Cseresznyeszósz, cseresznyemártás: fűszerek nélkül – nyugodtam mondhatom – ízetlen. Megfelelő fűszerekkel, egy kis savanykás ízt belecsempészve viszont kiváló mártás jöhet létre.
Cseresznyeszósz, cseresznyemártás recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg cseresznye, kimagozva
- 3 dl tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint változhat)
- 1 db közepes citrom
- Fűszerek: szegfűszeg (3-4 db), fahéj (3-4 kisebb darab), citromhéj (egy negyednyi citromé)
- Gyömbér: egy jó kövér hüvelykujjnyi (Sándor Judit ötlete, nagyon jó!)
Bevásárlólista
- 1 kg cseresznye, kimagozva
- 1 közepes pohár tejföl
- 1 db citrom
- 1 db ujjnyi gyömbér
Emlékeztető: liszt, cukor, szegfűszeg, darabos fahéj
Előkészítés
- A cseresznyét megmosod, szárát leszeded, átöblíted és kimagozod.
- A fűszereket kifőzheted egy dl vízben, ha nem szeretnéd, hogy úszkáljanak a mártásban. Ezt a fűszeres vizet használd fel a főzésnél.
- A gyömbért meghámozod. (Nehogy késsel tedd!)
Cseresznyeszósz készítése
A kimagozott cseresznyét egy kb. kétszer akkora lábosba teszed.
A fűszeres vizet a cseresznyére öntöd. (Ha nem zavarnak ezek a fűszerek a mártásban, nem kell külön megfűznöd a fűszereket.
A meghámozott gyömbért darabokra vágod és azt is a cseresznyére teszed. Hozzáadod még a citrom levét, a cukrot és annyi vizet, hogy éppen ellepje.
Keverés közben (hogy a cukor feloldódjon) felforralod, tíz percig főzöd.
A tejfölből és a lisztből habarást készítesz: a tejfölbe belekevered a lisztet, kanalanként adsz hozzá a cseresznye levéből annyit, hogy önthetővé váljon.
Beleöntöd keverés közben a cseresznyébe.
Felforralod és készen is van. Ha a cseresznye érett, olyan szép sötét színe lesz, mintha meggyből készítetted volna. Hagyd kihűlni, közben néha keverd meg, hogy ne bőrösödjön a teteje. Hűtőszekrényben több napig is eláll.
Elkészítési idő (hűlés, hűtés nélkül):
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Főzés: 10 perc
- Habarás, felforralás: 5 perc
Összesen: 35 perc
Tálalás
Citrommal, mentalevéllel tálalhatod, hús mellé is nagyon finom:
A cseresznyeszósz, cseresznyemártás felhasználása
-
főtt vagy párolt húsok mellé főleg a nyári melegben a hideg cseresznyemártás nagyon illik
-
desszertként, ha a tetejére tejszínhabot teszel (kicsit olyan, mint egy cseresznyepuding tejszínhabbal).
Megjegyzés
A cseresznyeszósz télen is készíthető. Ha mélyhűtőben, kimagozva elteszel cseresznyét, télen friss gyümölcs helyett használhatod gyümölcslevesbe, süteményekbe, mártásba.
Cseresznyemártás képei: saját felvételek
Köszi a receptet. Én az ilyen leveseknél nem szoktam külön megfőzni az ízesítőket, hanem teatojásba teszem (van erre a célra egy külön tojásom) és akkor nem kell kerülgetni a darabokat. Cseresznyéből még nem főztem szószt, de most majd megpróbálom.
Kedves Zsuzsa! Szinte mindennel egyet értek, de én mellőzném a lisztet, csak sűrű tejföllel habarnám… Tóni
Ági!
Ez jó ötlet – egy edénnyel kevesebb. A cseresznye szószt a citrom kissé savanykássá teszi – szerintem ez jót tesz a kissé ízetlen cseresznyének.
Kedves Tóni!
Valóban, lehet hogy elé a tejföl is – a liszt meg valóban nem szükséges. Legközelebb kipróbálom.