Krumplis tészta: diákmenzák gyakran készített étele. Aki ott ismerte meg (én is), nem valószínű, hogy megkedvelte. Néhány apró fogással azonban finom tésztaétel lesz belőle.
Krumplis tészta recept
Elkészítési idő: 50 perc
Krumplis tészta hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg kockatészta (veheted készen, vagy készíthetsz 4 tojásból és lisztből házi tésztát)
- 1 kg krumpli (szétfőlős fajta, nyár elején régi krumpli)
- 1 nagy fej hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika
- 1 evőkanál só (a tészta kifőző vizéhez) + 1 kiskanál a paprikás krumplihoz
Bevásárlólista
- 40 dkg kockatészta (veheted készen, vagy készíthetsz 4 tojásból és lisztből házi tésztát)
- 1 kg krumpli
- 1 nagy fej hagyma
Emlékeztető: sertészsír, piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A hagymát felaprítod.
- A krumplit meghámozod, megmosod, majd kockákra vágod.
Krumplis tészta készítése
A krumplis tészta készítése két részből áll:
- a krumpliból paprikás krumpli készül, amelyet elkészülése után össze kell törni
- a tört paprikás krumplihoz adjuk a kifőtt tésztát.
Paprikás krumpli készítése:
- A megolvasztott zsíron megdinszteled a hagymát.
- A tűzhelyről levéve hozzáadod a piros paprikát.
- Elkevered a párolt hagymával, kevés vizet öntesz rá.
- Hozzáadod a krumplit és felöntöd annyi vízzel, ami éppen ellepi. Megsózod.
- Elkezded főzni. A főzési idő kb. fél óra lesz.
A paprikás krumpli részletesebb receptjét is átnézheted.
Tészta főzése:
Részletesen itt találod.
- Felteszed a tészta főző vizét melegedni egy jó nagy fazékban vagy lábasban. (Ha van vízforralód, használd! Ez esetben 20 perc után is elég a forró vizet elkészíteni.) Tedd bele az 1 evőkanál sót.
- Negyed óra elteltével (a főzővíz erősen forrjon) tedd bele a tésztát főni. A főzési időt a tészta csomagolása fogja tartalmazni.
- Amikorra a tészta megfő, a paprikás krumpli is elkészül (azért nem árt, ha megnézed, hogy a krumpli valóban megpuhult-e.
Krumplis tészta elkészítése:
- Törd össze a krumplit.
- Add hozzá a megfőtt és lecsepegtetett tésztát.
- Keverd össze és elkészültél. Ha szükséges, sózd utána.
Szabályok, hogy az étel jól sikerüljön
- A krumpli több legyen, mint a tészta.
- Tartsd be a tésztafőzés előírásait.
- Időzítés: a paprikás krumpli és a tészta egyszerre legyen kész.
- A tésztát tedd a krumplihoz és ne fordítva.
Megjegyzés:
- Ha házi tésztából készíted, akkor először készítsd el a tésztát és tedd félre. Mivel a fissen készült tészta néhány perc alatt megfő, akkor kezd el főzni, amikor a krumpli már majdnem megpuhult.
Elkészítési idő:
- Előkészítés (hagyma, krumpli darabolása): 15 perc
- Főzés: 35 perc
Összesen: 50 perc
Tálalás
Tejfölös uborkasaláta az ideális kiegészítője – külön tálkában tálald.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Mi sokkal több pirospaprikát teszünk bele – nekünk így nagyon finom, az egyik kedvenc ételünk 🙂
Nálunk ez nem túl gyakori étel, de legközelebb kipróbálom több paprikával.