Korhelyleves: savanykás, jóízű savanyú káposzta leves. Szilveszterkor szinte kötelező, de minden nagy eszem-iszom után jót tesz a gyomornak.
Korhelyleves recept
Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
(4 személyre)
- 0,5 kg savanyú káposzta (ha nagyon savanyú, ki kell mosni)
- 1 liter füstölt hús főzőlé
- 2 pár debreceni
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (szálasra vágva)
- fűszerek: piros paprika (lehet csípős), babérlevél, fokhagyma, szemes bors, köménymag (ízlés szerint), só nem biztos, hogy kell
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem (elmaradhat)
Bevásárlólista
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 2 pár debreceni
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, piros paprika (lehet csípős), babérlevél, fokhagyma, szemes bors, köménymag, só, 1 liter füstölt hús főzőlé (karácsonyról maradhatott)
Megjegyzések:
- Ha nincs füstölt hús főzőlé, az sem baj. Használj kicsit több fűszert.
- Ha buli utánra, 6-12 személyre készítenéd, szükséged lesz egy nagy 10 literes fazékra.
Előkészítés
- A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, átmosod.
- A füstölt hús főzőlevét megkóstolod. Ha nagyon sós, felhígítod.
Korhelyleves készítése
- A savanyú káposztát egy fazékban befűszerezed, felöntöd a füstölt hús levével, beleteszed a fűszereket és elkezded főzni.
- Amikor a káposzta megpuhult, elkészíted a paprikás rántást. A rántás elkészítésének módját most képekben mutatom meg.
- A felhígított rántást a leveshez öntöd.
- Beleteszed a karikára vágott debrecenit, összekevered és felforralod.
- Ezzel a leves el is készült
Elkészítési idő:
- Előkészítő műveletek: 10 perc
- Főzés: 60 perc
- Leves berántása, felforralása: 10 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka: 20 perc)
Korhelyleves tálalása
Tálalhatod tejföl nélkül, tejföllel, petrezselyem nélkül, petrezselyemmel.
Érdekelhet még a töltött káposzta savanyú káposztából.
Korhely leves képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások