Gombás zöldséges rizs: nagyon egyszerű étel és gyorsan elkészíthető, mert – ha a hozzávalókat egyszerre párolod, akár fél óra alatt is elkészítheted.

Gombás zöldséges rizs tálalva

Gombás zöldséges rizs készítése

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személy részére

  • 80 dkg gomba (a közönséges, termesztett) – ha egy része erdei gomba, akkor még különlegeset is alkothatsz)
  • 1 bögre rizs
  • 2 szál nagyobb sárgarépa
  • 20 dkg mirelit vagy friss tisztított zöldborsó
  • 2 bögre húsleves (ha nincs, akkor víz, és tégy bele házi készítésű vagy nátrium glutamát (ízfokozó) mentes készen vásárolt ételízesítőt)
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem

Bevásárlólista

  • 80 dkg gomba (a közönséges, termesztett)
  • 2 szál nagyobb sárgarépa
  • 20 dkg mirelit vagy friss tisztított zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: rizs, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, bors

Előkészítés

  • Ha van vízforralód, forralj benne kb. 0,5 vagy 1 liter (ha nincs húslevesed) vizet.
  • A gombáról az esetleges földes részeket eltávolítod, megmosod, feldarabolod. (Vigyázz, a gombát ne mosd, és főleg ne áztasd vízben, mert hihetetlenül sok vizet képes magába szívni. Ilyenkor a párolásnál a víz távozik, és nem tudsz vele mit kezdeni, pedig sok értékes anyagot tartalmaz.)
  • A sárgarépát megtisztítod, kockákra vágod.
  • A zöldborsót ránézésre kiméred (mérleg nem kell, nem lőnek vele nyulat, lehet több is vagy kevesebb, ízlés szerint).

Gombás zöldséges rizs készítése

  • A bögrényi rizst megmosod, jól lecsepegteted, lábosba teszed. Ráöntesz 2 bögre húslevest vagy ízesített meleg vizet. Lefeded és (alacsony fokozaton, kis lángon) puhára párolod. A rizs közben felszívja a kétszeres mennyiségű folyadékot. Amikor eltűnt róla a víz, ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha nem, párold kicsit tovább.
Párolt rizs

Párolt rizs

  • Az előkészített zöldségeket egy-egy lábosba teszed, ráöntesz mindegyikre 1 dl meleg vizet (éppen, hogy csak oda ne ragadjon az edény aljához), megsózod és puhára párolod (gyorsan kész!)
Párolt gomba

Párolt gomba

Párolt sárgarépa

Párolt sárgarépa

Párolt zöldborsó

Párolt zöldborsó

  • Amikor minden puha, veszel egy nagyobb tálat (amibe minden anyag belefér), mindent beleraksz, ha szükséges, még sózod, borsozod és vágott petrezselymet hintesz rá. Jól összekevered. El is készült, ha szükséges, melegíted.
Gombás zöldséges rizs tálban

Gombás zöldséges rizs tálban

Elkészítési idő:

  • Rizs főzése (közben a zöldségek párolása): 25 perc
  • Összekeverés: 5 perc

Összesen: 30 perc

Tálalás

A tányérokra kirakott ételt megszórhatod még petrezselyemmel és egy bóbitát is tehetsz a tetejére.

Gombás zöldséges rizs tányéron

Gombás zöldséges rizs tányéron

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.