Zserbó, zserbó szelet: ünnepi sütemény. Elég sok munka van vele, nem is készül gyorsan, de megéri a fáradságot, mivel mindenkinek örömet szerezhetsz vele.
Zserbó szelet recept
Elkészítési idő: 155 perc
Hozzávalók
20 x 20 cm-es tepsihez – nagy méretű tepsihez kétszeres mennyiségek szükségesek
(szélek eltávolítása után 18 hosszúkás szelet lesz belőle)
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 – 2 evőkanál porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 dkg élesztő
- 1 mokkás kanál kristálycukor
- 1 merőkanál tej
- 1 csipet só
- 1/2 sütőpor (elhagyható)
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1/2 fél citrom reszelt héja
- 1 db vaníliás cukor
- 20 dkg (lehetőleg házi készítésű baracklekvár legyen- ha dzsem van otthon, össze kell turmixolni és arra is vigyázz, hogy ne legyen túl híg)
A csokoládé mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé (lehet tejcsokoládé is, ha az a kedvenc)
- 1/2 dkg vaj
Bevásárlólista
- 10 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 csomag élesztő (vagy 1 tasak porélesztő)
- 1 db sütőpor
- 1 db vaníliás cukor
- 25 dkg darált dió
- 1 kis üveg baracklekvár
- 1 db citrom
- 10 dkg étcsokoládé
Emlékeztető: liszt (legalább 30 dkg), kristálycukor, tej, só
Zserbó szelet készítése
- A vajból (ha nem tartasz általában otthon) fél dekát tegyél félre a csokoládémázhoz.
- A vajat a liszttel alaposan elmorzsolod Hozzáadod a porcukrot és a csipet sót. Elvégezheted nyújtólapon vagy egy nagyobb tálban. Amikor kész, felpúpozod és a közepébe lyukat készítesz.
- A tejet egy bögrében vagy pohárban meglangyosítod, belekevered a mokkás kanál cukrot és belemorzsolod az élesztőt.
- Közben elkészíted a dió tölteléket: a darált diót összekevered a cukorral, belereszeled a citromhéjat, beleteszed a vaníliás cukrot.
- Amikor az élesztő felhabosodott, beletöltöd a lisztes kupac közepébe. Beleteszed a tojás sárgáját és alaposan összegyúrod. Ha szükséges, kevés tejet még tehetsz bele .
- Előmelegíted a sütőt
- A tésztát négy részre osztod.
- Az egyik darabot kinyújtod a tepsi méretére, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszed. A széleket kicsit felhajtogatod a tepsi oldalára.
- Megkened a baracklekvár harmadával, majd rászórod a dió keverék harmadát.
- Ezután kinyújtod a következő lapot, tepsibe teszed és úgy jársz el, mint az előző lapnál.
- Amikor az utolsó lapot is rátetted a tésztára, megszurkálod a tetejét.
Sütés
- A sütést 180 fokon, alsó-felső láng használatával végezd, kb. 40 perc alatt sül meg.
- Amikor kész, hagyod kihűlni (akár egy éjszakán át.
- Kiborítod a tepsiből, és az alja kerül felülre. Ez így is maradjon, mert egyenletesebb, és könnyebb lesz rajta a folyékony csokoládét szétkenni.
Bevonás csokoládé mázzal
- A csokoládét egy kisebb edényben felmelegíted addig, amíg szétfolyik. Beleteszed a vajat.
- Még melegen a tészta tetejére öntöd vagy kanalazod és egy tortakenővel, vagy hosszabb, szélesebb késsel szétsimítod.
- A mázat meg is mintázhatod például kicsit hullámosra vagy másképp. Hagyod pihenni, amíg teljesen megszilárdul.
Elkészítési idő:
- Tészta készítése, dió töltelék összekeverése: 20 perc
- Lerakás tepsiben: 30 perc
- Sütés: 40 perc
- Hűtés. 60 perc
- Bevonás csokoládé mázzal: 5 perc
Összesen: 155 perc
A zserbó szelet tálalása
- Az elkészült finomság szélét körbevágod. A széleket leszeded, és a szép, szabályos alakú süteményt hosszúkás szeletekre vágod. Először jelöld kis a vágások helyét, hogy egyforma darabok legyenek. Dolgozz vékony, éles késsel.
- A kivágott szeleteket valamilyen rendben helyezd tálra vagy egy-három darabot tányérokra. Szalvéta is legyen hozzá, mert általában kézzel szoktuk enni.
- Ez a kiváló sütemény akár húsvétkor is a süteményes tál dísze lehet.
Zserbó szelet eredete:
A zserbó szelet, vagy egyszerűen zserbó: az egyik legkedveltebb magyar sütemény. Ez nem is csoda, hiszen nálunk készítette először Gerbeaud Emil (1854–1919) csokoládégyáros és cukrászmester az első világháború vagy azt megelőző időkben. Tőle származik az eredet zserbó szelet recept. Eredeti neve gerbeaud, amelyet később zserbóra magyarosítottak. Diónk van bőven és a benne levő sárgabarack lekvárhoz is nálunk terem a legízletesebb sárgabarack. Ezt még fokozni lehet avval, hogy a baracklekvár otthon, vagy legalábbis kézműves műhelyben készüljön. Elkészítése egyszerű, nemcsak a nagymama tudhatja.
Ez a recept régi, elsárgult papíron került elő a vegyes, részben anyám, nagyanyám, nagynéném keze nyomát őrző, papírokra irkált receptjeim közül. A két világháború közötti háziasszonyok általánosan ezt használták, ezért eredeti receptnek tekinthető.
Ha a diós bejgli érdekelne, rákattintva megtalálod.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások