Fejes saláta receptek: ismert saláták újragondolt formában és ismeretlen nevű alkotások szerepelnek itt – mindenekelőtt nyáron jól használható változatokban.
Fejes saláta receptek
Itt olyan hozzávalókat sorolok fel, amelyeket részben nyáron jórészt tárolsz a hűtődben, részben az élelmiszer áruházakban vagy zöldséges üzletekben könnyen beszerezhetők. Így egy kis odafigyeléssel szint naponta tehetsz egy-egy salátát az asztalra.
Elkészítési idő: néhány kivételtől eltekintve: 20 – 25 perc
Fejes saláta receptek – hozzávalók
4 személyre
Saláta alaphoz
Ezeket tartsd otthon:
- vöröshagyma
- lila hagyma
- fekete olíva bogyó
- kápia vagy kaliforniai paprika
- dió
- köles (vagy kuszkusz, bulgur, quinoa)
- olíva olaj
- só, bors
- petrezselyemzöld, bazsalikom, menta, snidling,
Ezeket alkalmanként vásárold hozzá:
- fejes saláta alap
- eper
- póré hagyma
- paradicsom
- koktél paradicsom
- uborka
- feta sajt
- mozzarella (legjobb, ha mini mozzarellát vásárolsz)
- parmezán (reszelve is vásárolhatod)
Amit készítened kell:
- felkockázott sült vagy pirított főtt cékla
- kruton (fűszeres kenyérkocka)
Öntetekhez:
- olíva olaj (jó minőségű)
- majonéz
- joghurt
- mustár
Bevásárlólista
Készítése itt értelmetlen
Előkészítés
- Egyes alapanyagok előkészítés nélkül felhasználhatók (mini mozzarella, fekete olíva bogyó)
- A képeken láthatod, hogy az alapanyagok nagy részét tisztítás, megmosás és leszárítás után fel kell tépkedni kockázni, darabolni, vagy szeletelni a jól fogyasztható eredmény érdekében.
- A céklát meg kell sütnöd vagy főznöd és megpirítanod
- A krutont el kell készítened
- A diót fel kell aprítani
- A kölest meg kell főzni
Fejes saláta receptek – elkészítés
A képek segítségével könnyen összeállíthatod, ezért csak a hozzávalókat adom meg. Fűszerezhetsz sóval, frissen őrölt borssal, zöld- vagy szárított fűszerekkel kedvedre. A fetával készített saláták görög saláta jellegűek, ezért ezekhez a bazsalikom illik. A többinél használhatsz petrezselymet, snidlinget vagy mentát. (Ezeket a hozzávalókban külön nem jelöltem, mivel egyéni ízlés és mi van otthon kérdése.)
Hamis cézár saláta
Hozzávalók:
- 2 fej fejes saláta (az eredeti receptben római saláta van)
- 3 dkg parmezán sajt
- két maréknyi kruton
- öntet: 1 tojásból majonéz (kb. 1 dl)
Elkészítés:
Görög pásztor saláta
Hozzávalók:
- 1 fej fejes saláta
- 1 db nagyobb kígyó uborka
- 8 db közepes paradicsom
- 20 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
- 1 fej lila hagyma
- 20 – 25 szem fekete olíva bogyó
- öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj
Elkészítés:
Epres saláta
Hozzávalók:
• 1 db nagy vagy 2 db kisebb fejes saláta
• 8 szem eper
• 10 – 20 dkg (1 vagy 2 csomag) mini mozzarella
• 4 szelet nyers füstölt vagy főtt sonka
• 1 szál mentalevél (lehet citromfű is)
• öntet: 4-6 evőkanál extra szűz olíva olaj
Elkészítés:
Mari salátája
Egy diétás változat
Hozzávalók:
- 1 db fejes saláta
- 1 db nagyobb kígyó uborka
- 8 db közepes paradicsom
- 10 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
- öntet: 4 evőkanál extra szűz olíva olaj
Elkészítés:
Fejes saláta céklával, fetával
Hozzávalók:
• 1 db fejes saláta
• 2 db közepes cékla
• 20 dkg feta sajt
• fél piros kápia vagy kaliforniai paprika
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj
Előkészítés:
A céklát megmosod, felkockázod és serpenyőben átpirítod.
Elkészítés:
Vegyes saláta koktél paradicsommal, fetával, lila hagymával
Hozzávalók:
• 1 db fejes saláta
• 25-30 db koktél paradicsom
• 20 dkg feta sajt
• fél fej lila hagyma
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj
Elkészítés:
Saláta dióval
Hozzávalók:
- 1 db fejes saláta
- 1 db kígyó uborka
- 8 db paradicsom
- 1 db póré hagyma
- 10 dkg dió
- öntet: 4 – 6 evőkanál olíva olaj
Elkészítés:
Saláta kölessel
Hozzávalók:
• 1 db fejes saláta
• 1 db kígyó uborka
• 25-30 db koktél paradicsom (vagy 8 db felkockázott paradicsom)
• 5 dk hántolt köles
• 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj
• fél marék snidling
Előkészítés:
- A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd.
Elkészítés:
Tálalás
- A saláta alap alkotóit összekevered. Vigyázz a feta sajttal azért, mert nagyon könnyen széttöredezik. (A többi alkotó összekeverése után tedd csak a saláta tetejére, így az eredmény nemcsak finom, hanem szép látvány is lesz.
- A külön használatos fűszereket (só, őrölt bors, friss zöld fűszerek) beleteheted a saláta alapba. Gondolj azonban arra, hogy a kész öntetek (majonéz, mustár) is tartalmaznak fűszereket.
- Az öntetet csak tálalás előtt tedd a salátára, mert különben levet enged és összeesik. Természetesen, ha van maradék, így is elfogyasztható, de nem lesz olyan finom és látványos, mint frissen készítve.
Képek: saját készítésű saláták faját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások