Spárga ételek: vannak szép számmal. Spárgából sokféle étel készíthető. Íze nem jellegzetes, ezért sokféle fűszert lehet hozzá használni.
Ezen az oldalon ételfajtánként összegyűjtöttem azokat a spárga recepteket, amelyeket az oldalamon megtalálsz, és még néhányat, amelyek később még felkerülnek az oldalra. így nem kell keresgélned, válogathatsz kedvedre.
Alap tudnivalók a spárga ételekhez:
Kétféle spárgát fogyaszthatunk
- fehér spárgát
- zöld spárgát.
Mindkettő finom, de a zöld spárga könnyebben elkészíthető, mert a szára rendszerint nem fás, csak az alsó 3-4 cm-es része. A fehér spárga szára viszont általában fás, ezért a szárat zöldség-tisztítóval meg kell hámozni. Ezért, ha még gyakorlatlan vagy a spárga ételek készítésében, vásárolj inkább zöld spárgát.
A legfontosabb tudnivalók
- a spárga legyen friss
- a fás részeket az aljáról és a száráról is el kell távolítani
- a spárga fejet nem szabad tisztítani, csak lemosni
- a spárga feje sokkal gyorsabban megfő, mint a szára, ezért speciális főzést kíván
- a spárga kissé ízetlen, ezért bátran lehet fűszerezni.
Spárga ételek
Kiegészítő ételként
Reggeli
- Tojásrántotta (vagy omlett) spárgával
Leves
Leggyakrabban a manapság divatos krémleves készül belőle, fűszerekkel, krumplival történő sűrítéssel, spárgafejekkel díszítve, pirított kenyér kocka levesbetéttel.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy spárga darabokból ne lehetne levest készíteni. Lehet, qrra kell csak vigyázni, hogy a spárgafejeket közvetlenül a befejezés előtt kell csak a levesbe tenni, mert nagyon puhák és könnyen szétfőnek.
Előétel
Spárga mártás
A leveshez hasonlóan lehet készíteni, rövid lével spárga ételeket.
Spárga köret
adható
- malacsülthöz vagy sertéshúshoz
- csirke mellhez, csirke combhoz
- sült vagy grillezett halhoz.
Spárga önálló ételként
Tészták
Ha tudsz még ennél többet, kérlek, oszd meg velünk!
Ha szeretnél változatos ételeket készíteni, nézz körül itt!
Képek: saját készítésű ételek saját képei.
Szia Zsuzsa.Nagyon jók a receptek. Én még spárgás pitét és spárgás felfújtat is szoktam készíteni.
Szia Zsuzsa, nagyon jók a receptek.
Kedves Zsuzsa, remekek a receptek, nagyon finomak. Szépek az ételfotók, szép a tálalás is, büszke lehetsz magadra. Gratulálok.
Köszönöm.
Andi, te mindig adsz újabb ötleteket. Mit teszel még a pite töltelékbe? -Lehet, hogy rétesben is jó lenne. Persze csak mini, előételre gondoltam.
Szia, Zoltán! Köszönöm. Közben – ez egy régebbi összefoglaló – készült még egy-kettő. Most tettem ki (lásd blog) a csőben sült zöld spárga receptjét.
Köszönöm szépen. Most került fel az oldalamra (blog) a csőben sült spárga receptje. Az is nagyon finom. A spárga – bár nem olcsó zöldség – de még kis mennyiségben is lehet belőle alkotni. Vajon párolva is készítettem nemrég (így ette Julius Caesar) – 10 perc alatt kész, mert a zöld spárgát még tisztítani sem kell. Nemsokára azt is megírom.
A tésztát mindenképpen ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki! Kipróbálom bechamel mártással is.
Szia, Eszter! A besamelnél a sajt is nagyon fontos.!