Halászlé készítése: karácsonykor szinte kötelező, de máskor is szokás. Mindenki kicsit másképp készíti, itt most az egyik lehetséges változattal találkozol.

Halászlé

Halászlé készítése

Elkészítési idő (belsőségekből, csontos haldarabokból és halszeletekből): 115 perc (ebből munka: 50 perc).

Halászlé hozzávalók

(4 személyre)

  • 8 db ponty szelet
  • 6 db apró hal (keszeg, kárász)
  • 1 – 2 evőkanál zsír
  • 2 db nagyobb hagyma
  • 2 db csípős csöves paprika (szárított is lehet)
  • fűszerpaprika édes és csípős
  • 2 db halászlékocka (feltételesen)
  • só ízlés szerint

Bevásárlólista

  • 8 db ponty szelet
  • 6 db apró hal (keszeg, kárász)
  • 0,5 kg halbelsőség, haltej, ikra
  • 2 db nagyobb hagyma
  • 2 db csípős csöves paprika (szárított is lehet)
  • 2 db halászlékocka

Emlékeztető: zsír, fűszerpaprika édes és csípős,só

Megjegyzés:

Ha hatnál több személyre készíted, szükséged lehet egy nagy 10 literes lábasra.

Halászlé készítése – előkészítés

  • A halszeleteket megmosod.

Halászlé - halszeletek

  • A belsőségekből kiszeded a haltejet vagy ikrát, ezeket a 8 db halszelethez teszed.
  • Az apró halak fejét és uszonyait levágod, kibelezed és 2-3 darabra felvágod a gerincre merőlegesen.
  • A hagymát apróra vágod.

Megjegyzés:

  • Bár nem vagyok híve a leveskockáknak, de úgy gondolom, ha ritkán, egyszer-egyszer használod, attól még nem esik bajod. A halászlét ízesítheted halászlé kockával. (Személyenként fél kockával számolj.)

Halászlé készítése

A halászlé alap elkészítése:

  1. A hagymát a zsíron megpárolod. Adj hozzá kevés vizet, hogy a hagyma ne piruljon meg, mert akkor nem fog szétfőni.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Hozzáadod az apró halat és a belsőséget.

    Halászlé alap főzése

    Alap főzése

  3.  1 órán át főzöd.
  4. Ezt követően az alapot kétféle módon készítheted el: lepasszírozod vagy a híg részt leszűröd és a sűrű részből a csontokat és nagyobb szálkákat eltávolítod, turmixolod, a szálkák eltávolítására háromszor átszűröd és a léhez adod.
    Halászlé sűrítmény készítése

    Sűrítmény készítése

    Halászlé sűrítmény turmixolva

    Sűrítmény turmixolva

  5. Az így elkészült alaplét szükség szerint felhígítod, beleteszed a pirospaprikát (a halászlékockát, amelyet előzőleg kevés forró vízben feloldasz), ízlés szerint megsózod.

    Halászlé alap fűszrezve

    Alap fűszerezve

  6. Ezzel a halászlé alap elkészült.

Haldarabok belefőzése

  • Az alapot felforralod. Beleteszed a halszeleteket, tejet és/vagy ikrát és csöves csípős paprikát.

    Halszeletek, haltej belefőzve

    Halszeletek, haltej belefőzve

  • A felforralást követően kb. 6-7 perc alatt elkészül a halászlé.

    Halászlé készen

    Készen

Elkészítési idő (belsőségekből, csontosabb haldarabokból és halszeletekből):

  • Alaplé elkészítése: 100 perc
  • Halszeletek belefőzése: 15 perc

Összesen: 115 perc (ebből munka: 50 perc)

A halászlé tálalása

  • Forrón tálald.
  • A csípősséget mindenki kedve szerint beállíthatja csöves csípős paprikával.
Halászlé tálalva

Tálalva

Érdekelhet még:

Töltött káposzta

Forralt bor

 

A pontyról részletesen itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű halászlé saját felvételei