Sült karfiol: egyszerű, gyors és fenomenális. Fokhagymás tejföllel vagy majonézzel, vagy más mártással. Ha kedveled a karfiolt, ezt ki ne hagyd!
Sült karfiol recept
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
2 személyre
- 1 db, megtisztítva kb. 1 kg-os karfiol (zölddel 1,2 kg)
- 0,3 dl olíva olaj (lehet több vagy kevesebb)
- 1 kávéskanál őrölt fehér bors
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér (kihagyhatod)
- 1 kávéskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
Bevásárlólista
- 1 db kb. 1,2 kg-os karfiol
Emlékeztető: olíva olaj, fehér bors, gyömbér, fokhagyma, só
Előkészítés
- A karfiol fejet a zöldektől megtisztítod, leöblíted. A tövére állítva a vizet kicsepegteted, papírtörlővel vagy konyharuhával megtörölgeted.
- Függőlegesen 1,5 cm vastag szeletekre vágod.
- A szeletek mindkét oldalát megsózod, néhány perc állás után fűszerezed fehér borssal és gyömbérporral.
- Mindkét oldalt bekened olíva olajjal.
- A fokhagyma gerezdeket megtisztítod, hosszában felszeleteled.
Megjegyzések:
- 4 adaghoz két fejet vásárolj, mert nem lesz elég az egy.
- A szeletelésnél keletkező apró darabokat tedd félre és használd fel egy zöldségleveshez. A két nagy szelet mellett lesznek még kisebb szeletek, azokat a nagyokkal együtt fűszerezd és süsd meg. Az aprókat is megsütheted, de azokat fűszerezni és sütésnél forgatni egy kicsit macerás lesz.
Sült karfiol elkészítése
- Egy nagyobb serpenyőt felforrósítasz. Beleteszel 1 evőkanál olíva olajat és a fokhagyma szeleteket. A fokhagymát fél perc után kiszeded. Kicsit megsülnek, ha szereted, tálalásnál rászórhatod a karfiolra.
- A karfiol szeleteket beleteszed a serpenyőbe. Mindkét oldalukat megsütöd annyira, hogy a felületükön itt-ott barnás színű legyen.
- Rátöltesz néhány evőkanálnyi vizet és lefeded. Fedő alatt párolod addig, amíg a karfiol félpuha lesz. Ez 4 – 5 percet vesz majd igénybe.
- Leveszed a fedőt, és a víz elpárolása után mindkét oldalt ismét átsütöd. Ezalatt a karfiol még egy kicsit tovább puhul, de nem esnek szét a szeletek. Ezzel az étel el is készült.
Megjegyzés:
- Ügyelj arra, hogy a karfiolt ne párold puhára, mert a szeletek szét fognak esni és a végén massza-szerű lesz az étel. Nem sült, hanem főtt karfiol lesz a végeredmény.
Elkészítési idő:
- Karfiol megtisztítása, fűszerezése: 10 perc
- Elősütés, párolás, sütés: 15 perc
Összesen: 25 perc
Tálalás
Tálalhatod:
Főételként (kalóriaszegény) fokhagymás tejföllel:
Sült karfiol tálalva Churchill kerámia tányéron
Mártásokkal:
- Sajtmártással
- Majonézből tejföllel készült tartár mártással
- Remulád mártással
- Fokhagymás tejföllel
Köretként sült húsokhoz
Kalóriaszegény zöldségköret.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások