Cseresznyeszósz, cseresznyemártás: fűszerek nélkül – nyugodtam mondhatom – ízetlen. Megfelelő fűszerekkel, egy kis savanykás ízt belecsempészve viszont kiváló mártás jöhet létre.

Cseresznye szósz húshoz

Cseresznyeszósz, cseresznyemártás  recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1  kg cseresznye, kimagozva
  • 3 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint változhat)
  • 1 db közepes citrom
  • Fűszerek: szegfűszeg (3-4 db), fahéj (3-4 kisebb darab), citromhéj (egy negyednyi citromé)
  • Gyömbér: egy jó kövér hüvelykujjnyi  (Sándor Judit ötlete, nagyon jó!)

Bevásárlólista

  • 1  kg cseresznye, kimagozva
  • 1 közepes pohár tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 db ujjnyi gyömbér

Emlékeztető: liszt, cukor, szegfűszeg, darabos fahéj

Előkészítés

  • A cseresznyét megmosod, szárát leszeded, átöblíted és kimagozod.
  • A fűszereket kifőzheted egy dl vízben, ha nem szeretnéd, hogy úszkáljanak a mártásban. Ezt a fűszeres vizet használd fel a főzésnél.
  • A gyömbért meghámozod. (Nehogy késsel tedd!)

Cseresznyeszósz készítése

A kimagozott cseresznyét egy kb. kétszer akkora lábosba teszed.

Főzés előtt

Főzés előtt

A fűszeres vizet a cseresznyére öntöd. (Ha nem zavarnak ezek a fűszerek a mártásban, nem kell külön megfűznöd a fűszereket.Forralt bor - fűszerek kifőzése

A meghámozott gyömbért darabokra vágod és azt is a cseresznyére teszed. Hozzáadod még a citrom levét, a cukrot és annyi vizet, hogy éppen ellepje.

Keverés közben (hogy a cukor feloldódjon) felforralod, tíz percig főzöd.

A tejfölből és a lisztből habarást készítesz: a tejfölbe belekevered a lisztet, kanalanként adsz hozzá a cseresznye levéből annyit, hogy önthetővé váljon.

Habarás 1

Habarás 1

Habarás 2

Habarás 2

Beleöntöd keverés közben a cseresznyébe.

Habarással felöntve

Habarással felöntve

Felforralod és készen is van. Ha a cseresznye érett, olyan szép sötét színe lesz, mintha meggyből készítetted volna. Hagyd kihűlni, közben néha keverd meg, hogy ne bőrösödjön a teteje. Hűtőszekrényben több napig is eláll.

Habarás belekeverve

Összekeverve, felforralva

Elkészítési idő (hűlés, hűtés nélkül):

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Főzés: 10 perc
  • Habarás, felforralás: 5 perc

Összesen: 35 perc

Tálalás

Citrommal, mentalevéllel tálalhatod, hús mellé is nagyon finom:

Cseresznye szósz húshoz

A cseresznyeszósz,  cseresznyemártás felhasználása

  • főtt vagy párolt húsok mellé főleg a nyári melegben a hideg cseresznyemártás nagyon illik
  • desszertként, ha a tetejére tejszínhabot teszel (kicsit olyan, mint egy cseresznyepuding tejszínhabbal).

Megjegyzés

A cseresznyeszósz télen is készíthető. Ha mélyhűtőben, kimagozva elteszel cseresznyét, télen friss gyümölcs helyett használhatod gyümölcslevesbe, süteményekbe, mártásba.

 

Cseresznyemártás képei: saját felvételek