Máktöltelék: azonos töltelék receptet használhatsz többféle mákos süteményhez. Ha pedig néhányszor elkészítetted már, fejből is fog menni, és nem kell mák töltelék recepteket nézegetni. Ezzel időt takaríthatsz meg.

Mák töltelék mazsolával, citromhéjjal

Máktöltelék recept

Elkészítési idő (darált mákból): 40 perc

Hozzávalók

1 rúd bejglihez, 1 rúd kalácshoz, 20 db pozsonyi kiflihez

  • 25 dkg darált mák (ha nincs mákdarálód, feltétlenül darált mákot vásárolj, mert a mákdarálással meggyűlik a bajod – de nézd meg a mákot, mert könnyen előfordul, hogy avas)
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 -1 dl tej
  • 3 dkg mazsola és 0,5 dl rum (opció)

Online főzőtanfolyamok 1

Bevásárlólista

(1 rúd bejglihez, kalácshoz, 20 db pozsonyi kiflihez)

  • 25 dkg mák
  • 1 db citrom
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 (10 ) dkg mazsola

Emlékeztető: porcukor, tej

Megjegyzés: 

Ezzel a mennyiségből meg tudsz tölteni

Megjegyzések:

  • Ha nagyobb mennyiségekkel dolgozol, például 3 db mákos bejglit készítesz, akkor a mennyiségeket 3-mal meg kell szoroznod.
  • Ha kevésbé édesre szeretnéd a tölteléket készíteni, csökkentsd le a cukor mennyiségét, és növeld meg a mák mennyiségét  anyaival, amennyivel a cukrot csökkentetted.

Előkészítés

Akkor szükséges:

  • ha mazsolát is teszel a töltelékbe, mert azt meg kell mosnod és be kell áztatnod vízbe, vagy rumba

Máktöltelék készítése

  1. Egy megfelelő méretű lábosba beleteszed a darált mákot, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot.

    Darált mák vaníliás- és kristálycukor

    Darált mák vaníliás- és kristálycukor

  2. Összekevered.
  3. Hozzáöntöd a tejet, összekevered. Kezd kevesebb tejjel, és annyit használj fel, hogy a töltelék még jól keverhető, de ne legyen túl lágy. Ha túl lágy a töltelék, mert sok folyadék van benne, a sülés közben keletkező nagyobb mennyiségű gőztől könnyen kirepedhet a tészta.

    Tejjel keverve

    Tejjel keverve

  4. Keverés közben felfőzöd. Vigyázz, mert könnyen odaragad az edény aljára. Készítsd jó minőségű tapadásmentes edényben.

    Mák töltelék megfőzve

    Máktöltelék megfőzve

  5. Ha megfőtt, vedd le a tűzhelyről, reszeld bele a citromhéjat és tedd hozzá a mazsolát.
    Mazsola és citromhéj hozzáadása

    Mazsola és citromhéj hozzáadása

    Közelről

    Közelről

  6. Keverd jól össze és hagyd kihűlni.

    Mák töltelék összekeverve

    Máktöltelék összekeverve

  7. Ezzel a mák töltelék el is készült. Felhasználva:

    Mákos bejgli tálon

    Máktöltelék bejgliben

Elkészítési idő (darált mákból):

  • Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc
  • Felfőzés: 10 perc
  • Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc

Összesen: 40 perc 

Megjegyzés: 

Ha az időddel gazdálkodni akarsz, a töltelékeket

  • a sütés előtti napon
  • a tészta kelesztése, pihentetése közben

is elkészítheted.

 

Ha még többet szeretnél megtudni a főzésről, látogass el ide!

 

Képek: saját készítésű mák töltelék saját felvételei.