Sajtos makaróni: a legkedveltebb tésztaételek közé tartozik. Ez a recept egy kissé eltér a szokásostól de állítom, hogy jobb lesz.

Sajtos makaróni 1

Sajtos makaróni recept

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 40 dkg száraztészta, vagy 2 tojásból készített 8 tojásos házi tészta
  • 4 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg félkemény sajt (cheddar, trappista)
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 kis pohár (vagy 4 – 5 evőkanálnyi tejföl)
  • 1 kis csokor friss petrezselyem (téli időszakban lehet mélyhűtött)
  • és kell még a tésztafőzéshez egy fakanál, egy szűrőkanál és egy 5 literes fazék

Bevásárlólista

  • 50 dkg száraz tészta
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg félkemény sajt (cheddar, trappista)
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só

Megjegyzések:

  • Olaj nem kell a főzővízbe frissen történő fogyasztás esetén. (Egyébként, mivel a tészta gyorsan készül, a frissen főzés a kívánatos.
  • Ha a fogyasztás mégis később vagy másnap történik, lehet rá tenni 1 evőkanálnyi zsírt, vajat vagy olajat.
  • A tésztát általában 50 dkg-os csomagokban árulják. A maradék 10 dkg-al nehéz lenne mit kezdened. Ezért azt ajánlom, főzd meg az egészet – ugyanennyi főzővizet használva. Lehet, hogy akkora sikere lesz – e szerint a recept szerint készítve – hogy elfogy. Felhasználhatod másnap is kiegészítő ételnek, köretnek, de akár a mélyhűtőben is félre teheted. Egyszer biztosan jól fog jönni.

Előkészítés

  • A füstölt szalonnát kis kockákra vágod.
  • A sajtot lereszeled. Ha darabos parmezánod van, azt is lereszeled.
  • A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.

Sajtos makaróni készítése

  1. Felteszed a tésztafőző vizet melegedni. Ha nincs vízforralód, ezzel kezdheted a munkát. Amíg a víz melegszik, elvégezheted az előkészítő munkákat. Ha van vízforralód, melegítsd meg a vizet abban (gyorsabb és energiatakarékos módszer).
  2. Beleszórod a sót.
  3. Kiolvasztod a szalonnát.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  4. Amikor a víz lobogva forr, beleteszed a tésztát úgy, ahogy a képen látod.

    Makaróni elhelyezése a fazékban

    Makaróni elhelyezése a fazékban

  5. Ahogy elkezd a tészta puhulni, egy fakanállal beleigazítod a fazékba.
  6. Beállítod, hogy egyenletesen, nagyobb buborékokkal forrjon a víz.
    Tészta főzése 1

    Tészta főzése 1

    Tészta főzése 2

    Tészta főzése 2

  7. A tésztát hagyod főni a zacskón megadott főzési ideig. Lehet, hogy akkor még kemény lesz – ha a mostanában szokásos al dente (fogkemény) keménységre adták meg a főzési időt.
  8. Megkóstolod, és ha szükségesnek látod, tovább főzöd addig, amíg az általad kívánt puhaságot eléri a tészta. Vigyázz, ne főljön szét, mert élvezhetetlenné válik és nem is lesz szép látvány.
  9. Amikor a tészta megfőtt, egy szűrőkanállal kiszeded egy nagyobb tálba. Az utolsó adagot nehéz lesz a kanállal kiszedni, ezért vigyázva, hogy le ne forrázd a kezed, az egész vizet a szűrőkanálban töltöd. Ha van ott valaki a családból, kérd meg, hogy tartsa a szűrőkanalat.

    Tészta kiszedése

    Tészta kiszedése

  10. Ne öblítsd le.
  11. Ezzel a tészta elkészült, forrón tálald.

    Makaróni készen

    Makaróni készen

Megjegyzések:

  • A tésztafőzésről részletesen itt olvashatsz.
  • Ha éppen diétázol, a szalonnát természetesen elhagyhatod.

Elkészítési idő:

  • szalonna felkockázása, sajt lereszelése, víz melegítése: 10 perc
  • tészta kifőzése: 10 perc
  • tálalás: 5 perc

Összesen: 25 perc

Tálalás

  • A kifőtt makarónit a tányérokra teszed.
  • Rászórod elosztva a sajtot.
  • Kis adagokban ráteszed a tejfölt.
  • Rászórod a szalonnakockákat, megöntözöd a szalonnazsírral. Végül a parmezánt és a petrezselyem zöldet is a tésztákra teszed, bóbitával díszítheted.
    Sajtos makaróni tálalva 1

    Sajtos makaróni tálalva 1

     

    Képek: saját készítésű étel saját felvételei.