Böllérmáj: a böllér fizetsége. Régen a böllér ölte le és dolgozta fel a sertéseket a faluban. Nehéz munka volt, és a fizetségen kívül tápláló étel is járt érte: a böllérmáj.

Böllérmáj főtt burgonyával

Böllérmáj készítése

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg sertésmáj
  • 40 dkg sertésvelő
  • 2 fej hagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom (vagy 1 kiskanál paradicsompüré)
  • fűszerek: só (csak a kész ételre), piros fűszerpaprika, bors, majoránna.
Sertés máj és velő

Sertés máj és velő

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertésmáj
  • 40 dkg sertésvelő
  • 2 fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom

Emlékeztető: zsír, só, piros fűszerpaprika, őrölt fekete bors, majoránna

Előkészítés

  • A sertésmájat megmosod, az inas részeket kivágod, kisebb csíkokra vagy kockákra felszeleteled.
  • A velőt megmosod, leforrázod, a hártyákat eltávolítod.
  • A hagymát apróra vágod, a zöldpaprikát felszeleteled, a paradicsomot feldarabolod.

Böllérmáj készítése

  • Dolgozz egy jó nagy méretű serpenyőben,  hogy lehetőleg egy rétegben süljön át a máj.
  • A hagymát a zsíron üvegesre párolod, hozzáadod a zöldpaprikát.
Hagyma párolása

Hagyma párolása

  • Leveszed a tűzhelyről, hozzáadod a paradicsomot,  és 1 evőkanálnyi fűszerpaprikát. Összekevered.
Fűszerek hozzáadása

Fűszerek hozzáadása

  • Ráteszed a feldarabolt májat, borssal és majoránnával fűszerezed (só csak a kész ételre!).
  • Erős tűzön átforgatod, 5-8 percig sütöd fedő nélkül, majd hozzáadod a velőt és további 5 percig sütöd fedő nélkül – és már el is készült.
Böllérmáj sütése

Sütés

Tálalás

A klasszikus hozzávaló egy jó nagy szelet kenyér, de lehet tálalni sós vízben főtt krumplival is.

Böllérmáj tálalva

Böllérmáj tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei