Cukkini eltevése több módon történhet. Ha lereszeled, -gyalulod vagy kockákra vágod, főzelékalap. A fiatal cukkini karikára vágva is fagyasztható rakott  vagy rántott cukkini készítéséhez.

Darabolás 2

Cukkini eltevése főzelék-alapnak

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

1 kg fagyasztani való főzelékalaphoz szükséged lesz kb. 1,7 kg cukkinira (ez hozzávetőlegesen 2 közepes méretű cukkini), mert elég nagy a veszteség (a héj és a belső rész együtt). Az ilyen méretű zöldségek rántani már nem alkalmasak, a legjobb megoldás, ha főzelék készül belőle, ami télen – amikor, ha egyáltalán van, a cukkininak csillagászati az ára – nagyon jól fog jönni. Természetesen nagyobb mennyiségeket is feldolgozhatsz.

Főzelékalapnak mind a zöldes, mind a sárga árnyalatú cukkini alkalmas – legyen hosszúkás, vagy gömbölyű formájú. Ezért látsz néha hosszúkás, néha gömbölyű cukkinikat a képeken.

Előkészítés

  • A cukkinikat meghámozod és belsejüket egy kanállal kiszeded.
    Cukkini hámozva, félbevágva

    Cukkini hámozva, félbevágva

    Belső rész eltávolítása

    Belső rész eltávolítása

Elkészítés

  1. A cukkinit reszelhető darabokra vágod.

    Cukkini darabok

    Cukkini darabok

  2. Lereszeled. Ezt végezheted a szokásos reszelőd legnagyobb lyukú lapján.

    Reszelés kézi reszelővel

    Reszelés kézi reszelővel

  3. Ha gyorsan akarsz dolgozni – azt javasolom – szerezz be egy 4 betétes reszelő készletet, amelynek legnagyobb lyukú betétjét használva percek alatt végezhetsz a reszelés egyébként elég lassú munkájával. A reszelőt természetesen sok más aprítási feladatra is felhasználhatod.
    Reszelés kézi eszközzel

    Reszelés kézi eszközzel

    Cukkini lereszelve

    Cukkini lereszelve

  4. A reszelt cukkinit zacskókba vagy zacskóba teszed (ha 1 kg mirelit cukkinira van szükséged).

    Reszelt cukkini zacskókban

    Reszelt cukkini zacskókban

  5. A zacskókat lezárod és feliratozod.

    Cukkini mélyhűtésre készen

    Cukkini eltevése – mélyhűtésre előkészítve

A fagyasztást a mélyhűtő fagyasztó részében végezd, utána tároló fiókba teheted.

A sárga belsejű cukkinival ugyanígy járhatsz el.

Elkészítési idő (1 db nagy, vagy 2 db kisebb cukkinihoz):

  • Tisztítás, lereszelés: 30 perc
  • Zacskókba rakás, címkézés: 5 perc

Összesen: 35 perc

Megjegyzés:

A cukkinit kockákra is darabolhatod. Ez ugyan nem a szokásos tök-főzelék forma, de a főzelék ugyanolyan jó lesz belőle.

Felkockázott cukkini mélyhűtésre

Felkockázott cukkini eltevése – mélyhűtésre előkészítve

Rántani  vagy lerakni való cukkini eltevése

Fiatal cukkiniből dogozz. Ez esetben nem kell kiszedni a belsejét, csak újjnyi vastag karikákra vágod és adagonként bezacskózod. Sajnos, nem lesz olyan minőségű, mint a friss zöldségből készült, de ha sok termett a kertben, néhány zacskót ebből is lefagyaszthatsz.

Szeletelt cukkini mélyhűtésre

Szeletelt cukkini mélyhűtésre

Elkészítési idő (2 db kis cukkini):

  • Tisztítás, feldarabolás: 5 perc
  • Zacskózás, címkézés: 5 perc

Összesen: 10 perc

Cukkini eltevése lecsó alapba vagy kész lecsóba

Az eltett lecsót is szaporíthatod cukkinival.

  1. A megtisztított cukkini belét kiveszed, és a lecsóhoz illő méretű kockákra vágod.
  2. A módszernek megfelelően a főzésnél tedd bele a kész lecsóba, nyersen a félkészbe vagy a fagyasztottba.

 

Megjegyzés:

A cukkini chutney is tartósítható, a fentiektől eltérő módon.

 

AJÁNLÁS

Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.

Tájékozódj itt:

Kezdő online befőző tanfolyam

Középhaladó online befőző tanfolyam

Haladó online befőző tanfolyam

 

Képek: saját eltevés, saját felvételek