Tejfölös gombapörkölt, más néven gombapaprikás. A gomba a párolódás közben levet enged, amelyet így nem kell elfőzni és a szaftba kerülve ízesíti azt.
Tejfölös gombapörkölt készítése
Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 25 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg gomba (termesztett csiperke, vadon termő gombából, pl. szegfűgombából is lehet, de meglehetősen költséges)
- 2 nagyobb fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- piros fűszerpaprika (lehet kevés csípős is)
- só
- 1 kis pohár (1,5 dl) tejföl
- 2 lapos evőkanál liszt
- fél csokor petrezselyem (ha nincs, nem nagy baj)
Bevásárlólista
- 1 kg gomba (termesztett csiperke)
- 2 nagyobb fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, édes (csípős) piros fűszerpaprika, liszt, só
Előkészítés
- A gombát megtisztítod: a száráról a földes darabot levágod. Megmosod. Ne áztasd, mert áztatásnál sok vizet felvesz.
- Tetszésed szerint darabolhatod: egészben szeleteled vagy leveheted a kalapját és külön-külön vágod szeletekre. Ne túl vékonyra, mert amúgy is összeesik főzés közben.
- A hagymát apróra vágod
- A zöldpaprikát és a paradicsomot is feldarabolod.
- A petrezselymet felaprítod.
Tejfölös gombapörkölt készítése
- A hagymát és a zöldpaprikát a zsíron megfuttatod, de nem kell sokáig, mert akkor nem fő szét.
- Leveszed a tűzhelyről, ráöntesz egy kevéske vizet (hogy a pirospaprika nehogy megkeseredjen), majd a pirospaprikát, összekevered.
- Hozzáadod a paradicsomot.
- Ráteszed a gombát. Kicsit fedő alatt párolod, a gomba vizet ereszt és összeesik. Ezután az egészet összekevered és tovább főzöd (rövid ideig), amíg a gomba megpuhul.
- 2 dl tejfölből és 2 evőkanál lisztből habarást készítesz, a gomba levével több lépésben felhígítod, majd a gombához adod.
- Összekevered, felforralod. A gomba leve besűrűsödik.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Párolás: 30 perc
- Habarás: 5 perc
Összesen: 55 perc (ebből munka: 25 perc)
Tálalás
Nokedli illik hozzá. Petrezselyem ággal, vagy vágott petrezselyemmel díszítheted.
Megjegyzések:
- Tálalhatod kifőtt tésztával is (pl. spagettival, csavart tésztával vagy pennével).
- Krumpli semmiféle formában nem illik hozzá – ha nagyon nem jó a tészta, akkor krumplipüré még a legalkalmasabb.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások