Uborkaleves: csak hidegen képzelhető el. Sóval, borssal, fokhagymával,  kaporral, tejföllel – a hagyományos uborkasalátához hasonló ízvilággal a meleg nyári napok kedvence lehet.

Hideg uborkalevs

Uborkaleves recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

(4 személyre szól a recept,  de kisebb mennyiségekben tálalva 6 személyre is elég lehet)

  • 2 db közepes kígyó uborka vagy 80 dkg fürtös uborka (akár 1 kg is lehet)
  • 4 kis doboz joghurt vagy kefir
  • 2 evőkanál tejföl
  • 6 nagyobb, vagy 8 kisebb gerezd fokhagyma

fűszerek: só, fehér bors, 1 csokor friss kapor.

Uborkaleves hozzávalók

Uborkaleves hozzávalók

Bevásárlólista

  • 2 db közepes kígyó uborka vagy 80 dkg fürtös uborka (akár 1 kg is lehet)
  • 4 kis doboz joghurt vagy kefir
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor kapor

Emlékeztető: só, őrölt fehér bors

Előkészítés

  • Az uborkákat megtisztítod, negyed részüket kis kockákra vágod, a többit durvább reszelőn lereszeled és állni hagyod 10 percig.
  • Közben megtisztítod a fokhagymát (ha nincs présed, felaprítod, vagy szétnyomod).
  • Megtisztítod a kaprot, egy-két szép szálat félreteszel, a többit apróra vágod.

Elkészítése

  1. A lereszelt uborkáról a levet eltávolítod.
  2. A joghurtot vagy kefirt, a tejfölt, ízlés szerinti sót és fehér borsot, a fokhagymát, a kapor háromnegyed részét egy tálban összekevered.

    Alkotók egy tálban

    Alkotók egy tálban

  3. Beleteszed a legyalult uborkát, azt is belekevered. Ha túl sűrű, kevés vizet tehetsz hozzá. Ha szükséges teszel még bele sót, borsot.

    Reszelt uborka hozzáadása

    Reszelt uborka hozzáadása

  4. A keveréket turmixolással pépesíted.
  5. A kész levest lehűtöd.

Elkészítési idő:

  • Uborka megtisztítása, feldarabolása, pihentetése: 20 perc
  • Alkotók összekeverése, fűszerezése, turmixolása: 10 perc

Összesen: 30 perc (ebből munka: 20 perc)

Az uborkaleves tálalása

Tálalhatod tálban, tányérokban vagy csészében. A levest belemered, uborkakockákat és kaprot szórsz a tetejére, majd rövid kaporszálat szúrsz a közepébe.

Uborkaleves hidegen 1

Uborkaleves csészében

Uborkaleves tálalva 1

Uborkaleves tányérban

Tálalhatod még uborkaszeletekkel, és a csésze szélére tűzött citromkarikával is.

Az uborkaleves előnyei

Az uborkaleves – lehet, hogy nem is gondolnál erre – számos előnnyel rendelkezik. Néhány ezekből:

  • nyáron – mivel olcsó az uborka – olcsó ételnek tekinthető
  • nem kell főzni , ezért kevés energia kell az elkészítéséhez
  • alacsony a kalóriatartalma (az uborkáé is az és cukor sincs benne) – ezért akár fogyókúrás ételnek is megfelel
  • gyorsan elkészül
  • szépen tálalható saját anyagaival is

A fő hideg leves kedvenc: a meggyleves mellett ez is kedvenced lehet.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.