Sóskakrémleves: nyáron friss sóskából, télen mirelitből – bármikor könnyen, gyorsan elkészíthető. Az édes és savanyú íz megfelelő aránya a jó íz alapja.
Sóskakrémleves friss sóskából vagy mirelitből
Elkészítési idő: 35 perc (mirelitből 20 perc)
Nehézségi fok: 1 (könnyű)
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg sóska
- 1 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
- 8 dl húsleves, hús alaplé vagy víz és ételízesítő
- 2 dl tejszín (20 %-os) vagy tejföl
- 4 teáskanál cukor (mennyiségét szabályozhatod)
- 1 lapos kiskanál őrölt fehér bors (változtathatod)
- só (feltételesen)
- 1 kis csokor metélőhagyma
- 4 db tojás
Bevásárlólista
- 40 dkg sóska
- 4 db tojás
- 2 dl tejszín
- 1 csokor metélőhagyma (snidling)
Emlékeztető: zsír, liszt, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, cukor, őrölt fehér bors, só
Megjegyzés:
- Ha vidéken élsz, gyakran a természetben is összegyűjthetsz egy levesre valót (ingyen adja).
- A leves jó íze azon múlik, hogyan sikerül az édes és a savanyú íz arányát jól beállítani. Ez a zöldség önmagában erősen savanyú. A mérleg másik oldalát a beletett cukor adja, ami ízlésfüggő.
- A sóskát sokan készítik tejföllel, de szerintem a tejszín ennél az ételnél jobb hozzávaló.
Előkészítés
Friss sóskából:
- A sóska leveleket megmosod, lecsepegteted.
- Felvágod apróra, hogy könnyebb legyen tovább aprítani.
- Beleteszed egy aprítóba, amelyet ma már több konyhai eszközhöz, például botmixerhez adnak kiegészítőként is és felaprítod.
- A metélőhagymát apróra vágod.
Megjegyzés:
- A pépesítésnek más módját is választhatod, például főzés után a hozzátett húsleves vagy víz egy részével turmixolod vagy egyszerűen át is passzírozhatod.
- Ha nem ragaszkodsz a krémleveshez, pépesítés nélkül is jó levest készíthetsz.
Mirelit sóskából:
- Az egész pépesítés elmarad, a főzés néhány percig tart csupán, így igazi villám-levest készíthetsz, mivel a műveletek a felolvasztás után a liszt-szórással kezdődnek.
Sóskakrémleves készítése
- Felolvasztod a zsírt.
- Az elkészített vagy vásárolt sóska pépet ráteszed és néhány percig párolod (sajnos, a színéből veszíteni fog).
- A liszttel megszórod.
- Hozzáteszed a tejszínt vagy tejfölt.
- A húslevessel, alaplével vagy vízzel részletekben, keverés közben felengeded. Ez utóbbi esetben tedd hozzá az ételízesítőt, de vigyázz vele, mert akár otthon készíted, akár üzletben vásárolsz valamilyen nátriumglutamát mentes adalékot (pl. Vegeta Naturellát), mindegyik tartalmaz sót. Ebből következik, hogy só valószínűleg nem is kell.
- Felforralod. (Ez egy fontos művelet, mivel forralás nélkül liszt íze lenne a levesnek.) Ezzel a leves el is készült.
- A 4 tojásból tükörtojást készítesz.
Elkészítési idő:
- Sóska aprítás, pépesítése, párolása: 15 perc
- Lisztszórás, felengedés, felforralás: 20 perc
Összesen: 35 perc mirelitből: 20 perc
Tálalás
- Tálalhatod csészékben vagy tányérokban.
- A tükörtojásokat a csészék vagy tányérok aljára teszed.
- A forró leves rámeregeted.
- Tetejét a metélőhagymával megszórod.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kedves Zsuzsa!
Sok jó receptet találok, illetve hagyományos ételek új, egészségesebb változatait, amit szívesen kipróbálok. Örülök a spárgás recepteknek is, egyre több mindent kipróbálok közülük, egyre jobban megszeretjük.
Nagyon köszönök mindent.
Üdvözlettel Gabi
Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a recepteket, sokat használok közülük. Szeretem a hagyományos ételek új, egészségesebb változatait is. Nagyon örültem a spárgás recepteknek is, egyre többet kipróbálok közülük.
Köszönettel Gabriella
Örülök, ha jól fel tudod használni a receptjeimet. Igyekszem a hagyományos ételek mellett újdonságokat és külföldi ételeket elkészíteni. Így változatosabb, mintha csak a magyar (mondhatnám a polgári konyha) hagyományait követni.