Cseresznyés pite: az első friss gyümölcsből készíthető pite. Hogy jól sikerüljön, néhány dologra ügyelni kell – jó, ha ismered a pitekészítés titkait!

Cseresznyés pite 1

Cseresznyés pite készítése

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

közepes méretű (kb. 30 x 40 cm) tepsihez

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 – 3 evőkanál porcukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg vágott dió
  • 5 teáskanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 1 kg kimagozott cseresznye (másfél kilóról gondoskodj, abból biztosan lesz 1 kg kimagozott, ha kicsit több, az sem baj) – eltett kimagozott cseresznyéből is elkészítheted
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj (nem kötelező)

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg vágott dió
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom
  • 1 kg cseresznye vagy 1 üveg kimagozott cseresznyebefőtt

Emlékeztető: porcukor, só, kristálycukor, zsemlemorzsa, őrölt fahéj

Előkészítés

  • A vajat vedd ki a hűtőből.
  • A cseresznyét szárazd le, mosd meg és magozd ki.
  • Szórj rá két evőkanál kristálycukrot és egy fél citrom levét, hogy a gyümölcs kicsit savanykásabb ízt kapjon.
  • Egy idő után levet fog engedni, abból szedd ki és kicsit nyomkodd is ki (a lé iható).
  • A diót vágd fel durvára.
  • A tepsi alját vékonyan vajazd ki és tegyél rá sütőpapírt vagy szórd meg liszttel.A két tojást keverd össze és egy negyedét tedd félre a tészta megkenéséhez.

Cseresznyés pite készítése

  • A tésztát elkészítheted tálban vagy gyúrólapon. (Én jobban szeretem tálban készíteni, mert akkor tiszta nyújtólapon végezhetem el a tészta kinyújtását.)
  • A lisztet keverd össze a porcukorral, a sütőporral, a citromhéjjal, csipet sóval.
  • Darabold rá a vajat, egy villával nyomkodd szét, keverd össze a liszttel, végül kézzel morzsold vele össze.
  • Halmozd fel a keveréket, közepébe készíts mélyedést. Tedd bele a tojást és tejfölt, keverd össze és gyúrd össze a liszttel. Ha szükséges, tégy bele még tejfölt vagy lisztet.
Tészta összegyúrva

Tészta összegyúrva

  • Pihentesd a tésztát fél óráig.
Tészta nyújtás előtt

Tészta nyújtás előtt

  • Kapcsold be a sütőt 175 fokra.
  • Oszd a tésztát kétfelé. Az egyik darabot tedd félre. A másik darabot nyújtsd ki akkorára, amekkora a tepsi. Tedd a tepsibe. A széleket nyomkodd el úgy, hogy egy kis pereme legyen.
Tészta fele kinyújtva

Tészta fele kinyújtva

  • Tedd a tepsit 10 percre a sütőbe, hogy kicsit megsüljön, így biztosan nem fog elázni a cseresznyétől.
  • Az elősütött tésztát szórd meg a zsemlemorzsával. Ez fontos, hogy ne ázzon el a tészta. Tedd rá és rendezd el rajta a cseresznye tölteléket. Szórd rá a maradék 1 evőkanál kristálycukrot.
Tészta fele tepsiben

Tészta fele tepsiben

Cseresznye rárakása

Cseresznye rárakása

  • Fedd le a tészta kinyújtott másik felével. Kend meg a félretett tojással. Szurkáld meg a teteját villával (ez is fontos, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni!). Szórd meg a vágott dióval és tedd a sütőbe.
Cseresznye lefedése tésztával

Cseresznye lefedése tésztával

Cseresznyés pite sütés előtt

Cseresznyés pite sütés előtt

  • Tedd a sütőbe és süsd kb. 3/4 óráig. Amikor a teteje megpirult, készen is lesz, hiszen az alját elősütötted. Hagyd a sütőben még pár percig nyitott ajtóval. Ha nem vagy biztos benne, hogy megsült, vágj ki egy kis darabot a sarkából és nézd meg.
Cseresznyés pite sütve

Cseresznyés pite sütve

  • A kihűlt tészta széleit vágd le, utána szeleteld fel.

Elkészítési idő (kimagozott cseresznyéből):

  • Tészta elkészítése: 20 perc
  • Összerakás tepsiben: 20 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Tálalás

Teheted tálra vagy tányérokra. Ha úgy gondolod, nem egészen édes, szórj porcukrot a tetejére.

Cseresznyés pite porcukorral 2

Cseresznyés pite porcukorral

 

Az almás pite is érdekelhet.

 

Képek: saját készítésű cseresznyés pite saját felvételei.