Sült karfiol: egyszerű, gyors és fenomenális. Fokhagymás tejföllel vagy majonézzel, vagy más mártással. Ha kedveled a karfiolt, ezt ki ne hagyd!

Sült karfiol

Sült karfiol recept

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

2 személyre

  • 1 db, megtisztítva kb. 1 kg-os karfiol (zölddel 1,2 kg)
  • 0,3 dl olíva olaj (lehet több vagy kevesebb)
  • 1 kávéskanál őrölt fehér bors
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér (kihagyhatod)
  • 1 kávéskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma

Bevásárlólista

  • 1 db kb. 1,2 kg-os karfiol

Emlékeztető: olíva olaj, fehér bors, gyömbér, fokhagyma, só

Előkészítés

  • A karfiol fejet a zöldektől megtisztítod, leöblíted. A tövére állítva a vizet kicsepegteted, papírtörlővel vagy konyharuhával megtörölgeted.

    Karfiol megtisztítva

    Karfiol megtisztítva

  • Függőlegesen 1,5 cm vastag szeletekre vágod.

    Karfiol szeletekre vágva

    Karfiol szeletekre vágva

  • A szeletek mindkét oldalát megsózod, néhány perc állás után fűszerezed fehér borssal és gyömbérporral.
  • Mindkét oldalt bekened olíva olajjal.

    Fűszerezve

    Fűszerezve

  • A fokhagyma gerezdeket megtisztítod, hosszában felszeleteled.

Megjegyzések:

  • 4 adaghoz két fejet vásárolj, mert nem lesz elég az egy.
  • A szeletelésnél keletkező apró darabokat tedd félre és használd fel egy zöldségleveshez. A két nagy szelet mellett lesznek még kisebb szeletek, azokat a nagyokkal együtt fűszerezd és süsd meg. Az aprókat is megsütheted, de azokat fűszerezni és sütésnél forgatni egy kicsit macerás lesz.

Sült karfiol elkészítése

  1. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítasz. Beleteszel 1 evőkanál olíva olajat és a fokhagyma szeleteket. A fokhagymát fél perc után kiszeded. Kicsit megsülnek, ha szereted, tálalásnál rászórhatod a karfiolra.

    Olaj fokhagymával

    Olaj fokhagymával

  2. A karfiol szeleteket beleteszed a serpenyőbe. Mindkét oldalukat megsütöd annyira, hogy a felületükön itt-ott barnás színű legyen.

    Sütés 1

    Sütés 1

  3. Rátöltesz néhány evőkanálnyi vizet és lefeded. Fedő alatt párolod addig, amíg a karfiol félpuha lesz. Ez 4 – 5 percet vesz majd igénybe.

    Párolás

    Párolás

  4. Leveszed a fedőt, és a víz elpárolása után mindkét oldalt ismét átsütöd. Ezalatt a karfiol még egy kicsit tovább puhul, de nem esnek szét a szeletek. Ezzel az étel el is készült.

    Sütés 2

    Sütés 2

Megjegyzés:

  • Ügyelj arra, hogy a karfiolt ne párold puhára, mert a szeletek szét fognak esni és a végén massza-szerű lesz az étel. Nem sült, hanem főtt karfiol lesz a végeredmény.

Elkészítési idő:

  • Karfiol megtisztítása, fűszerezése: 10 perc
  • Elősütés, párolás, sütés: 15 perc

Összesen: 25 perc

Tálalás

Tálalhatod:

Főételként (kalóriaszegény) fokhagymás tejföllel:

Sült karfiol tálalva 1

Sült karfiol tálalva 

Sült karfiol tálalva Churchill kerámia tányéron

Mártásokkal:

Köretként sült húsokhoz

Kalóriaszegény zöldségköret.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.