Epres csokis torta friss eperrel, amely széttörve vagy darabosan kerülhet a krémbe és a torta tetejére is. A csokoládékrém receptjét máshol is felhasználhatod.
Epres csokis torta készítése
Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók
20 cm átmérőjű tortaformához (8 szeletes tortához)
A tésztához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál nem cukrozott kakaópor
A krémhez:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál nem cukrozott kakaópor
- 1 rúd vanília vagy vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg eper
Bevásárlólista
- 10 db tojás
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 rúd vanília
- 20 dkg vaj
- 30 dkg eper
Emlékeztető: cukor, liszt, kakaópor
Megjegyzések:
- Ha nagyobb a tortaformád, dolgozz arányosan nagyobb mennyiségekkel.
- Azt is megteheted – mivel ebben a tortában kevés a tészta és nagyon sok a krém – hogy ugyanilyen mennyiségű krémhez több tojásból készítesz piskótát.
Epres csokis torta készítése
A torta tésztájának elkészítése:
Kakaós piskótát készítesz.
- A három tojás fehérjét csipet sóval, majd a cukor folyamatos adagolásával kemény habbá vered.
- Belekevered a tojások sárgáját.
- Adagokban szűrőkanálon beleszitálod a lisztet és óvatosan összekevered, hogy a hab ne törjön össze.
- Végül belekevered vigyázva a kakaóport is.
- 175 fokra előmelegített sütőben sütöd kb. 40 percig (ellenőrizd tűpróbával).
Csokoládé krém készítése:
- Amíg a torta tésztája sül, elkezdheted a krém készítését. Vedd ki a vajat a hűtőből és egy villával nyomkodd szét.
- A 4 db tojást keverd össze a 20 dkg cukorral és vízfürdő fölött főzd sűrű krémmé. (Vízfürdőt egy nagyobb és egy kisebb lábosból készíthetsz. A nagyobb lábosban vizet forralsz, erre helyezed a kisebb lábost a főznivalóval.)
- Vedd le a krém alapot a vízfürdőről, tördeld bele a csokoládét, kevergesd, amíg a meleg krémben a csokoládé megolvad és homogén lesz a massza. ízesítsd vaníliával (vagy vaníliás cukorral). Várd meg, amíg kihűl, vagy tedd hideg vízbe az alját és közben kevergesd.
- A vajat keverd ki és a csokoládé masszát adagokban keverd hozzá. Ez rendszerint fakanállal megoldható, de ha nehezen keveredne, vedd elő a kézi mixeredet a habverővel és keverd össze azzal. Sűrű, de jól kenhető krémet fogsz kapni.
A torta megtöltése:
- Az eprek levelét leszeded és megmosd (többször álló vízben). Lecsepegteted, félreteszel 5-6 szemet, a többit feldarabolod.
- A torta tésztáját egy éles késsel két részre vágod.
- Megkened a krém harmadával és rárakod a feldarabolt epret, majd rákened a krém második harmadát.
- Ráhelyezed a fedő piskóta lapot és a krém harmadik részével az egészet bevonod.
Elkészítési idő:
- Torta tészta készítése: 10 perc
- Torta sütése: 40 perc
- Tészta hűlése (ezalatt elkészülhet a krém, feldarabolható az eper): 40 perc
- Torta töltése, díszítése: 20 perc
Összesen: 110 perc
A epres csokis torta díszítése
Díszítheted félbevágott eprekkel vagy más formában darabolt gyümölcsökkel. Tehetsz tejszínhabot a tetejére és arra ültetheted az epreket. Én reszelt csokoládéval és félbe vágott eprekkel díszítettem.
Érdekelhet még:
Az eperről még többet itt olvashatsz:
Epres torta képek: saját készítésű desszert saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások