Gombás makaróni: finom tésztaétel, pénztárcakímélő és ha jól szervezed meg a munkát, akkor még gyorsan el is készül. Kell ennél több? Nem, de kevesebb sem (nem ismerős?).
Gombás makaróni recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg makaróni (ha fél kilós csomagolásban van, elkészítheted az egészet)
- 80 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 1 teáskanál sertészsír (vagy napraforgó olaj)
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál só a tészta kifőzéséhez
- 1/2 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 40 dkg makaróni (ha fél kilós csomagolásban van, elkészítheted az egészet)
- 80 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 db paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, édes piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A gombát megmosod, feldarabolod.
- A hagymát megtisztítod, apróra vágod.
- A paradicsom felét 4 gerezdre szeled, a másik felét felaprítod.
- A petrezselymet 2 szál kivételével apróra vágod.
Gombás makaróni készítése
Az étel elkészítése két részből áll:
- gomba párolása vagy belőle pörkölt elkészítése (előző nap is elkészülhet)
- a makaróni kifőzése.
A gomba elkészítése:
- A megolvasztott zsíron megpárolod a hagymát.
- Beleteszed az apróra darabolt paradicsomot (levet fog engedni).
- Beleteszed a piros paprikát és 1 – 2 teáskanálnyi vizet (több nem kell, mert a gomba levet fog engedni).
- Hozzáadod a feldarabolt gombát, megsózod és fedő alatt puhára párolod.
A tészta kifőzése
Egy nagyobb, 4 – 5 literes fazék kell hozzá. A tésztafőzést részletesebben itt olvashatod.
- Amíg a gomba készül, vizet forralsz a tűhelyen vagy a vízforralóban részletekben és a fazékba töltöd. Addig melegíted, amíg a víz már lobogva forr.
- Beleteszel 2 evőkanál sót, majd a makarónit. Kezdetben kiáll az edényből, de amikor az alja puha, néhány mozdulattal már az egész tésztát bele tudod nyomkodni a forrásban levő vízbe.
- A tészta csomagolásán levő ideig főzöd. Ha nem szereted a fogkemény tésztát, akkor egy kicsit tovább, de vigyázz, szét ne főzd, mert akkor élvezhetetlenné válik.
- Amikor már számodra megfelelően puha, tésztaszűrővel kiszeded és egy tálba teszed. Ne öblítsd le.
- Ezzel az étel mindkét része elkészült. Tálalhatsz.
Elkészítési idő:
- Vízforralás: 10 perc
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Gomba elkészítése, közben a tészta kifőzése: 20 perc
Összesen: 40 perc
A gombás makaróni tálalása
Ne keverd össze a gombát és a tésztás. Sokkal szebb lesz a tányérokon az étel, ha először kitálalod a tésztát és a kicsit elsimítva a tetejére teszed a gombát és megszórod petrezselyemmel. Díszítheted egy gerezd paradicsommal és petrezselyem szállal.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások