Tárkonyos bárányleves: hagyományos húsvéti étel. Ha gondolkodsz azon, milyen bárány ételt készíts húsvétkor, ezt se hagyd ki a számításból. Elkészítheted sertés lapockából is.
Tárkonyos bárányleves készítése
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
-
40 dkg bárány lapocka
-
2 db közepes sárgarépa
-
2 db közepes fehér répa
-
4 evőkanál mirelit zöldorsó (gondolom, ez neked is mindig van otthon)
-
6 – 8 db közepes gomba (sampion) – ha kimarad, nem katasztrófa
-
1 fej nagyobb hagyma
-
1 evőkanál sertészsír (vagy vaj, ha szeretsz vele főzni)
-
2 evőkanál liszt
-
2 dl tejföl
-
só
-
fehér bors (ha fekete, az sem nagy baj, de jó, ha tartasz otthon fehéret is)
-
1 db citrom
-
tárkony (ne szaladgálj friss tárkonyért, jó a szárított, csak kicsit morzsold meg)
-
petrezselyem (a díszítéshez).
Bevásárlólista
-
40 dkg bárány lapocka
-
2 db közepes sárgarépa
-
2 db közepes fehér répa
- 6 – 8 db közepes gomba (sampion)
- 1 fej nagyobb hagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 db citrom
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: mirelit zöldborsó, sertészsír, liszt, só, őrölt fehér bors, tárkony
Előkészítés
- A húst megmosod, felvágod kockákra (kb. másfél centis legyen).
- A sárga- és fehér répát megtisztítod, méretüktől, vastagságuktól függően karikákra és/vagy kockákra vágod.
- A gombát felszeleteled.
- A hagymát apróra vágod.
Tárkonyos bárányleves készítése
- A zsíron megpárolod a hagymát, kicsit lepirítod (világos színűre).
- Beleteszed a bárányhúst, kevés vizet töltesz alája, és félig puhára párolod.
- Utána sorban: a zöldséget, a zöldborsót és gombát csak akkor, amikor a hús már megpuhult, mert ezek nagyon gyorsan főnek.
- Közben meg is sózod, mert különben nagyon ízetlenek lesznek a belevalók. Beleteszed a borsot és a tárkonyt is.
- Amikor minden puha, felengeded 1.2 – 1.5 liter vízzel és összeforralod (1 – 2 perc).
- Közben elkészíted a leves habarását: a lisztet jól elkevered a tejföllel, a meleg levessel felhígítod: kanalanként beleteszel annyi levest, hogy könnyen önthetővé váljon.
- Hozzáöntöd a leveshez keverés közben (a levest kevered), hogy ne legyen csomós.
- Még egyszer felforralod (erre azért van szükség, hogy a habarásban levő liszt ne maradjon nyers). Kevés citromlével ízesítheted, friss vagy szárított tárkonyt és kevés vágott petrezselymet (a tárkony elég erős íz, a petrezselyem nem fogja elnyomni, csak egy kis színt ad) szórhatsz a tetejére.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Hús és zöldségek párolása: 70 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 100 perc
Tárkonyos bárányleves tálalása
Tálaláskor petrezselyemmel és citrom karikával is díszítheted.
Tárkonyos bárányleves kép: saját felvétel
Nagyon finom lett a bárány leves, a többit is ki próbálom. Köszönöm