Mézeskalács: karácsony előtt szokás sütni, de jól jöhet máskor is ez a finom mézes sütemény. Nagyon jól tárolható, ezért szükség szerint bármikor asztalra lehet tenni.
Mézeskalács recept
Elkészítési idő: 115 perc
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 2o dkg méz
- 7 dkg kristálycukor (6 evőkanál)
- 1 db tojás sárgája + a kenéshez
- 1/4 csomag szódabikarbóna (ettől fog „feljönni” a tészta, azaz sütés után vastagabb lesz)
- 1/2 csomag Kotányi mézes sütemény fűszerkeverék (fűszerezheted őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliás cukorral is)
Díszítéshez:
- negyed dió, vágott dió, mandula, fehér és színes cukormáz
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg vagy több méz
- 2 db tojás sárgája
- 1 tasak szódabikarbóna
- 1 tasak Kotányi mézes sütemény fűszerkeverék
- 10 dkg darabos dió vagy mandula
Emlékeztető:
Mézeskalács készítése
- Gyúródeszkán, gyúrólapon, vagy akár egy tálban a lisztet összekevered a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel. Közepébe mélyedést készítesz.
- A mézet a kristálycukorral együtt felmelegíted, a liszt közepébe öntöd. Vigyázz, mert könnyen szétfolyhat.
- Közepébe teszed a vajat, kicsit kevergeted, így az is megpuhul és megolvad. Amikor kéz meleg, beleteszel 2 tojás sárgáját, az egészet összekevered, majd összegyúrod.
- Legalább fél óráig pihenteted. Ha gondolkodóba esnél, hogy mitől ilyen sötét a tészta: a fűszerkeveréktől.
- Kinyújtod kb. 3-5 mm vastagra, kiszaggatod. Használhatsz különböző sütikiszúró formákat. A legegyszerűbb, ha kör alakúra szaggatod és a közepébe negyed diót vagy 1 szem mandulát teszel. Ez nem is mézes kalács, hanem mézes puszedli.
- Más formákat is használhatsz, például szívet, vagy a karácsonyt jelképező, hatágú Dávid-csillagot, amelynek vallási vonatkozása van.
- A gyerekek nagyon kedvelik a figurákat: mikulást, télapót, autót, tündért is készíthetsz megfelelő süti-kiszúróval. Az ilyen, formára alakított mézeskalács figurákat már valóban – főleg, ha szépen díszítettek – lehet mézeskalácsnak nevezni.
- A kiszaggatott mézeskalácsokat sütőpapírral ellátott sütőlapra teszed. Tojás sárgájával vékonyan megkened.
- Sütés: 170 fokon kb. 10 percig sütöd. Gyorsan sül, ezért közben is figyeld, mert a sülési idő függ a tészta vastagságától is.
- A mézeskalácsok készen
- Díszítés cukormázzal
Elkészítési idő:
- Tészta készítése: 30 perc
- Pihentetés (ezalatt előkészítheted a díszítő anyagokat): 30 perc
- Kinyújtás, szaggatás, tepsibe rakás:30 perc
- Díszítés dióval: 5 perc
- Sütés: 2 x 10 = 20 perc
Összesen: 115 perc
Sütemény-díszítőre is szükséged lehet karácsony táján, de máskor is.
Tárolás
Zárt dobozban kb. 10 nap alatt megpuhul. Papírt és vékony almaszeleteket lehet közéje tenni, ettől még finomabb lesz.
Emlékezés régebbi időkre:
Mézeskalács: amikor a szót kimondjuk, két dolog jut az eszünkbe. Az egyik a karácsony, a másik pedig a falusi búcsúk, ahol tükrös-díszes mézeskalács-szíveket lehetett kapni. Remélem, őrzik még egyes falvakban ezt a hagyományt, kár lenne, ha feledésbe menne és vele együtt az a mézes kalács, amelynek hazánkban hagyományai vannak. A mostaniak már nem is mézeskalácsok, sokkal inkább mézes sütemények – de azért nem szentségtörés a mézeskalács elnevezés sem.
Képek: saját készítésű mézes kalács saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások