Vanília sodó: sokféle desszert kiegészítője. Tejszínhabbal önmagában is finom. Tálalhatod gyümölcsök mellé, leönthetsz vele piskótát, de leggyakrabban az aranygaluska kísérőjeként szerepel.

Aranygaluska vaníliasodóval, tejszínhabbal

Vanília sodó készítése

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 adag öntethez

  • 5 dl tej
  • 3 db tojás sárgája
  • 1 db vanília rúd (helyettesíthető 2 csomag vaníliás cukorral, de nem lesz olyan finom)
  • 2 evőkanál kristálycukor (ez később ízlés szerint változtatható)
  • 2 evőkanál liszt (ez a sodó sűrítő anyaga, ezért mennyiségével szabályozható a sodó sűrűsége)
  • 2 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 1 liter tej (nem kell mind)
  • 3 db tojás
  • 1 rúd vanília

Emlékeztető: kristálycukor, liszt, vaj

Vanília sodó készítése

  1. A tejet a kikapart vanília béllel vagy a vaníliás cukorral felforralod.

    Tej forralása

    Tej forralása

  2. A tojások sárgáját a cukorral és a liszttel csomómentesre kikevered kikevered.
    Vanília sodó alap kikeverése

    Sodó alap kikeverése

    Vanília sodó alap

    Sodó alap

  3. Kevés tejjel felhígítod (könnyebb lesz a tejjel összekeverni).

    Hígítás tejjel

    Hígítás tejjel

  4. Keverés közben hozzáadod a tejhez és felfőzöd. A keveréshez használj habverőt. A felfőzés azért fontos, hogy a liszt főjjön meg, különben az íze érezhető lesz a sodóban. Belekevered a vajat és leveszed a tűzhelyről.

    Vanília sodó főzése

    Sodó főzése

  5. Amikor leveszed a tűzhelyről, keverd bele a vajat.
  6. Hagyod kihűlni és tálalhatod.

Elkészítési idő:

  • Tej felforralása: 10 perc
  • Sodó alap kikeverése: 10 perc
  • Főzés: 10 perc

Összesen: 30 perc

Vanília sodó tálalása

Aranygaluska mellé adhatod,  rá is öntheted és tejszínhabot tehetsz a tetejére, gyümölcsökre (pl. narancsra) teheted, vagy magában, tejszínhabbal tálalhatod.

Aranygaluska 1

Aranygaluska vaníliasodóval, tejszínhabbal

 

Narancs vaníliasodóval, tejszínhabbal

 

Képek: saját készítésű sodó saját felvételei.