Pesto (ejtsd: pesztó): az eredeti „pesto alla genovese” az olasz Liguria régió konyhájának jellegzetessége (központja Genova), de ma már sokféle formában megtaláljuk Olaszországban is.
Tudnivalók a pestoról
Mi a pesto?
A pesto – nem más, mint egy szósz. Az eredeti pesto alkotói:
- bazsalikom
- olíva olaj
- fenyőmag
- fokhagyma
- pecorino vagy parmezán sajt
- só.
Összetételét és korszerű elkészítési módját a Bazsalikom pesto c. írásomban találod.
A pesto eredete és eredeti elkészítése
Eredete:
Bár már voltak elődei, a 19 században terjedt el. Kezdetben a fűszerek tartósítására használták, de később sokkal nagyobb szerepet kapott, mint olyan szósz, amely tészta- és tojásételekre tehető, vagy különféle más ételek ízesítésére is felhasználható.
Elkészítése:
Korábban márvány mozsárban készítették kőrisfa vagy puszpáng (buxus) mozsártörővel. A pirított fenyőmagot a fokhagymával összemorzsolták, majd tovább dörzsölték sóval és a bazsalikommal. Ezt követően adták hozzá a reszelt sajtot és az olíva olajat.
A mai elkészítési módszer sokkal egyszerűbb és gyorsabb: különféle konyhai gépekkel: robotgéppel, darálóval, botmixerrel történhet. Többek véleménye szerint – sajnos – ezekkel a módszerekkel a bazsalikom veszít az aromájából, és nő a fokhagyma dominanciája (ezért nem szabad túl sok fokhagymát beletenni).
Változatok
Az eredeti peston kívül ma már sokféle pest recept ismert, még Olaszország különböző vidékein is más-más összetételben készítik. A szicíliai aszalt paradicsomot, rikotát és mandulát tartalmaz, a calabriai kaliforniai paprikát és borsot. Létezik spanyol változat is, amelyben petrezselyem, rukkola, csili paprika, juhsajt, sőt narancs is van.
Általánosságban elmondható, hogy az alkotók:
Zöldfűszer (frissen, nem szárítva), amely lehet:
- bazsalikom
- petrezselyem
- rukkola
- vegyes zöldfűszer (pl. Jamie Oliverében kakukkfű és rozmaring is van)
- medvehagyma (ez újdonságnak is nevezhető)
- menta (gyümölcssalátákhoz használt pestoban)
Olajos magvak:
- fenyőmag
- dió
- kesudió
- mogyoró
- mandula
- pisztácia
- tökmag
Sajt:
- pecorino
- parmezán
- egyéb tájjellegű sajtok
Többi összetevő (általában nem változik):
- fokhagyma
- só
- olíva olaj (napraforgóolajat is emlegetnek, de ez szerintem már szentségtörés)
Megjegyzés:
Egyes pestoféleségek még citrusféléket (lime, narancs) is tartalmaznak.
Pestok a kereskedelemben
Ma már minden áruházlánc forgalmaz saját márkát ebből a szószból (de pl. Jamie Olivernek is van sajátja), és mindegyiknek más az összetétele, és ennek megfelelően az íze is.
Megjegyzések:
- Több helyen (pl. Divány, Origo) lehet olvasni különféle tesztekről és értékelésekről. Az árak elég tág határok között ingadoznak ( 2000 – 7000 Ft/ kg). Ezek tartósított termékek, amelyek hőkezeléssel vagy tartósítószerrel készülnek.
- Az értkelésekből az is kiderül, hogy az otthon, frissen készített pestonak nincs párja. Igaz, hogy készítése időt igényel, de bőven megéri a fáradságot.
Házilag készített pesto
Felhasználás
Felhasználása széleskörű (friss vagy tartósított pestóból):
- tésztákra
- húsok pácolására
- salátákba
- levesek és mártások ízesítésére
Források:
- Wikipédia
- Rántotthús Wokban
- Mindmegette
Legutóbbi hozzászólások