Tejfölös gombapörkölt, más néven gombapaprikás. A gomba a párolódás közben levet enged, amelyet így nem kell elfőzni és a szaftba kerülve ízesíti azt.

Tejfölös gombapörkölt - tálalva

Tejfölös gombapörkölt készítése

Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 25 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg gomba (termesztett csiperke, vadon termő gombából, pl. szegfűgombából is lehet, de meglehetősen költséges)
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • piros fűszerpaprika (lehet kevés csípős is)
  • 1 kis pohár (1,5 dl) tejföl
  • 2 lapos evőkanál liszt
  • fél csokor petrezselyem (ha nincs, nem nagy baj)

Bevásárlólista

  • 1 kg gomba (termesztett csiperke)
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, édes (csípős) piros fűszerpaprika, liszt, só

Előkészítés

  • A gombát megtisztítod: a száráról a földes darabot levágod. Megmosod. Ne áztasd, mert áztatásnál sok vizet felvesz.
  • Tetszésed szerint darabolhatod: egészben szeleteled vagy leveheted a kalapját és külön-külön vágod szeletekre. Ne túl vékonyra, mert amúgy is összeesik főzés közben.
  • A hagymát apróra vágod
  • A zöldpaprikát és a paradicsomot is feldarabolod.
  • A petrezselymet felaprítod.

Tejfölös gombapörkölt készítése

  1. A hagymát és a zöldpaprikát a zsíron megfuttatod, de nem kell sokáig, mert akkor nem fő szét.

    Tejfölös gombapörkölt - hagyma dinsztelése

    Hagyma és zöldpaprika dinsztelése

  2. Leveszed a tűzhelyről, ráöntesz egy kevéske vizet (hogy a pirospaprika nehogy megkeseredjen), majd a pirospaprikát, összekevered.

    Tejfölös gombapörkölt - piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

  3. Hozzáadod a paradicsomot.

    Tejfölös gombapörkölt - paprika és paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  4. Ráteszed a gombát. Kicsit fedő alatt párolod, a gomba vizet ereszt és összeesik. Ezután az egészet összekevered és tovább főzöd (rövid ideig), amíg a gomba megpuhul.
    Gomba hozzáadva

    Gomba hozzáadva

    Tejfölös gombapörkölt - félkészen

    Gomba párolása

  5. 2 dl tejfölből és 2 evőkanál lisztből habarást készítesz, a gomba levével több lépésben felhígítod, majd a gombához adod.

    Tejfölös gombapörkölt - tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

  6. Összekevered, felforralod. A gomba leve besűrűsödik.

    Tejfölös gombapörkölt - készen

    Tejfölös gombapörkölt készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Párolás: 30 perc
  • Habarás: 5 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 25 perc)

Tálalás

Nokedli illik hozzá. Petrezselyem ággal, vagy vágott petrezselyemmel díszítheted.

Tejfölös gombapörkölt - tálban

Gombapaprikás tálban

Tejfölös gombapörkölt - nokedlival

Tejfölös gombapörköl nokedlival

Megjegyzések:

  • Tálalhatod kifőtt tésztával is (pl. spagettival, csavart tésztával vagy pennével).
  • Krumpli semmiféle formában nem illik hozzá – ha nagyon nem jó a tészta, akkor krumplipüré még a legalkalmasabb.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.