Piskóta, piskóta tészta: számtalan torta és sütemény alapja.  Igazi adu-ász lesz a kezedben, ha megtanultad, hogyan kell elkészíteni és megsütni. Még mérlegre sem lesz hozzá szükséged.

Piskóta tészta felszeletelve

Piskóta recept, piskóta tészta recept

Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

20 cm átmérőjű tortaformához

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor (ebből 1 kanál legyen kristálycukor
  • 5 evőkanál liszt /BL55)
  • 1 csipet só v. néhány csepp citromlé
  • (ha gyümölcs, dió vagy kakaó van benne: 1/2 sütőpor)

Bevásárlólista

  • 5 db tojás
  • 1 tasak sütőpor (feltételesen)

Emlékeztető:

Megjegyzések:

  • Jó minőségű frissebb tojásokat használj. A régebbi tojásoknak sokszor szétesik a sárgája és könnyen belekerül a fehérje közé. Ilyenkor előfordul, hogy a hab fel sem verődik.
  • A receptet úgy állítottam össze, hogy ne kelljen mérleget használnod.
  • Egy edény elég a tészta elkészítéséhez.
  • Ha 20 cm-es tortaformád van, először próbáld ki 5 tojással, ha alacsonynak találod a kész tésztát, legközelebb tehetsz még hozzá még  1 vagy 2 db tojást.
  • 26 cm-es tortaformához legalább 8, de akár 9 vagy 10 db tojásra is szükséged lehet. Az első sütés után már tapasztalatból fogod tudni, hogy melyik formádhoz hány tojásból készítsd el a torta alapot.
  • A tészta magassága attól is függ, mire használod. Piskóta tekercsnél egy átlagos tepsibe elég 4 tojásból elkészítened. Négyszögletes tortát úgy is készíthetsz, hogy egy vékonyabb lapot hosszában ketté vágsz és a két részt egymásra teszed.

Előkészítés:

  • Vedd ki a tojásokat a hűtőből.
  • Egyenként törd fel és egy nagyobb edénybe gyűjtsd össze a tojások fehérjét, egy kisebb edényben pedig a sárgájákat. Vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérjék közé, mert nem fog felverődni. Ha nincs rutinod ebben, akkor egyenként válaszd szét a tojásokat egy kisebb pohárba engedve a tojásfehérjét, utána öntsd át a nagyobb edénybe.

    Tojások sárgái

    Tojások sárgái

Piskóta elkészítése tortaformában

  1. Melegítsd elő a sütőt levegőkeverés nélkül 180 fokon.
  2. A tojásfehérjékhez nyomj néhány csepp citromlevet (ettől a hab könnyebben felverődik).
  3. Kezd el verni a tojásfehérjét kézi habverővel vagy kézi mixerrel. Amikor már felhabosodott, adagold hozzá a cukrot részletekben. A kristálycukrot a végén add hozzá.  A hab akkor jó, hogy megtartja a formáját.

    Tojáshab 1

    Tojáshab 1

  4. Keverd hozzá a tojások sárgáit néhány fordulattal a géppel, vagy egy falappal vagy spatulával.
    Tojás sárgáják hozzákeverése

    Tojás sárgáják hozzákeverése

    Liszt hozzákeverése

    Liszt hozzákeverése

  5. Szitáld hozzá a lisztet részletekben és mindig keverd össze. Vigyázz, a hab ne törjön össze.

    Piskóta tészta sütés előtt

    Piskóta tészta sütés előtt

  6. Amikor a tészta kész, tedd át sütőpapírral kibélelt formába és simítsd el a felületét.
    Piskóta massza formában 1

    Piskóta massza formában 1

    Piskóta massza formában 2

    Piskóta massza formában 2

  7. Tedd be a sütőbe. 10 perc után (illetve amikor a tészta felemelkedett), vedd le a hőmérsékletet kb. 160 fokra, hogy a tészta közepe is átsüljön de a külső része ne égjen meg. Fél óráig a sütőt ne nyitogasd, mert össze fog esni a tészta.
  8. A  sütés végét tűpróbával állapíthatod meg.
  9. Amikor a tészta egy beleszúrt tűre (hústű, erre a célra használt kötőtű) már nem ragad. A tésztát hagyd a sütőben még legalább 10 percig úgy, hogy a sütő ajtaját résre nyitod. (Hirtelen hőfokkülönbségtől összeeshet a tészta.)
  10. A tésztát vedd ki a formából. A teteje valószínűleg kicsit púpos lesz. Fordítsd meg és úgy hagy kihűlni, akkor a púp eltűnik.
    Piskóta tészta felborítva

    Piskóta tészta felborítva

    Piskóta készen

    Piskóta készen

Elkészítési idő kihűlés nélkül:

  • Piskóta tészta elkészítése: 15 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 20 perc)

Megjegyzés:

  • A tortaforma egy példa. Sütheted különféle tepsikben is vastagabbra vagy vékonyabbra.
  • Hasonló módon készíthetsz kakaós vagy diós piskótát úgy, hogy 1 – 2 kanál lisztet kakaóval vagy darált dióval helyettesítesz. Ez esetben keverj a lisztbe 1/2 – 1 csomag sütőport, mert a kakaó és a dió „lehúzza” a tésztát.

A piskóta felhasználása

A piskóta nagyon sokféle módon felhasználható:

  • kerek torta, például diótorta
  • szögletes torta
  • tekercs
  • szeletek (különféle módon ízesítve).

 

Ez a piskóta recept régi, gyors és számtalanszor kipróbált. Neked is kedvenced lesz.

 

Képek: saját készítés, saját felvételek.