Piskóta, piskóta tészta: számtalan torta és sütemény alapja. Igazi adu-ász lesz a kezedben, ha megtanultad, hogyan kell elkészíteni és megsütni. Még mérlegre sem lesz hozzá szükséged.
Piskóta recept, piskóta tészta recept
Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
20 cm átmérőjű tortaformához
- 5 db tojás
- 5 evőkanál cukor (ebből 1 kanál legyen kristálycukor
- 5 evőkanál liszt /BL55)
- 1 csipet só v. néhány csepp citromlé
- (ha gyümölcs, dió vagy kakaó van benne: 1/2 sütőpor)
Bevásárlólista
- 5 db tojás
- 1 tasak sütőpor (feltételesen)
Emlékeztető:
Megjegyzések:
- Jó minőségű frissebb tojásokat használj. A régebbi tojásoknak sokszor szétesik a sárgája és könnyen belekerül a fehérje közé. Ilyenkor előfordul, hogy a hab fel sem verődik.
- A receptet úgy állítottam össze, hogy ne kelljen mérleget használnod.
- Egy edény elég a tészta elkészítéséhez.
- Ha 20 cm-es tortaformád van, először próbáld ki 5 tojással, ha alacsonynak találod a kész tésztát, legközelebb tehetsz még hozzá még 1 vagy 2 db tojást.
- 26 cm-es tortaformához legalább 8, de akár 9 vagy 10 db tojásra is szükséged lehet. Az első sütés után már tapasztalatból fogod tudni, hogy melyik formádhoz hány tojásból készítsd el a torta alapot.
- A tészta magassága attól is függ, mire használod. Piskóta tekercsnél egy átlagos tepsibe elég 4 tojásból elkészítened. Négyszögletes tortát úgy is készíthetsz, hogy egy vékonyabb lapot hosszában ketté vágsz és a két részt egymásra teszed.
Előkészítés:
- Vedd ki a tojásokat a hűtőből.
- Egyenként törd fel és egy nagyobb edénybe gyűjtsd össze a tojások fehérjét, egy kisebb edényben pedig a sárgájákat. Vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérjék közé, mert nem fog felverődni. Ha nincs rutinod ebben, akkor egyenként válaszd szét a tojásokat egy kisebb pohárba engedve a tojásfehérjét, utána öntsd át a nagyobb edénybe.
Piskóta elkészítése tortaformában
- Melegítsd elő a sütőt levegőkeverés nélkül 180 fokon.
- A tojásfehérjékhez nyomj néhány csepp citromlevet (ettől a hab könnyebben felverődik).
- Kezd el verni a tojásfehérjét kézi habverővel vagy kézi mixerrel. Amikor már felhabosodott, adagold hozzá a cukrot részletekben. A kristálycukrot a végén add hozzá. A hab akkor jó, hogy megtartja a formáját.
- Keverd hozzá a tojások sárgáit néhány fordulattal a géppel, vagy egy falappal vagy spatulával.
- Szitáld hozzá a lisztet részletekben és mindig keverd össze. Vigyázz, a hab ne törjön össze.
- Amikor a tészta kész, tedd át sütőpapírral kibélelt formába és simítsd el a felületét.
- Tedd be a sütőbe. 10 perc után (illetve amikor a tészta felemelkedett), vedd le a hőmérsékletet kb. 160 fokra, hogy a tészta közepe is átsüljön de a külső része ne égjen meg. Fél óráig a sütőt ne nyitogasd, mert össze fog esni a tészta.
- A sütés végét tűpróbával állapíthatod meg.
- Amikor a tészta egy beleszúrt tűre (hústű, erre a célra használt kötőtű) már nem ragad. A tésztát hagyd a sütőben még legalább 10 percig úgy, hogy a sütő ajtaját résre nyitod. (Hirtelen hőfokkülönbségtől összeeshet a tészta.)
- A tésztát vedd ki a formából. A teteje valószínűleg kicsit púpos lesz. Fordítsd meg és úgy hagy kihűlni, akkor a púp eltűnik.
Elkészítési idő kihűlés nélkül:
- Piskóta tészta elkészítése: 15 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 55 perc (ebből munka: 20 perc)
Megjegyzés:
- A tortaforma egy példa. Sütheted különféle tepsikben is vastagabbra vagy vékonyabbra.
- Hasonló módon készíthetsz kakaós vagy diós piskótát úgy, hogy 1 – 2 kanál lisztet kakaóval vagy darált dióval helyettesítesz. Ez esetben keverj a lisztbe 1/2 – 1 csomag sütőport, mert a kakaó és a dió „lehúzza” a tésztát.
A piskóta felhasználása
A piskóta nagyon sokféle módon felhasználható:
- kerek torta, például diótorta
- szögletes torta
- tekercs
- szeletek (különféle módon ízesítve).
Ez a piskóta recept régi, gyors és számtalanszor kipróbált. Neked is kedvenced lesz.
Képek: saját készítés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások