Uborkaleves: csak hidegen képzelhető el. Sóval, borssal, fokhagymával, kaporral, tejföllel – a hagyományos uborkasalátához hasonló ízvilággal a meleg nyári napok kedvence lehet.
Uborkaleves recept
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
(4 személyre szól a recept, de kisebb mennyiségekben tálalva 6 személyre is elég lehet)
- 2 db közepes kígyó uborka vagy 80 dkg fürtös uborka (akár 1 kg is lehet)
- 4 kis doboz joghurt vagy kefir
- 2 evőkanál tejföl
- 6 nagyobb, vagy 8 kisebb gerezd fokhagyma
fűszerek: só, fehér bors, 1 csokor friss kapor.
Bevásárlólista
- 2 db közepes kígyó uborka vagy 80 dkg fürtös uborka (akár 1 kg is lehet)
- 4 kis doboz joghurt vagy kefir
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor kapor
Emlékeztető: só, őrölt fehér bors
Előkészítés
- Az uborkákat megtisztítod, negyed részüket kis kockákra vágod, a többit durvább reszelőn lereszeled és állni hagyod 10 percig.
- Közben megtisztítod a fokhagymát (ha nincs présed, felaprítod, vagy szétnyomod).
- Megtisztítod a kaprot, egy-két szép szálat félreteszel, a többit apróra vágod.
Elkészítése
- A lereszelt uborkáról a levet eltávolítod.
- A joghurtot vagy kefirt, a tejfölt, ízlés szerinti sót és fehér borsot, a fokhagymát, a kapor háromnegyed részét egy tálban összekevered.
- Beleteszed a legyalult uborkát, azt is belekevered. Ha túl sűrű, kevés vizet tehetsz hozzá. Ha szükséges teszel még bele sót, borsot.
- A keveréket turmixolással pépesíted.
- A kész levest lehűtöd.
Elkészítési idő:
- Uborka megtisztítása, feldarabolása, pihentetése: 20 perc
- Alkotók összekeverése, fűszerezése, turmixolása: 10 perc
Összesen: 30 perc (ebből munka: 20 perc)
Az uborkaleves tálalása
Tálalhatod tálban, tányérokban vagy csészében. A levest belemered, uborkakockákat és kaprot szórsz a tetejére, majd rövid kaporszálat szúrsz a közepébe.
Tálalhatod még uborkaszeletekkel, és a csésze szélére tűzött citromkarikával is.
Az uborkaleves előnyei
Az uborkaleves – lehet, hogy nem is gondolnál erre – számos előnnyel rendelkezik. Néhány ezekből:
- nyáron – mivel olcsó az uborka – olcsó ételnek tekinthető
- nem kell főzni , ezért kevés energia kell az elkészítéséhez
- alacsony a kalóriatartalma (az uborkáé is az és cukor sincs benne) – ezért akár fogyókúrás ételnek is megfelel
- gyorsan elkészül
- szépen tálalható saját anyagaival is
A fő hideg leves kedvenc: a meggyleves mellett ez is kedvenced lehet.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Miért kell a levét eltávolítani? Sosem értettem. Pláne, ha még utána esetleg vizet is kellene tenni bele? Akkor már nem jobb a saját leve? Levesről van szó..
Kedves Éva!
Igazad van, a levet nem okvetlenül kell eltávolítani, bár semmi nem történik, mert (ezt valahol olvastam) az értékes anyagok ilyen esetben is az uborkában maradnak (ennek biológiai oka van) – elsősorban víz távozik a sózásnál. Az uborkasalátában viszont a sok lé zavarna. Az uborkaleves esetében a kinyomott lét félre lehet tenni és utólag hígításra felhasználni – ha szükséges. Ha az összes lét benne hagyod, hígabb lesz a leves, de végül is, ez sem probléma. A lé felhasználása esetén viszont a sózásnál vigyázni kell a só mennyiségével.