Fejes saláta receptek: ismert saláták újragondolt formában és ismeretlen nevű alkotások szerepelnek itt – mindenekelőtt nyáron jól használható változatokban.

Saláta céklával, fetával 1

Fejes saláta receptek

Itt olyan hozzávalókat sorolok fel, amelyeket részben nyáron jórészt tárolsz a hűtődben,  részben az élelmiszer áruházakban vagy zöldséges üzletekben könnyen beszerezhetők. Így egy kis odafigyeléssel szint naponta tehetsz egy-egy salátát az asztalra.

Elkészítési idő: néhány kivételtől eltekintve: 20 – 25 perc

Fejes saláta receptek – hozzávalók

4 személyre

Saláta alaphoz

Ezeket tartsd otthon:

  • vöröshagyma
  • lila hagyma
  • fekete olíva bogyó
  • kápia vagy kaliforniai paprika
  • dió
  • köles (vagy kuszkusz, bulgur, quinoa)
  • olíva olaj
  • só, bors
  • petrezselyemzöld, bazsalikom, menta, snidling,

Ezeket alkalmanként vásárold hozzá:

  • fejes saláta alap
  • eper
  • póré hagyma
  • paradicsom
  • koktél paradicsom
  • uborka
  • feta sajt
  • mozzarella (legjobb, ha mini mozzarellát vásárolsz)
  • parmezán (reszelve is vásárolhatod)

Amit készítened kell:

  • felkockázott sült vagy pirított főtt cékla
  • kruton (fűszeres kenyérkocka)

Öntetekhez:

  • olíva olaj (jó minőségű)
  • majonéz
  • joghurt
  • mustár

Bevásárlólista

Készítése itt értelmetlen

Előkészítés

  • Egyes alapanyagok előkészítés nélkül felhasználhatók (mini mozzarella, fekete olíva bogyó)
  • A képeken láthatod, hogy az alapanyagok nagy részét tisztítás, megmosás és leszárítás után fel kell tépkedni kockázni, darabolni, vagy szeletelni a jól fogyasztható eredmény érdekében.
  • A céklát meg kell sütnöd vagy főznöd és megpirítanod
  • A krutont el kell készítened
  • A diót fel kell aprítani
  • A kölest meg kell főzni

Fejes saláta receptek – elkészítés

A képek segítségével könnyen összeállíthatod, ezért csak a hozzávalókat adom meg. Fűszerezhetsz sóval, frissen őrölt borssal, zöld- vagy szárított fűszerekkel kedvedre. A fetával készített saláták görög saláta jellegűek, ezért ezekhez a bazsalikom illik. A többinél használhatsz petrezselymet, snidlinget vagy mentát. (Ezeket a hozzávalókban külön nem jelöltem, mivel egyéni ízlés és mi van otthon kérdése.)

Hamis cézár saláta

Hozzávalók:

  • 2 fej fejes saláta (az eredeti receptben római saláta van)
  • 3 dkg parmezán sajt
  • két maréknyi kruton
  • öntet: 1 tojásból majonéz (kb. 1 dl)

Elkészítés:

Hamis cézár saláta

Hamis cézár saláta

Görög pásztor saláta

Hozzávalók:

  • 1 fej fejes saláta
  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 20 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 – 25 szem fekete olíva bogyó
  • öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Görög pásztor saláta

Görög pásztor saláta

Epres saláta

Hozzávalók:

• 1 db nagy vagy 2 db kisebb fejes saláta
• 8 szem eper
• 10 – 20 dkg (1 vagy 2 csomag) mini mozzarella
• 4 szelet nyers füstölt vagy főtt sonka
• 1 szál mentalevél (lehet citromfű is)
• öntet: 4-6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Mari salátája

Egy diétás változat

Hozzávalók:

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 10 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • öntet: 4  evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Mari salátája

Mari salátája

Fejes saláta céklával, fetával

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 2 db közepes cékla
• 20 dkg feta sajt
• fél piros kápia vagy kaliforniai paprika
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Előkészítés:

A céklát megmosod, felkockázod és serpenyőben átpirítod.

Elkészítés:

Saláta céklával, fetával

Saláta céklával, fetával

Vegyes saláta koktél paradicsommal, fetával, lila hagymával

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 25-30 db koktél paradicsom
• 20 dkg feta sajt
• fél fej lila hagyma
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Saláta koktél paradicsommal, fetával

Saláta koktél paradicsommal, fetával, lila hagymával

Saláta dióval

Hozzávalók:

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db kígyó uborka
  • 8 db paradicsom
  • 1 db póré hagyma
  • 10 dkg dió
  • öntet: 4 – 6 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Saláta dióval

Saláta dióval

Saláta kölessel

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 1 db kígyó uborka
• 25-30 db koktél paradicsom (vagy 8 db felkockázott paradicsom)
• 5 dk hántolt köles
• 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj
• fél marék snidling

Előkészítés:

  • A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd.

Elkészítés:

Saláta kölessel

Saláta kölessel

Tálalás

  • A saláta alap alkotóit összekevered. Vigyázz a feta sajttal azért, mert nagyon könnyen széttöredezik. (A többi alkotó összekeverése után tedd csak a saláta tetejére, így az eredmény nemcsak finom, hanem szép látvány is lesz.
  • A külön használatos fűszereket (só, őrölt bors, friss zöld fűszerek) beleteheted a saláta alapba. Gondolj azonban arra, hogy a kész öntetek (majonéz, mustár) is tartalmaznak fűszereket.
  • Az öntetet csak tálalás előtt tedd a salátára, mert különben levet enged és összeesik. Természetesen, ha van maradék, így is elfogyasztható, de nem lesz olyan finom és látványos, mint frissen készítve.

 

Képek: saját készítésű saláták faját felvételei.