Epres szelet: amelyiket én készítettem, az a világ egyik legegyszerűbb süteménye. Hogy miért? Azért mert minden hozzávalóból egyenlő mennyiség kell belőle.
Epres szelet készítése
Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 35 perc)
Hozzávalók
egy kb. 6 dm2 (pl. 20 x 30 cm-es) felületű tepsihez
- 4 db tojás (nálam ennek a súlya 25 dkg lett, tehát a továbbiak:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor (22 dkg porcukor és 1 evőkanál kristálycukor)
- 25 dkg vaj
- 25 dkg eper
- 1 sütőpor
- 1 csipet só
Bevásárlólista
- 4 db tojás (nálam ennek a súlya 25 dkg lett, tehát a továbbiak:
- 30 dkg vaj
- 25 dkg eper
- 1 sütőpor
Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor, só
Előkészítés
- A vajat vedd ki a hűtőből, mert kemény vajat nem lehet habosra keverni.
- Az epret mosd meg és tisztítsd le – utána csepegtesd le, hogy ne legyen vizes.
- A tojásokat egyenként felütve válaszd szét a sárgáját és fehérjét.
- A sütőport és a csipet sót keverd a liszthez.
- Bélelj ki sütőpapírral egy kivajazott tepsi alját, ha éppen nincs, liszttel szórd meg.
- Az epreket vágd félbe vagy negyedbe (a nagyokat még többe is lehet)
Elkészítés
- A vajat keverd habosra fakanállal kézzel, vagy keverőgéppel.
- Egyenként keverd bele a tojások sárgáját. majd kisebb adagokban a porcukrot (ezt akár fordítva is lehet)
- A tojásfehérjékből néhány csepp citrommal és a kristálycukorral verj habot. A kristálycukrot csak akkor kezd adagolni, amikor már felverődött a tojásfehérje.
- Melegítsd be a sütőt 175 fokra.
- A lisztet és a tojáshabot váltakozva kisebb adagokban keverd a tésztához fakanállal (itt már ne használj gépet!). A lisztet egy kisebb szűrőkanállal szórd a tésztába, mert akkor levegőt visz be és könnyebb lesz a tészta.
- Kanalazd be a masszát a tepsibe és simítsd el. Rakd a tetejére az epreket (ne túl sűrűn – ez tapasztalat).
- Süsd kb. 45 percig. Akkor kész, ha a beleszúrt tű, fapálca, stb. már nem ragad.
- Hagyd hűlni 10-15 percig a sütőben nyitott sütőajtó mellett, utána vedd ki és hagyd teljesen kihűlni.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Tészta elkészítése: 15 perc
- Tepsibe rakás: 5 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 75 perc (ebből munka: 30 perc)
Epres szelet tálalása
Vágd négyszögletes, vagy tortaszerű szeletekre. Tehetsz mellé néhány szem epret vagy eperlekvárt. Előnye a piskótával szemben, hogy nehezebben szárad ki.
Ha éppen keresel tepsit, kattints ide.
Epres szelet képek: saját készítésű sütemény, saját fotók.
Kedves Ildikó!
Édesítőszerrel nincs semmi tapasztalatom. A teljes kiőrlésű lisztet kipróbálhatod úgy, hogy első lépésben a liszt felét ebből használod. Ez a liszt ugyanis nehezebben emelkedik fel a sütésnél (ezt kenyérsütési tapasztalataimból tudom). Aztán, ha így jól sikerül, akkor vehetsz belőle többet. Ez kísérletezést igényel, de érdemes próbálkozni vele.
Úgy látom, eltűnt a hozzászólásod, nem tudom, mi történt, elnézést!