot kicsit ellensúlyozza savanykás ízével), de ez ízlés dolga.
- Töltelék nélkül is elkészítheted, akkor a golyók kicsit kisebbek lesznek.
Kókuszgolyó készítése
- A meggyet és a mazsolát beáztatod rumba. Ha nem akarsz bele rumot tenni, akkor csak a mazsolát vízbe.
- A darált kekszet, porcukrot, kakaót, fűszer keveréket és kókuszreszeléket egy tálban összekevered. Annyi baracklekvárt és tejet teszel hozzá, hogy jól formázható közepes keménységű „tészta” legyen belőle. Ha ragad a massza, még egy kis darált kekszet, ha nagyon kemény, egy kis tejet tegyél hozzá.
- Amikor a “tészta” összeállt, 3 részre osztod. Egyenként kókuszreszelékkel megszórt alufóliára teszed és kinyújtod szögletes alakúra(egy-egy oldala 18 – 20 cm legyen) úgy, hogy 9 egyenlő részekre lehessen osztani. Ezt a masszát felhasználhatod kókuszos tekercs, vagy más, krémmel töltött tekercs készítésére is.
- Feldarabolod 9 részre, minden rész közepébe 2 szem meggyet vagy 3 szem mazsolát teszel.
- Golyókat formázol: a kis négyzet alakú massza darabok sarkait középre hajtod, kicsit összenyomkodod, majd az egyik markodban minden oldalról még egy kicsit összenyomod, hogy a massza jól összeálljon. Közben vigyázol, hogy a töltelék sehol ne látszódjon ki belőle.
- Két kezed között meghengergeted, hogy szép kis gömböcskék legyenek, majd kókuszreszelékbe forgatod.
Elkészítési idő:
- Alkotók összekeverése: 5 perc
- Összeállítás, összegyúrás: 15 perc
- Nyújtás: 15 perc
- Golyók formázása: 30 perc
Összesen: 65 perc
Kókuszgolyó tárolása, tálalása
Ha később szeretnéd felhasználni, lehetőleg lapos tároló dobozban tedd a hűtőbe, hogy ne nyomják össze egymást.
Tálalhatod tálon, tányéron és muffin papírban is nagyon mutatós.
Megjegyzés:
Kókuszgolyó receptek vannak az interneten szép számmal. Szíved joga, hogy melyiket próbálod ki. Ez a kókuszgolyó recept már nagyon régen megvan nálam és sokszor el is készítettem családom és vendégeim nagy örömére.
Képek: saját készítésű desszert saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások