Kapormártás, kaporszósz, kapor főzelék: azoknak, akik a kapros ízt kedvelik. Szeded vagy vásárolod, fillérekbe kerül és gyors étel.
Kapormártás, kaporszósz készítése
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 nagy csokor kapor
- 2 evőkanál zsír
- 6 evőkanál liszt
- 3 evőkanál tejföl
- 1 bögre húsleves (ha éppen nincs, használhatsz vizet, és ha van otthon, saját készítésű ételízesítőt)
- só, fehér bors
Bevásárlólista
- 1 nagy csokor kapor
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, húsleves vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, őrölt fehér bors
Előkészítés
- A kaporszálak (1 – 2 szál kivételével) vastag szárairól leszeded a leveleket (a vékony felső szárakat nyugodtan felhasználhatod), felaprítod – ez kapor esetében nagyon gyorsan elvégezhető
Kapormártás készítése
- A zsírt egy edényben felolvasztod.
- Belekevered a lisztet és világos színűre pirítod (lényegében rántást készítesz, csak a sűrítésnél használatosnál valamivel többet).
- Beleteszed a felaprított kapor háromnegyed részét és elkevered.
- Felöntöd a hideg húslevessel. Ha nagyon sűrű lenne (kaporfőzelék), ha mártást szeretnél: hígítod (húslevessel vagy vízzel) .
- Beleteszed a tejfölt, a maradék kapor egy részét (keveset meghagysz a tálaláshoz) és elkevered.
- Fűszerezed sóval (ha kell) és fehér borssal).
- Felforralod és el is készült.
Elkészítési idő:
- Kaporlevelek leszedése, feldarabolása: 10 perc
- Rántás készítése, kapor és tejföl belekeverése, felforralás: 10 perc
Összesen: 20 perc
Megjegyzés:
Készítheted sűrűbbre, kapor főzeléknek, vagy hígabbra mártásként.
Tálalás
- Fogyaszthatod, mint egy húsmentes ételt. A tetejét megszórod a maradék kaporral és egy kaporszálat is tűzhetsz a közepébe.
- Kerülhet rá tükörtojás vagy fasírozott feltét.
- Különleges, ha fehér spárgával hús mellé tálalod:
Megjegyzések:
- A fasírozott jól fagyasztható. Ha egyébként is készítenél pogácsákat, készíts kétszeres mennyiséget, a felét fagyaszd le. Amikor szükséged van rá, vedd elő és fagyott állapotban kezd el a sütést. Ez szinte időt sem igényel ilyenkor. A készítésnél meg már amúgy is benne vagy, nem tart sokkal tovább, ha a fagyasztani valót is elkészíted.
- A kapor az egyik legolcsóbb fűszernövény. Nyáron olcsón megkapod a piacokon, de ha kerted van, magad is megtermelheted. Én minden nyáron kapok belőle nagyobb mennyiséget és lefagyasztom vagy megszárítom.
A kaporról itt olvashatsz.
Képek: saját készítésű mártás saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások