Böllérmáj: a böllér fizetsége. Régen a böllér ölte le és dolgozta fel a sertéseket a faluban. Nehéz munka volt, és a fizetségen kívül tápláló étel is járt érte: a böllérmáj.
Böllérmáj készítése
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg sertésmáj
- 40 dkg sertésvelő
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom (vagy 1 kiskanál paradicsompüré)
- fűszerek: só (csak a kész ételre), piros fűszerpaprika, bors, majoránna.
Bevásárlólista
- 80 dkg sertésmáj
- 40 dkg sertésvelő
- 2 fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
Emlékeztető: zsír, só, piros fűszerpaprika, őrölt fekete bors, majoránna
Előkészítés
- A sertésmájat megmosod, az inas részeket kivágod, kisebb csíkokra vagy kockákra felszeleteled.
- A velőt megmosod, leforrázod, a hártyákat eltávolítod.
- A hagymát apróra vágod, a zöldpaprikát felszeleteled, a paradicsomot feldarabolod.
Böllérmáj készítése
- Dolgozz egy jó nagy méretű serpenyőben, hogy lehetőleg egy rétegben süljön át a máj.
- A hagymát a zsíron üvegesre párolod, hozzáadod a zöldpaprikát.
- Leveszed a tűzhelyről, hozzáadod a paradicsomot, és 1 evőkanálnyi fűszerpaprikát. Összekevered.
- Ráteszed a feldarabolt májat, borssal és majoránnával fűszerezed (só csak a kész ételre!).
- Erős tűzön átforgatod, 5-8 percig sütöd fedő nélkül, majd hozzáadod a velőt és további 5 percig sütöd fedő nélkül – és már el is készült.
Tálalás
A klasszikus hozzávaló egy jó nagy szelet kenyér, de lehet tálalni sós vízben főtt krumplival is.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások